Metronidazol.Prospect.

METRONIDAZOL  – Prospect

Comprimate, 250 mg

Compoziţie

Un comprimat conţine metronidazol 250 mg şi excipienţi: povidonă K 30, lactoză monohidrat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu.

Grupa farmacoterapeutică: antiprotozoare, medicamente folosite în tratamentul amoebiazei şi a altor boli produse de protozoare, derivaţi de imidazol; antibacteriene, derivaţi de imidazol.

Indicaţii terapeutice

Metronidazolul este indicat în tratamentul infecţiilor determinate de microorganisme sensibile:

– tratamentul infestărilor cu protozoare: amoebiază intestinală şi hepatică, trichomoniază urogenitală, infestări cu Blastocystis hominis, balantidioză, giardioză;

tratament curativ în infecţii medico-chirurgicale cu germeni anaerobi sensibili; continuarea tratamentului curativ efectuat pe cale parenterală; vaginite bacteriene nespecifice, gingivită acută ul cerati vă;

în timpul intervenţiilor chirurgicale cu risc mare de infecţie, pentru profilaxia infecţiilor postoperatorii cu germeni anaerobi sensibili;

eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori la pacienţii cu ulcer gastroduodenal, în asociere cu alte antibacteriene specifice, preparate cu bismut sau inhibitori ai pompei protonice.

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la metronidazol, la imidazoli sau la oricare dintre excipienţii produsului.

Precauţii

Tratamentul cu metronidazol trebuie întrerupt dacă apar ataxie, ameţeli sau confuzie. Datorită riscului de afectare neurologică, se recomandă evitarea administrării medicamentului la pacienţii cu afecţiuni neurologice centrale sau periferice.

În timpul tratamentului cu metronidazol este necesară evitarea ingestiei băuturilor alcoolice, precum şi administrarea medicamentelor care conţin alcool etilic, deoarece pot să apară reacţii de tip disulfiram.

La pacienţii cu antecedente de discrazie sanguină sau în cazul tratamentelor de lungă durată sau cu doze mari, se recomandă monitorizarea hemoleucogramei. Dacă apare leucopenie, continuarea administrării se va decide în funcţie de gravitatea infecţiei, după evaluarea raportului risc potenţial/beneficiu terapeutic.

Se recomandă monitorizarea clinică şi de laborator a pacienţilor trataţi cu metronidazol mai mult de 10 zile.

Interacţiuni

Asocieri nerecomandate:

disulfiram: asocierea cu metronidazolul poate produce episoade de delir sau stări confuzionale;

alcool etilic: pot să apară înroşirea feţei, senzaţie de căldură, vărsături, tahicardie; de aceea, în timpul tratamentului cu metronidazol trebuie evitat consumul de băuturi alcoolice şi de medicamente care conţin alcool etilic.

Asocieri care necesită precauţii:

anti coagul ante orale: metronidazolul creşte efectul anti coagul antel or orale prin diminuarea metabolizării lor hepatice, cu risc de hemoragie; se recomandă controlul mai frecvent al timpului de protrombină şi al INR, cu ajustarea dozei de anticoagulant în timpul şi 8 zile după întreruperea tratamentului cu metronidazol.

Asocieri de avut în vedere:

5-fluorouracil: metronidazolul creşte toxicitatea 5-fluorouracilului prin reducerea clearance-ului acestuia.

Influenţarea testelor de laborator:

Metronidazolul poate imobiliza treponemele şi poate determina reacţie fals pozitivă la testul Nelson-Mayer.

Atenţionări speciale

Se recomandă prudenţă la pacienţii cu insuficienţă hepatică sau renală.

Datorită conţinutului de lactoză, Metronidazol 250 mg nu trebuie administrat pacienţilor cu galactozemie congenitală, sindrom de malabsorbţie a glucozei sau galactozei sau deficit de lactază (sindrom Lapp).

Sarcina si alăptarea

Studiile privind efectele asupra funcţiei de reproducere efectuate la animale nu au relevat efecte teratogene sau fetotoxice. Datele obţinute de la un număr mare de paciente însărcinate, tratate cu metronidazol în primul trimestru de sarcină, nu au evidenţiat efecte malformative particulare. Studii la un număr echivalent de paciente însărcinate, tratate cu metronidazol după primul trimestru de sarcină, nu au arătat efecte fetotoxice. Ca urmare, administrarea în timpul sarcinii se va face doar în cazul în care administrarea medicamentului este necesară.

Deoarece metronidazolul se excretă în laptele matern, se recomandă, în funcţie de importanţa tratamentului pentru mamă, fie evitarea administrării, fie întreruperea alăptării.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

De obicei, metronidazolul nu influenţează negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, pacienţii trebuie avertizaţi de posibilitatea apariţiei rare de vertij, confuzie sau tulburări vizuale tranzitorii.

Doze şi mod de administrare

Amoebiază intestinală şi hepatică

Adulţi: doza uzuală este de 6 comprimate Metronidazol 250 mg (1,5 g metronidazol) pe zi, administrate oral, în 3 prize timp de 7 zile sau 6-8 comprimate Metronidazol 250 mg (1,5-2 g metronidazol) pe zi, administrate oral, în priză unică, timp de 2-3 zile.

Copii: doza uzuală este de 30 – 40 mg metronidazol/kg şi zi, administrate oral, în 3 prize, fără a depăşi doza recomandată la adulţi.

În caz de abcese hepatice ameobiene, se recomandă asocierea tratamentului cu metronidazol cu evacuarea chirurgicală a abcesului.

Trichomoniază:

Femei (uretrite şi vaginite): se recomandă o doză unică orală de 8 comprimate Metronidazol 250 mg (2 g metronidazol) sau un tratament asociat timp de 10 zile consecutiv, cu 2 comprimate Metronidazol 250 mg (500 mg metronidazol) pe zi, administrate oral şi un ovul pe zi.

Bărbaţi (uretrite): se recomandă tratament timp de 10 zile consecutiv, cu 2 comprimate Metronidazol 250 mg (500 mg metronidazol) pe zi, administrate oral.

Balantidioză şi infestări cu Blastocystis hominis

Adulţi: doza uzuală este de 6-8 comprimate Metronidazol 250 mg (1,5-2 g metronidazol) pe zi, administrate oral, în priză unică, timp de 2-3 zile

Copii: doza uzuală este de 30 – 40 mg metronidazol/kg şi zi, administrate oral, în 3 prize.

Giardioză:

Adulţi: doza uzuală este de 2-4 comprimate Metronidazol 250 mg (500 mg-1 g metronidazol) pe zi, administrate oral, timp de 5 zile consecutiv.

Copii între 10-15 ani: doza uzuală este de 2 comprimate Metronidazol 250 mg (500 mg metronidazol) pe zi, administrate oral.

Vaginite bacteriene nespecifice:

Doza uzuală este de 2 comprimate Metronidazol 250 mg (500 mg metronidazol), administrate oral, de 2 ori pe zi, timp de 7 zile consecutiv. Concomitent, trebuie tratat şi partenerul. În anumite cazuri, se recomandă asocierea tratamentului oral cu administrarea de ovule.

Gingivită acută ulcerativă

Adulţi : un comprimat Metronidazol 250 mg (250 mg metronidazol) de 3 ori pe zi, administrate oral, timp de 3 zile.

Infecţii medico-chirurgicale cu germeni anaerobi:

Adulţi: doza uzuală este de 4-6 comprimate Metronidazol 250 mg (1 – 1,5 g metronidazol) pe zi.

Copii între 10 – 15 ani: doza uzuală este de 20 – 30 mg metronidazol/kg şi zi.

Chimioprofilaxia infecţiilor chirurgicale:

Metronidazolul se va asocia cu antibiotice cu acţiune asupra enterobacteriilor.

Adulţi: doza uzuală este de 2 comprimate Metronidazol 250 mg (500 mg metronidazol) la intervale de 8 ore, începând cu 24 ore înainte de intervenţie şi continuând 12 ore postoperator.

Copii între 10 – 15 ani: se foloseşte aceeaşi schemă de tratament, administrându-se doze de 20-30 mg metronidazol/kg şi zi.

Eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori la pacienţii cu ulcer gastroduodenal

În general, tratamentul cu metronidazol trebuie administrat cel puţin 7 zile în asociere triplă cu laţi agenţi antibacterieni recomandaţi pentru tratamentul infecţiei cu Helicobacter pylori.

Adulţi: doza uzuală este de 2 comprimate Metronidazol 250 mg (500 mg metronidazol) de 2-3 ori pe zi, administrate oral, timp de 7-14 zile.

Copii sub 10 ani: se recomandă utilizarea altor forme farmaceutice, adecvate vârstei.

Reacţii adverse

Rar, s-au observat tulburări digestive minore: greaţă, tulburări ale gustului, anorexie, epigastralgii, vărsături, diaree.

Foarte rar, s-au raportat reacţii de hipersensibilitate: urticarie, înroşirea feţei, prurit, febră, edem angioneurotic, erupţii pustulare; tulburări vizuale tranzitorii, cum sunt diplopie, miopie; reacţii neuropsihice: cefalee, ameţeli, confuzie, convulsii; pancreatită, reversibilă la oprirea tratamentului.

La doze mari şi/sau tratamente îndelungate s-au raportat: leucopenie, neuropatie senzorială periferică, reversibile la întreruperea tratamentului.

Metronidazolul colorează în roşu urina datorită pigmenţilor hidrosolubili rezultaţi din metabolizarea produsului.

Supradozaj

În caz de supradozaj, se recomandă tratament simptomatic.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate.

Producător

S.C. Sicomed S.A., România

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Sicomed S.A.

B-dul Theodor Pallady nr. 50, sector 3, Bucureşti, România

http://sam-romania.blogspot.com

Data ultimei verificări a prospectului

Decembrie 2005

You can leave a response, or trackback from your own site.

37 Responses to “Metronidazol.Prospect.”

 1. […] Metronidazol 500 mg de 2x/zi-7 zile este antibioticul de […]

 2. […] de electie folosit in tratamentul infectiei cu Trichomonas vaginalis este Metronidazolul administrat timp de 7 zile. Tratarea partenerului sexual este obligatorie. Femeile care nu raspund […]

 3. […] in regiunea fesiera) – doxiciclina timp de 14 ziole – ofloxacin 14 zile – clindamicin sau metronidazol 14 […]

 4. Vasile says:

  Foarte tare medicamentu asta…am facut candida bucala de la el si de un an tot ma lupt sa scap de ea .asa ca aveti grija cum vi-l administrati 😀 Sanatate!

  ReplyReply
 5. Dimitry says:

  Imediat ce am inceput tratamentul cu Metronidazol am avut puternice tulburari gastrointestinale si iata ca la doua saptamani dupa incetarea tratamentului (care a durat 5 zile) diareea provocata inca nu a cedat.

  ReplyReply
 6. […] combinaţie cu alte medicamente (metronidazol, omeprazol sau lansoprazol, amoxicilină, ranitidină) pentru eradicarea H. pylori la pacienţii cu […]

 7. alex says:

  @Vasile:
  Spune-mi te rog …medicamentul asta (metronidazol)se elibereaza si fara reteta medicala??

  ReplyReply
 8. Adina says:

  @Vasile: Trebuie luat impreuna cu Nistatina ca sa nu faceti Candida!

  ReplyReply
 9. ramona says:

  metronidazolul se elibereaza si fara reteta?

  ReplyReply
 10. Anca says:

  Buna ziua…as vrea sa va intreb si eu….am luat ieri 6 pastile de metronidazol…..pe cind azi am luat 2 si azi mia apaartut o scurgere de singe…o fi din cauza medicamentului . si ce imi recomandatai sa fac….pt ca cuclul inca nu trebuie sa apara…

  ReplyReply
 11. ANGHEL ROXANA says:

  AS VREA SA STIU,DACA AM LUAT IN LUNA IANUARIE TINIZOL,POT SA IAU ACUM METRONIDAZOL?
  MULTUMESC

  ReplyReply
 12. Angela says:

  Se poate lua fara reteta de la farmacie?

  ReplyReply
 13. dr. jad says:

  @Angela: In mod normal nu, dar poate ca unele farmacii au propriile lor reguli…

  ReplyReply
 14. […] si, uneori, deces in decursul a 24 de ore. Tratamentul este cu antibiotice ( penicilina G, metronidazol), dar 50% dintre pacientii grav bolnavi necesita interventie chirurgicala pt perforatie, obstructie […]

 15. Diana says:

  Bună ziua. As vrea sa stiu daca metronidazol se poate lua cu lapte ?

  ReplyReply
 16. Dr. Daniela says:

  @Diana: Nu cred sa existe o interactiune periculoasa lapte- metronidazol…

  ReplyReply
 17. latffa says:

  Buna si eu am facut candida bucala. Cum scap de ea??

  ReplyReply
 18. Medpont says:

  @latffa: Aceasta afecțiune se poate datora și unor boli cronice care favorizează dezvoltarea candidei bucale , deci pe lângă tratamentul cu antifungice , medicul va efectua si unele examene care vor detecta afecțiunea de baza.

  ReplyReply
 19. Cozma Pertonel says:

  Am diabet si incep sa iau metronidazole am o infenctie la o masea mi-a dat doctorul stomatolug le iau simple sau mai trebuie ceva sa nu fac candida multumesc

  ReplyReply
 20. Dr. Dannyelle says:

  @Cozma Pertonel: Antibioterapia prelungita favorizează dezvoltarea fungilor comensali precum Candida spp.
  În cazul pacienților cu diabet zaharat profilaxia are drept scop prevenirea dezvoltării unei infecții fungicide în perioada de risc: pentru prevenirea candidozei orofaringiene tratamentul poate consta în: fluconazol comprimate sau clotrimazol sau nystatin apa de gură; pentru pacienții ce au dezvoltat anterior rezistența la agenții antimicotici se poate administra itraconazol.
  De asemenea Practicare unei igienei orale foarte bune se recomanda în special pacienților diabetici; se va adăuga iaurt natural în alimentație de fiecare data când se administreaza un tratament antibiotic.
  Nu uitați sa consultați medicul dvs înaintea oricărei noi administrări medicamentoase- rezistenta la antimicotice poate avea urmări severe , în special în cazul pacienților imunocompromisi.

  Numai bine!

  ReplyReply
 21. marian says:

  Este bun pentru balanita circinata eroziva ??

  ReplyReply
 22. Dr.Dannyelle says:

  @marian: Tratamentul balanitei depinde de agentul ce a determinat aceasta condiție.
  Dacă o infectie bacteriana este cauza atunci flucloxacilin sau metronidazol se pot administra.
  Multă sănătate!

  ReplyReply
 23. dina bordeianu says:

  am facut o infectie maxilara si medicul mi-a recomandat augmentin, metronidazol si linex pentru protectie.Metronidazolul mi-a dat niste reactii de ametiala, perderea echilibrului.M-am bucurat cand au trecut cele 3 zile, sigur renuntam la ele daca tratamentul dura ceva mai mult.deci atentie !!!

  ReplyReply
 24. ignat says:

  Eau metronidazol de 3 ori pe zi este de ajuns 20 de pastile

  ReplyReply
 25. DC says:

  @ignat: Nu am înțeles care este întrebarea dumneavoastră !

  ReplyReply
 26. Daniela says:

  Atentie cu aceast cocktail de medicamente.Va spun din proprie experienta ca am chiar zilele astea cea mai violenta reactie la linex cu sanohepatic.
  Mare, mare , mare atentie la ce inghititi.
  Am avut infectie dentara, mi s a prescris augumentin cu metronidazol.Am luat 7 zile, am terminat tratamentul dar reactiile aparute dupa la interactiunea linex si sanohepatic a fost una cum eu nu am mai intalnit oricat m am documentat.Am tot corpul umflat si rosu, ma dor, ma mananca si ma ard umflaturile.Nu e un singur loc unde sa nu mi se fi umflat si sa fie foarte dureros.
  Am mai luat sanohepatic nu am avut reactii adverse dar atentie ca nu se stie cum reactioneaza organismul.
  Poate a fost doar la mine pe fondul altor afectiuni de care nu am tinut cont.

  ReplyReply
 27. Mirela ionescu says:

  Am giardia dar sunt diagnosticata cu ficat gras si dunt si hipertensiva pot lua metronizadol?

  ReplyReply
 28. Dacian says:

  Am luat metronidazol 15 zile cate 3 pe zi.
  Azi mi-am făcut analizele de sânge și am transaminazele depășite… nu mult dar depășite.
  Metronidazol ul poate avea astfel de efecte??

  ReplyReply
 29. Medpont says:

  @Dacian: Bună seara !

  În literatură sunt raportate cazuri extrem de rare de hepatotoxicitate indusa de către Metronidazol și aceasta se considera a fi produsa prin mecanism imuno-alergic și nu prin mecanism toxic direct.

  ReplyReply
 30. Dacian says:

  Hmm.. atunci este posibil ca proctolog plus proctoglyvenol supozitoare sa fie atât de toxic încât sa modifice Transaminazele??… am luat 2 /zi aproape o luna.
  Alt medicament nu am luat.
  Mulțumesc mult

  ReplyReply
 31. Dr. Danyelle says:

  @Dacian: Nu. Sunt multe condiții care pot determina creșterea transaminazelor. Doctorul dvs va trebuie sa reevalueze semnele și simptomele pe care le prezentați și poate , de asemenea, sa ceara examene speciale amănunțite.
  Printre cele mai comune cauze de creștere a transaminzelor amintim:
  – consumul de medicamente , cum ar fi statine( medicamente ce reduc nivelul lipidelor) sau analgezice ( de exemplu acetaminophen )
  – consumul de alcool
  – hepatitele A, B , C
  – hepatita autoimuna
  – ficatul gras ( neasociat consumului de alcool)
  – obezitatea
  – boala celiaca
  – boala Wilson
  – dermatomiozita
  – infecțiile cu Epstein Barr virus sau cu Cytomegalovirus
  – hipotiroidism
  – colecistita
  -hernia hiatala etc

  ReplyReply
 32. Andreea says:

  Metronidazolul trebuie luat in combinatie cu nistatina pastile pt a evita candidoza bucala sau cu nistatyn apa de gura?

  ReplyReply
 33. Dr. Danyelle says:

  @Andreea: multumim pentru mesaj.
  Pentru prevenirea episoadelor de candidoza orala se pot prescrie tratamente antifungice care fie se aplica local prin badijonare, clătire , drajeuri care se topesc în gura , fie se administreazăoral. Dintre cele mai eficiente sunt preparatele cu Nistatin ce se administrează oral dar si apele de gura sunt indicate în controlul candidei.

  Mult succes!

  ReplyReply
 34. elena says:

  buna ziua medecu genecolog mi prescris pastile metronidazol 2 pastile de 3 ori in zi de 500mg sa beau 7 zile dar am a 5 zi si nu mai pot sa le beau le simt in gura imi este greata am ameteli ma doare stamacu am sunat medicu si eam spus ca mi rau dar ea mia spus sa rabd puteti sami dati un sfat mersi

  ReplyReply
 35. Florina says:

  Am cumparat Metronidazol de la rusi,…ce parere aveti,posibil sa fac candida? Multumesc

  ReplyReply
 36. antoniu says:

  Am luat o zi metronidazol si la a diua pastila dupa o ora a inceput sa ma doara mans dreapta pe dinauntru asa sec si dupa o jum de ora msna stanga si dupa toata noaptea o fi de la metronidazol

  ReplyReply
 37. DC says:

  @antoniu: Multumim pentru intrebarea adresată. Printre cele mai comune efecte adverse( gastrointestinale) ale acestui medicament nu se încadrează și simptomele descrise de dvs.
  Urmăriți simptomatologia și adresati-va medicului dvs de familie dacă acestea persistă sau se intensifică.
  Toate cele bune.

  ReplyReply

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
ARICEPT EVESS.Prospect.

ARICEPT EVESS 5 mg, comprimate orodispersabile - Clorhidrat de donepezil Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de...

Furosemid.Prospect.

Actiune terapeutica: Diuretic de ansă Substanta activa: Furosemidum MOD DE ACTIUNE Inhibă reabsorbţia sodiului şi a clorului la nivelul tubilor...

Nevralgia de trigemen

Nevralgia de trigemen numita si “ticul dureros” este una dintre cele mai severe tipuri de durere descrise de specia umana....

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.