Alopecia

Alopecia este definită ca pierderea părului, o cauză de îngrijorare  crescută pentru pacient, atât din motive cosmetice, cât și psihologice,  dar care poate reprezenta, de asemenea, un semn important al unei boli sistemice.
Părul crește în cicluri, fiecare ciclu constând dintr-o fază de creștere lungă (anagenă), o fază scurtă de tranziţie apoptotică (catagenă) și o fază scurtă de repaus (telogenă). La sfârșitul perioadei de repaus, firul de păr cade (faza exogenă) și un nou fir de păr începe să crească în folicul, începând un nou ciclu.
In mod normal zilnic aprox 100 de fire de par de la nivelul scalpului cad. Cand mai mult de 100 de fire ajung pana la sfarsitul fazei de repaus, apare pierderea clinica de par (telogen effluvium). O tulburare a perioadei de crestere cauzeaza o pierdere anormala a parului anagen (anagen effluvium).
Cea mai comună cauză de alopecie este :
-alopecia androgenetică (pattern masculin sau pattern feminin de
pierdere a părului).
Alopecia androgenetică este o afecţiune ereditară androgen-dependenta
-medicamente
-infectii
-boli sistemice (cele care produc febra ridicata, lupus systemic, boli endocrine si deficiente nutritionale)
-rar, anomalii primare ale tecii firului de par, intoxicatia cu metale grele si boli dermatologice rare.
alopecia

alopecia

EXAMENE DE LABORATOR
Evaluarea bolilor care declanșează alopecia. La o femeie cu o pierdere semnificativă de păr și cu virilizare evidenta trebuie masurate nivelurile de testosteron si a sulfatului de dehidroepiandrosteron.
Testul tracţiunii ajută la evaluarea alopeciei de scalp difuză. Se executa o tracţiune ușoară a unui smoc de fire de păr (40-60) din trei zone diferite de pe scalp ; firele de păr sunt numărate și examinate la microscop. În mod normal, se extrag la fiecare tragere < 3 fire de păr în faza telogenică. Dacă la fiecare tracţiune se scot cel puţin trei fire de păr sau se obţin > 10 fire de păr în total, testul tracţiunii este pozitiv și sugestiv pentru telogen effluvium.
Testul de smulgere constă în tracţiunea bruscă a unui fir de păr (din radacina) aceasta fi ind examinată la microscop pentru a determina faza cresterii ceea ce ajută la diagnosticarea defectului anagen sau telogen, ori a unei boli sistemice oculte.
Biopsia de scalp este indicată în cazul în care alopecia persistă și diagnosticul este nesigur.
TRATAMENT
Alopecia androgenică : minoxidilul (2% pentru femei, 2% sau 5% pentru bărbaţi) prelungește faza de creștere anagenă și, gradual determina maturizarea foliculilor miniaturali (părul vellus).
Finasteridul inhibă 5 α-reductaza, enzimă care blochează conversia testosteronului la dihidrotestosteron ; este util în alopecia cu pattern masculine.
Modulatorii hormonali, de tipul contraceptivelor orale, poate fi utila in alopecia cu pattern feminine.
Opţiunile chirurgicale includ : transplantul de foliculi piloși, scalp flap si reducerea suprafetei de scalp fara par.
Pierderea părului din alte cauze : se tratează cauzele subiacente.
You can leave a response, or trackback from your own site.

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
Ciroza

Ciroza reprezintă o entitate definită morfopatologic, ce se asociază cu un spectru de manifestări clinice caracteristice. Caracteristicile morfopatologice cardinale reflectă...

Anemia.ANEMII PRIN TULBURARI IN SINTEZA HEMOGLOBINEI

Hemoglobina, proteina complexa, este alcatuita din globina (96%) si hem (4%). Pentru sinteza Hb sunt indispensabili fierul, acizii aminati si...

ARCOXIA.Prospect.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante...

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.