SINDROMUL ANEMIC.Anemiile.

Sângele este un tesut lichid care iriga toate organele si tesuturile .Cantitatea de sânge din organism este de 4-5 litri ,din care o parte este sângele circulant ,iar restul de depozit, care va fi aruncat în circulatie la nevoie. Sângele este alcatuit din plasma si elemente figurate:eritrocite, granulocite, limfocite, plasmocite, monocite si trombocite. Elementele figurate sunt elaborate de organele hematopoietice, notiunea de hematopoieza referindu-se la procesele biologice care duc, în final, la formarea celulelor sanguine mature.
Sistemul hematopietic cuprinde sângele circulant, maduva osoasa, splina, ganglionii limfatici si sistemul reticuloendotelial.
Celulele sanguine, de la stadiul embrionar nediferentiat (hemohistoblast) la cel matur periferic (eritrocit, leucocit, trombocit), trec prin mai multe forme intermediare.
Bolile sângelui si organelor hematopoietice realizeaza urmatoarele sindroame: anemic, mieloproliferativ, limfoproliferativ si hemoragic.
Sindroamele anemic si hemoragic sunt unitare, în schimb sindroamele mieloprofilerativ si limfoproliferativ grupeaza afectiuni hematologice heterogene.
ANEMIILE
DEFINITIE: Anemiile sunt boli caracterizate prin scaderea hemoglobinei sau a numarului de hematii sub valori normale (4,5 milioane eritrocite cu 90% hemoglobina, la barbati si 4 milioane eritrocite cu 80% hemoglobina, la femei). Principala consecinta a anemiei o constituie scaderea concentratiei de oxigen în sânge.
CLASIFICARE:
1. Morfologica(tine seama de modificarile constantelor eritrocitare)
– dupa volumul eritrocitar mediu – VEM – în normocitare, microcitare si macrocitare;
– dupa concentratia medie a hemoglobinei eritrocitare – CHEM – în normocrome (cu indice de culoare în jurul lui 1), hipocroma (indicele de culoare scade sub 0,8), hipercroma (când depaseste indicele de culoare 1,1) .
2.Patogenica
a)Producere scazuta de hemoglobina si eritrocite:
– Deficit de sinteza a hemoglobinei:
– anemia feripriva
– anemia sideroblastica(hipersideremica)
– Deficit de maturatie a eritrocitelor:
– anemia megaloblastica primara(boala Addison-Biermer)
– anemii megaloblastice secundare(parabiermeriene)
– Deficit al eritropoiezei:
– anemia aplastica
b)Pierdere sau distrugere crescuta de eritrocite:
– Anemia posthemoragica acuta
– Anemiile hemolitice :
– congenitale (intracorpusculare, endogene)
– câstigate (extracorpusculare, exogene)
3.Etiologica
a) anemii prin deficite nutritionale: megaloblastice, hipocrome
b) anemii prin infectii cronice sau reactii imune si autoimune: hipocrome, hemolitice, hipo- sau aplazice
c) anemii prin intoxicatii (tip saturnism) : hipo-sau aplazice, macroblastice, hemolitice
d) anemii în cancere : în sindroame paraneoplazice
e) anemii endocrine : mixedem, insuficienta suprarenala, gonadica, hipofizara
f) anemii în insuficienta renala
g) anemii în ciroze
h) anemii de sarcina : hipocroma, macromegaloblastica, hemolitica prin sângerare acuta
SIMPTOMATOLOGIA GENERALA A ANEMIILOR
În cazul anemiei acute predomina ametelile, tulburarile de vedere, dispneea, paloarea intensa, tahicardia, hipotensiunea arteriala si uneori lipotimia sau colapsul.
În anemia cronica, pe primul plan se situeaza paloarea pielii si a mucoaselor, vizibila mai ales la palme, buze, unghii si mucoasa bucala, tulburarile nervoase, astenie, tulburari de memorie, ameteli, cefalee, tendinta la lipotimie, semne cardiovasculare (palpitatii, dureri precordiale, dispnee), tulburari digestive ( anorexie, flatulenta sau constipatie), amenoreea si tulburarile menstruale la femei.
INVESTIGATII UZUALE ÎN ANEMII
Anemia hipocroma feripriva
determinarea hematiilor (n: 4,5 – 5,5 mil./mm cub ), hemoglobinei (n:12-16 gr./100 ml.) si hematocritul (n:42- 45 %)
sideremia (n:80 – 120 µg/100 ml.); fierul plasmatic scade în anemia feripriva si creste în anemiile hemolitice si megaloblastice
precizarea cauzei hemoragiei cronice: digestiva la barbati (radioscopie gastro-intestinala, gastroscopie, irigoscopie, hemoragii oculte, tuseu rectal ); genitala la femei (tuseu vaginal) si la ambele sexe examen coproparazitologic.
Anemiile hemolitice, în plus:
rezistenta globulara (n:0.44-0,34 NaCl%)
reticulocite (n:0,5-1,5% din eritrocite)
bilirubina indirecta (n;0,60 mg/100 ml)
reactia Coombs (test antiglobulinic pentru anticorpi )
corpii Heinz
Anemiile megaloblastice, în plus :
frotiu de sânge colorat May-Grumwald-Giemsa, pentru examenul calitativ
medulograma, când elementele imature sunt absente în sângele periferic
testul Schilling cu vitamina B 12 pentru evidentierea factorului antianemic intrinsec
alte examene: electroforeza, punctia – biopsie ganglionara, punctia splenica
You can leave a response, or trackback from your own site.

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
Leucemiile

Maduva osoasa este o substanta semilichida, prezenta in interiorul oaselor plate, responsabila pentru producerea tuturor elementelor figurate ale sangelui: globule...

Leucemia acuta

Definitie: Leucemia acuta (leucoza acuta) este o boala neoplazica caracterizata prin pierderea capacitatii de diferentiere si maturatie a celulelor hematopoietice,...

Tricomonaza vaginala

Tricomonaza vaginala este o boala cu transmitere sexuala determinata de Trichomonas vaginalis, un parazit flagelat anaerob care genereaza hidrogen. Tricomonaza...

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.