Sporotricoza

Sporotricoza este o infectie cutanata cauzata de fungul saprofit Sporotrix schenckii. Afectarile pulmonara si hematogena sunt rare. Simptomele sunt nodulii cutanati care se extind pe cale limfatica si se sparg in abcese si ulcere. Diagnosticul se face prin cultura.
S. schenckii este gasit in tufisurile de trandafiri si de dracila si in muschiul sphagnum (de turba).
Horticultorii, gradinarii, lucratorii din fereme si cei din industria cherestelei sunt cel mai adesea infectati, de regula dupa un traumatism minor cu implicarea unui material contaminat.
 sporotricoza
Infestatiile limfocutanate sunt cele mai frecvente. Ele pot aparea in orice zona a corpului, dar mai ales la nivelul mainii si bratului, desi leziunile primare pot aparea pe suprafetele descoperite ale picioarelor si fetei. O leziune primara poate aparea ca o papula mica, insensibila sau ocazional ca un nodul subcutanat cu extindere lenta care eventual devine necrotic si uneori ulcereaza.  De regula, dupa cateva zile sau saptamani un lant de ganglioni limfatici de drenaj incepe sa se mareasca incet dar progresiv formand noduli mobile subcutanati. In absenta tratamentului pielea de deasupra se inroseste si se poate necroza determinand un abces, o ulceratie si suprainfectare bacteriana.
Rareori, in absenta leziunilor primare limfocutanate, extinderea hematogena conduce la infectii indolente ale articulatiilor periferice, uneori ale oaselor si mai putin frecvent a organelor genitale, ficatului, splinei rinichilor sau meningelui.
La fel de rara este pneumonia cronica produsa prin inhalarea sporilor si manifestata prin infiltrate localizate sau cavitati, cel mai frecvent la pacientii cu boala pulmonara cronica preexistenta.
Boala trebuie diferentiata de infectiile localizate produse de Mycobacterium tuberculosis, de mycobacterii atipice, de Nocardia sau de ale organisme.
In stadiul incipient, nediseminat, leziunea primara este uneori gresit diagnosticata drept muscatura de paianjen.
Cultura din locatia infectiei active furnizeaza diagnosticul definitiv.
Fungii S. schenckii pot fi observati doar rareori pe mostrele de tesut fixate, chiar si prin coloratii speciale.
Testele serologice nu sunt disponibile la scara larga.
Tratamentul este cu itraconazol si cu amfotericina B.
You can leave a response, or trackback from your own site.

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
Sarcina

Sarcina este starea fiziolo­gică a femeii ajunsă la maturi­tate sexuală, prin care trupul şi psihicul ei realizează armo­nia deplină, împlinirea...

Calmofluid-T.Prospect.

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect, deoarece el contine informatii importante pentru dumneavoastra. Acest medicament este disponibil fara...

Loiaza

Loiaza este infestatia cu Loa- Loa (viermele de ochi, African). Simptomele include angioedemul localizat (tumefactiile Calabar) si migrarea subconjunctivala a...

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.