Enterita clostridiana necrotizanta

Enterita clostridiana necrotizanta sau enterita necrotizanta Pigbel reprezinta inflamatia necrotizanta a jejunului si ileusului produsa de Clostridium perfringens.
C. perfringens produce ocazional boala inflamatorie severa in intestinal subtire ( in special in jejun). Inflamatia este segmentala cu grade diferite de hemoragie si de necroza; poate aparea perforatia.
Boala este produsa de beta toxina clostridiana care este foarte sensibila la enzimele proteolitice si este inactivata prin prepararea termica adecvata.
Boala apare in special la populatiile cu multipli factori de risc, ca deprivare proteica, igiena alimentara deficitara etc.
In Noua Guinee boala este cunoscuta ca Pigbel si se raspandeste prin carne de porc contaminata, alte carnuri si, probabil, arahide.
Severitatea variaza de la diaree usoara la evolutie fulminanta a durerilor abdominale severe, varsaturi, scaun sanguinolent si, uneori, deces in decursul a 24 de ore.
Tratamentul este cu antibiotice ( penicilina G, metronidazol), dar 50% dintre pacientii grav bolnavi necesita interventie chirurgicala pt perforatie, obstructie intestinala persistenta sau lipsa raspunsului la antibiotice.
Un vaccin toxoid experimental a fost folosit cu success in zonele endemice (Africa, America Centrala si de Sud si Asia), darn u este disponibil comercial.
Enterocolita neutropenica este un sindrom similar care apare in cercul pacientilor neutropenici. Clostridium septicum este agentul frecvent. Simptomele sunt febra, durere abdominala si diaree.

Enterocolita neonatala necrotizanta poate fi produsa de C. perfringens, C. butyricum si de C. difficile, desi rolul acestor organisme necesita studii mai amanuntite.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
Gastrita.Tratament gastrita.

Definiţie: gastritele sunt boli care se manifestă printr-un sindrom de suferinţă gastrică şi care pot fi provocate de procese inflamatorii,...

Hepatita virala acuta. Simptome si evolutie.

Definitie: hepatita virala acuta este o boala infectioasa transmisibila, aparand sub forma de epidemii sau chiar pandemii. Este provocata de...

Hemangioamele

Hemangioamele - reprezinta aparitia a unor numeroase vase mici de sange. Leziunea tipica este mica, rosie si apare la adulti;...

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.