Edemul Pulmonar

Edemul Pulmonar este consecinta insuficientei ventriculare stangi acute severe care determina cresterea presiunii venoase pulmonare si exudat alveolar.
Manifestarile clinice sunt dispnee severa, diaforeza, wheezing si uneori expectoratie de sputa sanguinolenta cu aspect spumos. Diagnosticul se stabileste clinic sip e baza radiografiilor toracice.
Daca presiunea de umplere a ventriculului stang creste brusc fluidul plasmatic trece rapid din capilarele pulmonare in spatiile interstitiale si alveole cauzand edem pulmonar.
Aproximativ jumatate din cazuri sunt cauzate de ischemie coronariana acuta, un sfert de decompensarea unei insuficiente cardiace severe preexistente, inclusic IC cu disfunctie diastolica secundara HTA, iar restul au ca etiologie aritmii, disfunctii valvulare acute sau supraincarcare acuta de volum secundara administrarii excessive de fluide intravenous.
 
Semne si simptome
 
Pacientii prezinta dispnee severa, agitatie si anxietate associate cu senzatia de sufocare.
Sunt intalnite frecvent tuse cu expectoratie de sputa cu striuri sanguinolente, paloare, cianoza si diaforeza intensa.
Pulsul este rapid si slab, TA variabila.
HTA marcata indica o rezerva cardiaca semnificativa; hipotensiunea este un factor de prognostic negative.
 
Diagnostic si tratament
 
Efectuarea unei radiografii pulmonare este in general diagnostica, evidentiind edemul interstitial marcat.
Dozarea peptidului natriuretic atrial (BNP) creste in edemul pulmonary si este normal in BPOC (diagnostic diferential).
Se efectueaza ECG, puls oximetrie si analize sanguine.
Tratamentul initial consta in oxygen 100%, furosemid intravenous, nitroglicerina sublingual  si morfina intravenous.
In caz de hipoxie semnificativa eeste util suportul ventilator neinvaziv cu doua niveluri de presiune pozitiva in caile respiratorii, insa daca exista retentie de CO2 sau pacientul este obnubilat se impune intubatie traheala si ventilatie asistata.
Tratamentele suplimentare specifice depend de etiologie: tromboliza sau angioplastie coronariana percutanata, cu sau fara montare de stent in caz de IMA; administrarea de vasodilatatoare pentru HTA severa; cardioversie in caz de tahicardie supraventriculara etc.
You can leave a response, or trackback from your own site.

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
Candida.Candidoza vulvovaginala.

Candidoza vulvovaginala este o boala cu transmitere sexuala determinata de Candida Albicans. Candida este un fung care exista sub forma...

Gastrita.Tratament gastrita.

Definiţie: gastritele sunt boli care se manifestă printr-un sindrom de suferinţă gastrică şi care pot fi provocate de procese inflamatorii,...

Talasemia

Sinonime : sindroame talasemice, anemie mediteraneana. DEFINITIE. Grup de anemii hemolitice congenitale, caracterizate prin modificari cantitative ale Hb (hemoglobinopatii cantitative),...

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.