Anemia.Anemia aplastica

ANEMIA APLASTICA
DEFINITIE.
Anemie datorata unei insuficiente medulare de cauze diverse. Apare de ele mai multe ori în cadrul unei pancitopenii, mai rar sub forma de anemie aplastica pura (Ehrlich).
ETIOPATOGENIE.
Anemia aplastica poate fi primara (de cauza neprecizata) si secundara (de cauze cunoscute).
PRINCIPALELE CAUZE ALE ANEMIEI APLASTICE:
Anemii aplastice primare:
AA Fanconi
Osteopetroza (boala marmorata a oaselor, boala Albers-Schönberg)
Osteomielofibroza difuza
Anemii aplastice secundare:
Fizice: radiatia ionizanta (raze x , explozia atomica)
Chimice: benzen, cloramfenicol, sulfamide, citostatice etc.
Infectioase: tuberculoza miliara, hepatita virala acuta
Metaplazice: leucemii, mielom multiplu, metastaze canceroase
Endocrine: hipersplinismul
Imunologice: autoimune, boala lupica, poliartrita reumatoida
HISTOPATOGENIE.
Aplazia tesutului hematopoietic pe toate cele 3 serii celulare sau predominant a uneia din ele si înlocuirea acestuia cu tesut grasos sau fibros.
DIAGNOSTIC.
Anemia aplastica pura se caracterizeaza hematologic prin anemie normocroma, normocitara, cu reticulocitopenie; iar medular prin aplazie predominant eritroblastica (anemie aregenerativa).
FORME CLINICE.
În ordinea frecventei:
Anemiile aplastice secundare. Semnele hematologice de AA se asociaza cu cele ale afectiunii cauzale.
Anemia aplastica Fanconi. Aplazie medulara cu malformatii, la copii si caracter familial.
Osteopetroza (boala marmorata a oaselor, boala Albers-Schönberg).Se întâlneste la toate vârstele, caracterizându-se prin: osteocondensare difuza, anemie aplastica sau parcitopenie si evolutie letala.
Osteomielofibroza difuza (metaplazia mieloida cu mieloscleroza),. Se caracterizeaza prin înlocuirea tesutului hemopoetic cu tesut fibros si metaplazie hematopoetica extramedulara compensatorie (predominant splenica si moderat hepatica), care prinde toate cele 3 serii celulare.
Se manifesta prin splenomegalie, în prima faza cu cresterea numarului de celule sanguine (diagnostic diferential cu policitemie vera si leucemia mieloida cronica), apoi citopenie (hipersplenism) cu : anemie, poikilocitoza, eritrocite sub forma de „lacrima” sau „para” si normoblasti (hematopoeza extramedulara nu mai poate fi controlata hormonal), leucopenie cu neutropenie si trombocitopenie cu fragmente de megacariocite. Hemograma, punctia medulara si examenul radiologic precizeaza diagnosticul. Evolutie letala cu complicatii infectioase si hemoragice.
TRATAMENT.
Terapia AA în general, consta din urmatoarele :
perfuzii de sânge total sau exanguinotransfuzie
perfuzie de maduva osoasa 200-250 ml. , recoltata de la mai multi donatori sau transplantul medular
hormonii corticosteroizi pentru stimularea granulocitopoezei
antibiotice pentru prevenirea complicatiilor infectioase
 tratament cauzal în anemiile aplastice secundare
You can leave a response, or trackback from your own site.

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
Caramlo.Prospect.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizați acest medicament deoarece conţine informaţii importante...

Sindromul colonului iritabil

Colonul iritabil este un sindrom caracterizat prin diverse tulburări funcţionale, şi colici fără substrat organic, în care, clinic, predomină durerea...

Ciroza

Ciroza reprezintă o entitate definită morfopatologic, ce se asociază cu un spectru de manifestări clinice caracteristice. Caracteristicile morfopatologice cardinale reflectă...

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.