Metode contraceptive non-hormonale

A. ABSTINENTA PERIODICA SAU PLANIFICARE FAMILIALA NATURALA

Consta in evitarea contactului sexual in timpul perioadei fertile ce caracterizeaza momentul ovulatiei.

a) Metoda de determinare a temperaturii bazale

La scurt timp dupa ovulatie, apare o crestere a temperaturii bazale cu aproximativ 0,5 grade Celsius care corespunde secretiei de progesteron. Aceasta crestere se mentine pana la menstruatia urmatoare. Abstinenta sexuala se practica in intervalul cuprins intre prima zi de menstruatie si a 3-a zi consecutiva de crestere a temperaturii bazale. In a 4-a zi de temperatura crescuta poate avea loc contactul sexual care se poate practica pana la aparitia menstruatiei. Temperatura poate fi masurata rectal, oral sau vaginal, iar pe durata unui ciclu se va masura la aceeasi ora, cu acelasi termometru si folosind aceeasi cale. Termometrul se va tine timp de 3 minute, dupa care se spala cu apa rece.
Masurarea temepraturii nu se practica matinal sau dupa repaus.
Nu se practica de catre femeile care alapteaza.

b) Metoda mucusului cervical

Sub influenta estrogenilor, a caror nivel creste pe masura ce ne apropiem de momentul ovulatiei, mucusul cervical sufera modificari calitative si cantitative: devine abundent, elastic, are aspect de albus de ou- ceea ce indica faptul ca femeia se afla in plina perioada ferila. Aceasta perioada este precedata de alte doua perioade in care in care mucusul este absent (senzatie de vagin uscat) sau este in cantitate redusa, gros, opac, aderent (senzatie de lipicios la nivelul vaginului).
Contactul sexual este permis imediat dupa menstruatie pana in ziua cand apare senzatia de umezeala evidenta la nivelul vaginului.

c) Metoda calendarului

Necesita inrefistrarea lungimii ciclurilor menstruale (si nu durata menstruatiei) pe parcursul a 6 luni inainte de a incepe practicarea metodei.
Cu ajutorul metodei se calculeaza: prima zi ferila= ciclul cel mai scurt-18; ultima zi fertila= ciclul cel mai lung-11

d) Metoda simptotermica

Reprezinta o combinatie a celor 3 metode de mai sus, care sunt folosite simultan.

B. Coitus intrerruptus

Reprezinta retragerea penisului din vagin inainte de ejaculare.
Metoda ramane cea mai importanta modalitate de control a fertilitatii in tarile lumii a treia.

C. Amenoreea de lactatie

Chiar si in cazul in care alptarea continua, ovulatia poate reapare, dar este putin probabil ca aceasta sa se produca inainte de 6 luni, in special daca femeia este amenoreica si alimentatia nou- nascutului se realizeaza exclusiv la san.

Autor: Dr. Daniela Iancu

You can leave a response, or trackback from your own site.

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
Atokken.Prospect.

Atokken 150 mg comprimate filmate Irbesartan Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi...

Salbutamol.Prospect.

IPRATROPIU/SALBUTAMOL TEVA 0,5 mg/2,5 mg per 2,5 ml, soluţie de inhalat prin nebulizator Bromură de ipratropiu/Salbutamol Citiţi cu atenţie şi...

Diazepam.Prospect.

DIAZEPAM.Prospect. Compozitie Un comprimat contine diazepam 10 mg si excipienti: lactoza monohidrat, lactoza anhidra, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal,...

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.