ANEMIA FERIPRIVA

ANEMIA FERIPRIVA
Sinonime: anemia hipocroma feripriva,anemia asiderotica, cloranemia.
DEFINITIE:Anemie determinata de tulburarea sintezei Hb, consecutiva carentei de fier din organism.
FRECVENTA: Anemia feripriva (AF) este cea mai frecventa anemie, cu incidenta maxima la femei adulte (15 %) si la gravide (pâna la 50 %)
ETIOPATOGENIE: Diminuarea cantitatii de fier din organism se datoreaza urmatoarelor cauze:
Aport scazut:
-anemia sugarului (laptele de vaca contine cantitati mai mici de fier decât cel matern) ;
-anemia adultului (alimentatia fara vegetale, carne );
2. Absorbtie defectuoasa :
-achilia din gastrita cronica, cancerul gastric, reactia gastrica, enterite cronice .
3. Consum crescut:
-infectii cronice diverse
-Cloraza tinerelor fete. Consum crescut de fier pentru organismul în crestere (mioglobina) si începutul pierderilor menstruale (25-50 mg fier/luna), cu tegumente palid-verzui; frecventa în Evul Mediu, rar astazi datorita alimentatiei complexe, miscarii în aer liber si sportului .
-Cloranemia. Anemia femeii adulte, între 30-50 ani datorita pierderilor fiziologice (menstre, sarcina, lactatie) si aportului alimentar scazut si nu datorita unei „achilii esentiale”, care este secundara hiposideremiei .
4. Pierderi crescute, prin hemoragii cronice, mici si repetate;
-digestive, predominant la barbati :varice esofagiene, hernie hiatala, ulcer gastro-duodenal, ileita terminala, retocolita hemoragica, hemoroizi etc. ;
-genitale la femei: meno-metroragii;
-parazitozitozele intestinale la ambele sexe si la copii.
Sideropenia este urmata de scaderea concentratiei Hb (hipocromie) si a volumului eritrocitelor (microcitoza), tulburari trofice ale tegumentelor, fanerelor, mucoaselor si generale, care explica simptomatologia bolii .
SIMPTOME. CLINIC. Debut insidios prin astenie, cefalee, ameteli, dispnee, palpitatii si nervozitate . În perioada de stare simptomatologia este polimorfa :
-tegumente si mucoase: palid-albastrui, mai evident la conjuctive si palme, piele uscata, unghii si par friabile, ragade la nivelul comisurii bucale .
-tulburari cardiorespiratorii : dispnee de efort, palpitatii, dureri anginoase, tahicardiei, sufluri functionale (anemice)
-tulburari neuroendocrine : fatigabilitate, cefalee, insomnie, parestezii, tulburari de memorie, dismenoree, scaderea libidoului s.a.
DIAGNOSTIC POZITIV . Anemie hipocroma microcitara, cu hiposideremie si raspuns la administrarea de fier, cel mai adesea la femei adulte .
DIAGNOSTIC DIFERENTIAL. AF va fi deosebita de alte anemii hipocrome printre care:
-Anemia sideroblastica .Anemie hipocroma microcitara, cu hiposideremie si cresterea numarului de sideroblasti inelari în maduva .
-ß-talasemie minora . Anemie hipocroma microcitara, cu hipersideremie, He „în semn de tras la tinta” numeroase si cresterea electroforetica a HbA2 >3 % caracter familiar.
TRATAMENT. Mijloacele terapeutice ale anemiei feriprive cuprind:
Tratamentul cauzal al hemoragiilor cronice, carentelor alimentare, infectiilor, parazitilor etc.
Tratamentul substitutiv (feroterapie) . Preparate :
Glubifer (glutamat feros) cp. 100 mg. Se administreaza 1 cp. X 3/zi , dupa masa, în primele 2 saptamâni, apoi 1 cp. X 2/zi , tratamentul oral continuându-se 2-3 luni dupa normalizarea Hb , uneori 6-12 luni .
Criza reticulocitara apare la 7-12 zile de la începerea feroterapiei, cu valori pâna la 15-30 %.
Fier polimaltozat (Ferrum Haussmann), f. 100 mg. Hidroxid feric, 2 ml. i.n. , 1 fiola la 2 zile.
Indicatiile feroterapiei parenterale : intoleranta digestiva, malabsorbtie, pentru efect rapid.
PROFILAXIE. Administrarea preventiva a preparatelor de fier la : gravide(în partea a doua a sarcinii), gastrectomizati si la donatorii de sânge.
You can leave a response, or trackback from your own site.

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
Frigiditatea

Este o disfuncţie caracterizată prin absenţa dorinţei sexuale (libidou scăzut). Ea variază considerabil de la o persoană la alta, fiind...

Senzatia de globus

Senzatia de globus sau globus histericus este senzatia subiectiva de nod sau formatiune in gat nelegata de deglutitie sau de...

Atimos.Prospect.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament. - Păstraţi acest prospect....

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.