Alergia. Diagnosticul si terapia antialergica

Diagnosticul si terapia antialergica

Alergia reprezinta o reactie a organismului la contactul repetat cu anumite substante ce se numesc alergene. Alergenele se gasesc in aer, unele alimente si unele medicamente, care in mod normal sunt inofensive ( par, praf, polen,peste, capsuni, ciocolata etc.)
Manifestarile alegice sunt provocate de eliberarea de histamina (o amina ce se fixeaza pe receptorii situati la suprafata celulelor si care joaca rolul de mediator chimic) datorita conflictului antigen- anticorp.

Efectele histaminei constau in:
. contracturi ale musculaturii netede, ceea ce explica obstructia bronsica, colicile abdominale si biliare etc.
. vasodilatatie capilara ce determina roseata, edem, hemoragie, colaps.
. soc anafilactic: frison, paloare, colaps, dispnee astmatiforma, diaree, varsaturi, sincopa si chiar moarte.

Diagnosticul unei alergii se stabileste prin:
. index leucopenic ce arata numarul de leucocite
. teste cutanate (intradermoreactia) utile in decelarea alergenelor de contact si care sunt mai putin utile in decelarea alergiilor alimentare.

Pentru diagnosticarea alergiilor alimentare i se va recomanda pacientului un regim simplu alcatuit din alimente mai putin alergizante(legume), adaugandu-se la fiecare doua zile un nou aliment, pana ce apar fenomenele alergice.

Terapia antialergica implica:
. evitarea contactului cu alergenul sensibilizant
. curatarea camerei (aerisire, aspirare, curatare cu carpa umeda- inclusiv peretii)
.purtarea unui lănţişor sau a unei brăţari care să avertizeze personalul medical cu privire la alergie, în caz de urgenţă.
. desensibilizarea: consta in injectarea subcutanata a antigenului, in doze ce cresc progresiv. In felul acesta producandu-se anticorpi care neutralizeaza antigenul si astfel se evita contactul antigen- anticorp si implicit eliberarea de histamine, in momentul in care alergenul patrunde in organism.( de exemplu hiposensibilizarea la polen se realizeaza prin injectarea de extracte de polen)
. antihistaminice de sinteza- actioneaza impotriva efectelor histaminei- ex. BENADRYL, CLORFENAXAMIN, FENIRAMINA, ATARAX etc.
. corticoterapie- actioneaza antialergic, avand efecte antiinflamatoare si antihistaminice. ex. METILPREDNISOLON ACETAT, BETAMETAZONA, TRIAMCINOLON– administrate intravenos, intramuscular sau intraarticular. Durata lor de actiune este de 30-45 de zile.
. tratamentul socului anafilactic: – adrenalina solutie, administrata intramuscular, repetata dupa 30 de minute si/sau- hemisuccinat de hidrocortizol   in perfuzie.

Reactiile alergice la medicamente sunt frecvente si se intalnesc dupa administrarea de penicilina, aspirina, sulfaţii,barbiturice,anticonvulsivante, insulina şi anestezicele locale. Pe lângă acesta, substanţele de contrast injectabile pentru examenele radiologice conţin iod, putând produce o reacţie alergică.

Penicilina şi medicamentele din aceiaşi familie pot produce o erupţie asemanatoare cu urticaria, precum şi o afecţiune numită boala serului. Această reacţie , care se dezvoltă în 3 săptămâni, se caracterizează prin febră, dureri articulare, mărirea ganglionilor limfatici şi o erupţie. În anumite cazuri, medicamente ca streptomicina, insulina şi tetraciclina pot conduce la şoc anafilactic.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Alergia. Diagnosticul si terapia antialergica”

 1. andreea says:

  am o alergie in zona gatului care consta in bubite care ma mananca, apar si dispar din senin. alergia o am de o luna si mi se mai vad putin semne, deci nu s-au vindecat complet.

  ReplyReply
 2. […] Administrarea loratadinei trebuie întreruptă cu 48 ore înaintea efectuării testelor cutanate de alergie, deoarece antihistaminicele pot împiedica sau diminua reacţiile pozitive la indicatorii de […]

 3. Dumitrescu says:

  Am o alergie declansata de un medicament din fam.peniciline (prescris,desi am avertizat ca sunt alergic la ampicilina).Din aprilie,nu scap de umflaturi cat unghia,broboane mai mari sau mai mici,mcare apar in diverse locuri,cand si cand,la ore diferite.Am luat CLARITIN,AERIUS,iar ca unguente, DERMODRIN,CLOTRIMAZOL,HIDROCORTIZON,NIDOFLOR,LOCOID si o solutie hidratanta cu 15%uree. Niciun rezultat pana acum .Mancarimile se mai potolasc pentru 12-14 ore,daca dau cu apa fiarta ,pana la senzatia de arsura .Dispar si umflaturile. Am vreo solutie ? Tot ce am folosit pana acum.a fost la recomandare medicala .

  ReplyReply

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
Depresia sezoniera

Depresia sezoniera este depresia dependenta de anotimp, care apare cu precadere toamna si iarna. Ce este depresia sezoniera? Depresia sezoniera...

ARGOFAN.Prospect.

ARGOFAN 75 SR 75 mg comprimate cu eliberare prelungită - Venlafaxină Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte...

Angeliq.Prospect.

ANGELIQ Comprimate filmate - estradiol, drospirenonă Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi...

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.