Enterita clostridiana necrotizanta

Enterita clostridiana necrotizanta sau enterita necrotizanta Pigbel reprezinta inflamatia necrotizanta a jejunului si ileusului produsa de Clostridium perfringens.
C. perfringens produce ocazional boala inflamatorie severa in intestinal subtire ( in special in jejun). Inflamatia este segmentala cu grade diferite de hemoragie si de necroza; poate aparea perforatia.
Boala este produsa de beta toxina clostridiana care este foarte sensibila la enzimele proteolitice si este inactivata prin prepararea termica adecvata.
Boala apare in special la populatiile cu multipli factori de risc, ca deprivare proteica, igiena alimentara deficitara etc.
In Noua Guinee boala este cunoscuta ca Pigbel si se raspandeste prin carne de porc contaminata, alte carnuri si, probabil, arahide.
Severitatea variaza de la diaree usoara la evolutie fulminanta a durerilor abdominale severe, varsaturi, scaun sanguinolent si, uneori, deces in decursul a 24 de ore.
Tratamentul este cu antibiotice ( penicilina G, metronidazol), dar 50% dintre pacientii grav bolnavi necesita interventie chirurgicala pt perforatie, obstructie intestinala persistenta sau lipsa raspunsului la antibiotice.
Un vaccin toxoid experimental a fost folosit cu success in zonele endemice (Africa, America Centrala si de Sud si Asia), darn u este disponibil comercial.
Enterocolita neutropenica este un sindrom similar care apare in cercul pacientilor neutropenici. Clostridium septicum este agentul frecvent. Simptomele sunt febra, durere abdominala si diaree.

Enterocolita neonatala necrotizanta poate fi produsa de C. perfringens, C. butyricum si de C. difficile, desi rolul acestor organisme necesita studii mai amanuntite.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
Ce spun specialiştii despre depresie

Depresia este caracterizată ca fiind o tulburare de dispoziție, dar aceasta afectează întreaga persoană, alterând funcțiile corpului, comportamentele, gândurile și...

Diabet.Digestie si metabolism (I)

Pentru efectuarea functiilor vitale, organismul are nevoie de energie si elemente nutritive. Acestea ii sunt furnizate de alimente. Dar principiile...

Ingrijirea picioarelor

Ingrijirea picioarelor este vitala daca aveti arterita (boala arteriala periferica). In boala arteriala periferica, vasele de sange de la nivelul...

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.