Cardilopin.Prospect.

 

În acest prospect găsiţi:
1.Ce este Cardilopin şi pentru ce se utilizează
2. Înainte să utilizaţi Cardilopin
3.Cum să utilizaţi Cardilopin
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Cardilopin
6. Informaţii suplimentare
1.CE ESTE CARDILOPIN ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ
Cardilopin conţine substanţa activă amlodipină, care face parte din grupul medicamentelor cunoscute sub denumirea de antagonişti de calciu.
Cardilopin este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială) sau a unui anumit tip de durere în piept, denumită angină pectorală, o formă rară a acesteia fiind angina pectorală Prinzmetal sau angina pectorală vasospastică. La pacienţii cu tensiune arterială mare, medicamentul dumneavoastră funcţionează prin relaxarea
vasele sanguine, facilitând astfel circulaţia sângelui. La pacienţii cu angină pectorală, Cardilopin acţionează prin ameliorarea alimentării cu sânge a muşchiului inimii, care beneficiază astfel de mai mult oxigen, ceea ce previne apariţia durerii în piept. Medicamentul dumneavoastră nu ameliorează imediat durerea în piept determinată de angina pectorală.
2.ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI CARDILOPIN
Nu utilizaţi Cardilopin
Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la amlodipină, sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului dumneavoastră, prezentate la pct. 6, sau la oricare alt antagonist de calciu.Alergia se poate manifesta prin mâncărime şi înroşire a pielii sau dificultăţi la respiraţie.
Dacă aveţi tensiunea arterială foarte mică (hipotensiune arterială)
Dacă aveţi o îngustare a valvei aortice a inimii (stenoză aortică) sau prezentaţi şoc cardiogen (o afecţiune în care inima nu este capabilă să furnizeze corpului o cantitate suficientă de sânge)
Dacă aveţi insuficienţă cardiacă instalată după un infarct de miocard.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cardilopin
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi sau aţi avut vreuna din următoarele afecţiuni:
-Infarct miocardic recent
-Insuficienţă cardiacă
-Creştere severă a tensiunii arteriale (criză hipertensivă)
-Boală a ficatului
-Sunteţi vârstnic şi doza dumneavoastră trebuie crescută
Utilizarea la copii şi adolescenţi
Cardilopin nu a fost studiat la copii cu vârsta mai mică de 6 ani. Cardilopin trebuie utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale doar la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 17 ani (vezipct. 3).
Pentru mai multe informaţii, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Cardilopin poate afecta sau poate fi afectat de alte medicamente cum sunt:
ketoconazol, itraconazol (medicamente antifungice)
ritonavir, indinavir, nelfinavir (medicamente numite inhibitori de protează, utilizate în tratamentul infecţiei cu HIV)
rifampicină, eritromicină, claritromicină (antibiotice)
hypericum perforatum (sunătoare)
verapamil, diltiazem (medicamente pentru inimă)
dantrolen (perfuzie utilizată pentru tratamentul anormalităţilor severede reglare a temperaturii corpului)
Cardilopin poate scădea tensiunea arterială într-o măsură mai mare, dacă luaţi deja alte medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.
Utilizarea Cardilopin împreună cu alimente şi băuturi
Persoanele care utilizează Cardilopin nu trebuie să consume suc de grepfrut sau grepfrut. Acest lucru este necesar deoarece grepfrutul şi sucul de grepfrut pot duce la creşterea concentraţiei substanţei active, amlodipină, în sânge, care poate determina o creştere imprevizibilă a efectului de scădere a tensiunii arteriale al Cardilopin.
Sarcina şi alăptarea
Dacă credeţi că sunteţi gravidă sau plănuiţi să rămâneţi gravidă, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a lua Cardilopin.
Sarcina
Nu a fost încă stabilit profilul de siguranţă al amlodipinei la femeile gravide.
Nu se cunoaşte dacă amlodipina se secretă în laptele matern. Dacă alăptaţi sau urmează să alăptaţi,trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a lua
Cardilopin.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Cardilopin poate să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. În cazul în care comprimatele vă provoacă greaţă, ameţeli, oboseală sau dureri de cap, nu conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.3.CUM SĂ UTILIZAŢI CARDILOPIN
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumeavostră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.Doza iniţială uzuală este de un comprimat Cardilopin 5 mg odată pe zi. Doza poate fi crescută la un comprimat Cardilopin 10 mg o dată pe zi.Medicamentul dumneavoastră poate fi luat înainte sau după alimente şi băuturi. Ar trebui să vă luaţi medicamentul în acelaşi moment al zilei, cu o cantitate suficientă de apă. Nu luaţi Cardilopin cu suc de grepfrut.
Utilizarea la copii şi adolescenţi
La copii şi adolescenţi (cu vârsta cuprinsă între 6 şi 17 ani) doza iniţială recomandată este de 2,5 mg amlodipină o dată pe zi. Doza maximă recomandată este de 5 mg o dată pe zi.Este important să luaţi comprimatele în mod constant. Mergeţi la medicul dumneavoastră înainte de terminarea comprimatelor.
Dacă aţi utiliza mai mult Cardilopin decât trebuie
În cazul în care aţi luat prea multe comprimate, tensiunea dumneavoastră arterială poate scădea, chiar în mod sever.Vă puteţi simţi ameţit, buimăcit, în stare de leşin sau slăbit. Dacă scăderea tensiunii arteriale este suficient de severă se poate instala şocul. Pielea dumneavoastră poate părea rece şi umedă şi vă puteţi pierde cunoştinţa. Dacă luaţi prea mult din Cardilopin, solicitaţi imediat asistenţă medicală.
Dacă aţi uitat să utilizaţi Cardilopin
Nu vă faceţi griji. Dacă aţi uitat să luaţi un comprimat, renunţaţi la acea doză. Luaţi următoarea doză,la momentul corect. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Cardilopin
Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp să luaţi acest medicament. Afecţiunea dumneavoastră poate reveni, dacă întrerupeţi medicamentul mai devreme decât aţi fost sfătuit.Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4.REACŢII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele,Cardilopin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.Mergeţi la medicul dumneavoastră imediat dacă după ce aţi luat medicamentul resimţiţi vreuna din reacţiile adverse severe, foarte rare, prezentate mai jos.
-Respiraţie şuierătoare, durere în piept, scurtare a respiraţiei sau dificultate la respiraţie,instalate brusc
-Umflare a pleoapelor, feţei sau buzelor
-Umflare a limbii şi gâtului, ce determină dificultate la respiraţie
-Reacţii severe la nivelul pielii, incluzând erupţie intensă trecătoare pe piele, urticarie, înroşire a pielii pe întreg corpul, mâncărimi intense, apariţie de vezicule, cojire şi umflare a pielii,inflamare a mucoaselor (sindrom Stevens Johnson) sau alte reacţii alergice
-Infarct miocardic, bătai neregulate ale inimii
-Pancreas inflamat, ce poate cauza dureri abdominale şi de spate severe, însoţite de o stare general de rău accentuată
Au fost raportate următoarele reacţii adverse frecvente. Dacă vreuna dintre aceste reacţii adverse vă face probleme sau dacă persistă mai mult de o săptămână, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 100
-Dureri de cap, ameţeli, somnolenţă (în special la începutul tratamentului)
-Palpitaţii (conştientizare a bătăilor inimii), înroşire bruscă a feţei
-Dureri la nivelul abdomenului, senzaţie de rău (greaţă)
-Umflare la nivelul gleznelor (edem), oboseală
Alte reacţii adverse raportate includ următoarele reacţii prezentate mai jos. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Mai puţin frecvente:afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000
-Tulburări ale dispoziţiei,teamă fără motiv, depresie, insomnie
-Tremurături, tulburări ale gustului, leşin, slăbiciune
-Senzaţie de furnicături şi înţepături la nivelul membrelor; scădere a sensibilităţii la durere
-Tulburări ale vedererii, vedere dublă, ţiuituri în urechi
-Tensiune arterială mică
-Strănut/nas care curge, ca urmare a inflamaţiei mucoasei de la nivelul nasului (rinită)
-Tulburări ale tranzitului intestinal, diaree, constipaţie, indigestie, uscăciune a gurii, vărsături (stare de rău)
-Cădere în exces a părului, transpiraţii excesive, mâncărime la nivelul pielii, purpură,modificări de culoare la nivelul pielii
-Tulburări la urinare, nevoie crescută de urinare în timpul nopţii, creştere a frecvenţei urinărilor
-Incapacitate de a obţine o erecţie, disconfort la nivelul sânilor sau creştere a sânilor la bărbaţi
-Slăbiciune, durere, stare generală de rău
-Dureri ale articulaţiilor sau dureri ale muşchilor, crampe musculare, dureri de spate
-Creştere sau scădere în greutate
Rare:afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000
– Confuzie

Foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000
-Scădere a numărului de globule albe, scădere a numărului de plachete sanguine, ce poate determina apariţia neobişnuită de vânătăi sau sângerare cu uşurinţă (distrugere a globulelor roşii)
-Creştere a concentraţiei de zahăr în sânge (hiperglicemie);
-O afecţiune a nervilor, ce poate determina slăbiciune, furnicături sau amorţeli
-Tuse, umflare a gingiilor
-Balonare la nivel abdominal (gastrită)
-Funcţie anormală a ficatului, inflamaţie a ficatului (hepatită), colorare în galben a pielii (icter),creştere a valorilor serice ale enzimelor hepatice care apare la unele teste medicale
-Tonus muscular crescut
-Inflamare a vaselor de sânge, adeseori însoţită de erupţie trecătoare pe piele
-Sensibilitate la lumină
-Afecţiuni în cadrul cărora apare o asociere de manifestări cum sunt rigiditate, tremurături şi/sau tulburări ale mişcărilor
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră,sau farmacistului sau asistentei medicale. Acestea pot fi şi reacţii adverse care nu sunt menţionate în acest prospect.
5. CUM SE PĂSTREAZĂ CARDILOPIN
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.A se păstra la temperatură sub 25°C, în ambalajul original
Nu utilizaţi Cardilopin după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP.Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.6.INFORMAŢII SUPLIMENTARE
Ce conţine Cardilopilin
-Substanţa activă este amlodipina sub formă de besilat de amlodipină.un comprimat conţine amlodipină 2,5 mg;5 mg;10 mg.
-Celelalte componente sunt:dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, amidon glicolat de sodiu tip A, celuloză microcristalină
Cum arată Cardilopin şi conţinutul ambalajului
Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate Cardilopin 2,5 mg comprimate
Comprimate rotunde, plate, cu margini teşite, stilizate „E” pe o faţă şi gravate cu „251” pe faţa opusă,de culoare albă sau aproape albă.
Cardilopin 5 mg comprimate
Comprimate rotunde, plate, cu margini teşite, stilizate „E” pe o faţă şi gravate cu „252” pe faţa opusă,de culoare albă sau aproape albă.
Cardilopin 10 mg comprimate
Comprimate rotunde, plate, cu margini teşite, stilizate „E” pe o faţă şi gravate cu „253” pe faţa opusă,de culoare albă sau aproapealba

You can leave a response, or trackback from your own site.

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
Trichomoniaza si chlamydioza

Trichomoniaza: este cauzatã de parazitul Trichomonas vaginalis. La femei  se manifestã printr-o scurgere vaginalã abundentã, galben-verzuie, spumoasã, urât mirositoare, însoţitã...

Biopsia la san

Biopsia la san consta in prelevarea de tesut din glanda mamara ce urmeaza a fi analizat la microscop pentru a...

Boala arteriala periferica

Ce este boala arteriala periferica? Arterele transporta sange bogat in oxigen si substante nutritive de la inima la restul organismului....

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.