Anemia.Anemiile parabiermeriene

Anemiile parabiermeriene
Sunt anemii hipercrome macrocitare cu maduva de tip megaloblastic, provocate de deficitul de vitamina B|2 sau acid folic, uneori asociate cu lipsa de fier. Aspectul hematologic este asemanator anemiei pernicioase, dar sindromul neurologic lipseste, iar achilia gastrica este inconstanta.
Sindromul anemiei se poate vindeca spontan, cand cauza dispare.
Cele mai cunoscute anemii parabiermeriene sunt: anemia macrocitara din sarcina (apare in ultimul trimestru al sarcinii), anemia botriocefalica (consum crescut de vitamina B|2 de catre parazit), anemia macrocitara din ciroze, hepatitele cronice, tulburarile nutritionale, sprue (sindrom de malabsorbtie provocat de flora intestinala anormala) si afectiunile maligne.
Anemiile aregenerative sau aplastice
Cuprind anemii de etiologie variata, al caror caracter comun este absenta rege­nerarii medulare, interesand mai ales seria rosie (anemie), dar si seria alba (leuco-penie) si trombocitara (trombopenie).
Cand tulburarea intereseaza toate elementele maduvei, boala se numeste aleucie hemoragica (datorita diatezei hemoragice pro­vocate de trombopenie) sau panmieloftizie. in raport cu mecanismul de producere se deosebesc anemii prin hipoplazie sau aplazie medulara, provocate de lezarea maduvei osoase de catre substante toxice endo- sau exogene (anemii mielotoxice) si anemii prin invadarea maduvei hematopoietice de catre procese metaplazice (leucoze) sau neoplazice. cauzele cele mai cunoscute sunt unele substante chimice (ben­zenul, citostaticele, Cloramfenicolul, Fenilbutazona, sulfamidele, Tolbutamidul, antitiroidienele de sinteza), radiatiile ionizante, inhibitorii medulari (tumori ma­ligne, infectii cronice, insuficienta renala cronica, mixedemul), procesele infiltra-tive medulare (leucoze, mielom, metastaze neoplazice, hipersplenismul). Debutul bolii este insidios.
Clinic, sindromul anemic este cel obisnuit, dar paloarea este intensa.
Cand trombopenia este pronuntata, sindromul hemoragie este prezent; cand leucopenia este severa, apar manifestari infectioase cu febra ridicata.
Anemia este accentuata (1-2 milioane mm3), norrnocroma, reticulocitele scazute sau absente. Leucopenia (sub 1 000 de leucocite mm3), trombopenia (injur de 100 000 mm3) si mielograma, care arata o maduva pustiita, completeaza tabloul hematologic.
Tratamentul consta in inlaturarea factorului cauzal si in transfuzii de sange proaspat.
Se utilizeaza de preferinta masa eritrocitara sau hematii spalate. in situatii speciale corticosteroizii pot fi utili.
You can leave a response, or trackback from your own site.

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
Infectia tractului urinar

Infectia tractului urinar reprezinta prezenta a cel putin 105 germeni/ml de urina, din jetul urinar mijlociu. La pacientii simptomatici prezenta...

Anemia.ANEMII PRIN TULBURARI ALE SINTEZEI NUCLEOPROTEINELOR.

Anemii prin tulburari ale sintezei nucleoproteinelor. Pentru ca eritropoieza sa decurga in mod normal, este nevoie nu numai de materiale...

Recoltarea analizelor

Recoltarea urinei Pentru precizarea diagnosticului, medicul consultant recomanda aproape totdeauna si un examen de urina. Analiza urinei se face nu...

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.