Sindromul premenstrual (SPM)

Sindromul premenstrual implică o varietate de simptome fizice legate de ciclul menstrual. Prin definiţie, simptomele apar cu cateva zile inainte de aparitia scurgerii menstruale. Aceste simptome dispar de obicei la o zi sau doua dupa instalarea sangerarii.

Sindromul premenstrual
apare în timpul fazei luteale a ciclului menstrual. Această fază are loc imediat după ce un ovul este eliberat din ovar şi durează incepand cu ziua a 14- a, pana in ziua a 28 a unui ciclu menstrual normal.

În timpul fazei luteale, hormonii din ovar fac ca mucoasa uterului să crească in grosime şi sa devina spongioasă. În acelaşi timp, un ovul este eliberat din ovar. În acest moment, nivelul progesteronului creşte în organism, în timp ce nivelul de estrogen, începe să scadă. Trecerea de la estrogen la progesteron poate provoca unele dintre simptomele sindromului premenstrual.

Simptome:

– anxietate, nervozitate, schimbari de dispozitie, iritabilitate, depresie, uitare, confuzie, insomnie , ostilitate
– deficit de concentrare, sensibilitate la zgomote,
– dureri de cap, oboseala , ameteli, creştere în greutate, balonare, umflarea sanilor şi sensibilitate crescuta, constipaţie sau diaree
– crampe abdominale

Tratament:

Medicamentele anti-inflamatorii sunt deosebit de utile pentru crampele abdominale, durerile de san şi pentru durerile de cap.

Pilule contraceptive pot fi folositoare, deoarece ele pot reduce variabilitatea hormonala a ciclului menstrual normal. Progesteronul continut in pilulele Yasmin a fost asociat cu o scădere a simptomelor determinate de SPM.

Modificările în dieta şi exerciţiile fizice sunt de obicei recomandate inca de la inceput.

Mănâncă un regim alimentar bine echilibrat şi evita sarea, bomboanele, sucurile carbogazoase, produsele zaharoase în timpul săptămânii de dinaintea menstruatiei.

Menţinerea unui program de exercitii consecvent va poate îmbunătăţi, de asemenea, situatia pe tot parcursul ciclului menstrual.

Evitati in perioada premenstruala consumul de alcool si cofeina (cofeina creste sensibiliatea sanilor si induce durerile de cap) si limitati consumul de sare pentru a evita retentia de lichide, balonarea si umflarea picioarelor.

Autor : Dr. Daniela Iancu

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Sindromul premenstrual (SPM)”

  1. luiza says:

    buna ziua…cm sa cam dereglat..in mod normal incepea menstruatia pe 16,17 dar ultima data a fost pe 9 octombrie..iar acum nu stiu cand ar trebui. pe 30 oct am avut contac sexual neprotejat fara ejaculare cum spune el.de atunci au trecut 10 zile, dar din 5 oct am dureri de spate si de burta,mai mult de spate ca cele de la manstruatie..poate fi o sarcina sau doar imi intarzie menstruatia?

    ReplyReply

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
Aspenter.Prospect.

Aspenter 75 mg, comprimate filmate gastrorezistente - Acid acetilsalicilic Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect, deoarece el conţine...

Ambliopia Toxica / Nutritionala

Reprezinta reducerea acuitatii vizuale ce se datoreaza unei reactii toxice la nivelul portiunii periferice a nervului optic. Diagnosticull se stabileste...

Dictionar Analize Medicale

Amilaza - enzima ce activeaza hidroliza amidonului in maltoza si dextrine. Se gaseste o amilaza in saliva (ptialina) si una...

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.