Tuberculoza

Tuberculoza este o maladie infectioasa periculoasa, care, in cazul nedepistarii la timp si tratarii inadecvate, poate duce la pierderea capacitatii de munca, invaliditate si deces.Tuberculoza este provocata de mycobacteria tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis) numita si bacilul Koch in numele medicului Robert Koch, care a descoperit agentul patogen al maladiei.Cel mai frecvent tuberculoza afecteaza plamanii (tuberculoza pulmonara), insa poate afecta si alte organe (tuberculoza oaselor si articulatiilor, tuberculoza renala, tuberculoza ganglionilor limfatici intratoracici, tuberculoza aparatului uro-genital, tuberculoza pielii, a ochilor etc.)

Contaminarea

In majoritatea cazurilor, tuberculoza este transmisa pe cale aeriana de la bolnavul cu tuberculoza pulmonara contagioasa, adica care elimina mycobacteria tuberculozei.

Sursa principala de infectie o constituie sputa bolnavului care raspandeste in aer microparticulele ei bacilifere eliminate prin tuse, stranut, vorbire si scuipat. Acestea, impreuna cu aerul inspirat, patrund in plamanii persoanelor sanatoase, provocand tuberculoza. Persoana sanatoasa poate fi contaminata cu tuberculoza in incaperi aglomerate, neventilate, in care se afla un bolnav de tuberculoza pulmonara contagioasa. In cazul altor forme ale maladiei, cum ar fi, de exemplu, tuberculoza renala sau tuberculoza ganglionilor limfatici, mycobacteriile nu sunt eliminate in aer si contaminarea nu poate avea loc.

Orice persoana poate fi infectata cu tuberculoza, indiferent de statutul social si situatia materiala. Riscului ridicat de transmitere a infectiei sunt expuse:

– persoanele care se afla în contact permanent cu bolnavii de tuberculoza pulmonara contagioasa;
– persoanele cu imunitate scazuta, cauzata de subnutritie si conditii nefavorabile de viata, afectiuni cronice;
– persoanele infectate cu HIV;
– fumatorii activi; persoanele care consuma alcool si/sau droguri;
– copiii nevaccinati contra tuberculozei.

Consecinţele

– Mycobacteriile tuberculozei distrug tesutul pulmonar, ducînd la invaliditate grava a bolnavilor si la deces.
– Boala poate evolua latent timp îndelungat si, daca persoana nu este obisnuita sa acorde atentie starii generale nesatisfacatoare a organismului, ea va solicita asistenta medicala cu întîrziere, ca urmare tratamentul fiind de o durata mai lunga si necesitînd mult mai multe eforturi. Drept consecinta, tratamentul ar putea fi ineficient.
– Bolnavul cu tuberculoza pulmonara contagioasa nesupus tratamentului poate infecta timp de un an de la 10 la 15 persoane. Unui risc sporit sunt supusi membrii familiei bolnavului si alte persoane care se afla adesea sau permanent în anturajul lui.

Consecinţele bolii netratării la timp

În unele cazuri tuberculoza evolueaza atît de repede încît decesul bolnavului poate surveni peste cîteva luni. în celelalte cazuri boala evolueaza cronic. Acutizarea acesteia decurge foarte greu – cu febra, tuse persistenta si dureroasa, hemoptizie. Bolnavul pierde în greutate, pierde nu doar capacitatea de munca, ci si capacitatea de a efectua lucrari simple în gospodarie, de a se misca. Extenuat si neajutorat el poate supravietui cîtiva ani, continuînd sa infecteze pe cei din jurul.

Simptomele

Cel mai frecvent tuberculoza afecteaza plamînii. Principalele simptoame ale tuberculozei pulmonare sunt:
Tuse cu sputa mai mult de 3 saptamîni
– Febra timp de o saptamîna fara o cauza evidenta, frisoane
– Dureri în regiunea cutiei toracice
– Hemoptizie (sputa cu sînge eliminata prin tuse)
– Scadere brusca în greutate
– Pierderea poftei de mîncare
– Astenie permanenta, oboseala
– Dispnee la efort fizic
– Transpiratii excesive, mai ales noaptea

Tratament

Actualmente exista cîteva preparate antituberculoase eficiente care contribuie la:
– stoparea dezvoltarii mycobacteriilor tuberculozei
– distrugerea mycobacteriilor tuberculozei
– prevenirea dezvoltarii rezistentei mycobacteriilor tuberculozei la medicamente

În functie de preparatele antituberculoase, proprietatile mentionate mai sus se manifesta în mod diferit. De aceea medicul-ftiziopneumolog, în urma examinarii bolnavului si în baza rezultatelor analizelor efectuate, stabileste combinatia optima ale acestor preparate. Administrarea preparatelor medicamentoase bolnavului are loc sub supravegherea directa a lucratorilor medicali.

Tratarea tuberculozei este un proces îndelungat, cu durata de cîteva luni. Pe durata tratamentului, periodic sunt efectuate analize ale sputei la prezenta mycobacteriei tuberculozei si alte investigatii necesare. Pentru un tratament eficient este necesara respectarea cu strictete a tuturor indicatiilor medicului.

Daca tratamentul are loc în stricta conformitate cu prescriptiile medicului, boala cedeaza. Pacientul care a trecut cursul integral de tratament se vindeca si nu mai prezinta o sursa de infectie pentru societate.

Prevenirea infectării

Bineînteles. în primul rînd, trebuie redus numarul bolnavilor – sursa de mycobacterii de tuberculoza. Pentru aceasta este necesar ca toti bolnavii de tuberculoza sa solicite la timp asistenta medicala si sa obtina un’tratament complex. Cel mai bun mod de profilaxie a tuberculozei este depistarea la timp si tratamentul adecvat.

Totodata, fiecare om poate si trebuie sa contribuie la cresterea imunitatii organismului sau. Renuntarea la anumite deprinderi vicioase, respectarea regimului alimentar, calirea organismului, exercitiile fizice pot diminua riscul de contaminare cu tuberculoza.

Daca în casa sunt bolnavi de tuberculoza, pentru a evita contaminarea celor din jurul lui este necesara aerisirea frecventa a încaperii si curatarea umeda a acesteia de 2-3 ori pe zi. Bolnavul, în timpul tusei si stranutului, trebuie sa-si acopere nasul si gura cu o batista sau cu un servetel, sa utilizeze scuipatoare, care urmeaza a fi dezinfectate. Batistele si servetelele cu sputa trebuie distruse.

sursa: Ministerul Sanatatii al Republicii Moldova

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Tuberculoza”

  1. […] unii factori favorizanti: varsta, starea fiziologica (pubertate, climacteriu, sarcina), unele boli (tuberculoza, diabetul, infectiile biliare, boli digestive, colagenoze), agresiunile medicamentoase, carentele […]

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
Verapamil.Prospect.

VERAPAMIL 40 mg Drajeuri, 40 mg VERAPAMIL 80 mg Drajeuri, 80 mg Vă rugăm citiţi cu atenţie acest prospect înainte...

Baneocin.Prospect.

Zinc bacitracină/sulfat de neomicină Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect, deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastră. Acest...

Candisil.Prospect.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament. - Păstraţi acest prospect....

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.