Miofilin.Prospect.

MIOFILIN 100 mg, capsule
Teofilină-etilendiamină


Compoziţie

O capsulă conţine teofilină-etilendiamină 100 mg şi excipienţi: conţinutul capsulei-povidonă K30, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, stearat de magneziu; capacul şi corpul capsulei-dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), gelatină
Grupa farmacoterapeutică: alte medicamente pentru tratamentul bolilor obstructive ale căilor respiratorii, derivaţi xantinic
Indicaţii terapeutice
Tratamentul bronhospasmului şi profilaxia de durată a crizelor de dispnee în formele uşoare şi moderate de astm bronşic; bronhopneumopatia obstructivă cronică, forma spastică.
Contraindicaţii
Hipersensibilitate la teofilină-etilendiamină, la alţi derivaţi xantinici sau la oricare dintre excipienţii
medicamentului.
Porfirie acută.
Copii cu vârste sub 6 ani.
Precauţii
Datorită variaţiilor individuale mari privind metabolizarea teofilinei (componenta activă din molecula aminofilinei), este necesară adaptarea dozei în funcţie de apariţia reacţiilor adverse şi/sau de concentraţia plasmatică.
Supradozajul poate să apară datorită unor doze inadecvate, doze repetate la intervale prea mici sau prin efect aditiv cu alte medicamente asociate.
Interacţiuni
Efectul teofilinei-etilendiaminei poate fi potenţat de administrarea concomitentă de alopurinol, cimetidină, disulfiram, fenilbutazonă, fluvoxamină, fluoroquinolone, furosemid, imipenem, interferon-a, izoniazidă, blocante ale canalelor de calciu, lincomicină, macrolide, mexiletină, paracetamol, pentoxifilină, contraceptive orale, probenecid, propafenonă, propranolol (interacţiune farmacocinetică ce scade clearance-ul prin metabolizare al teofilinei cu 30-50%), ranitidină, tacrină, tiabendazol, ticlopidină, viloxazină sau vaccin gripal. La pacienţii care sunt trataţi cu teofilină, concomitent cu unul sau mai multe dintre aceste medicamente, trebuie monitorizată concentraţia plasmatică a teofilinei şi, dacă este necesar, trebuie redusă doza administrată. Efedrina şi alte simpatomimetice, băuturile care conţin cafeină şi ciocolată, asociate aminofilinei, favorizează reacţiile adverse cardiace şi efectul excitant central, de aceea astfel de asocieri trebuie evitate.
Dacă este administrată concomitent cu ciprofloxacina, doza de teofilină-etilendiamină trebuie redusă cu cel puţin 60% şi cu 30% dacă este administrată concomitent cu enoxacina.
Efectul teofilinei-etilendiaminei poate fi diminuat dacă este administrată concomitent cu antiepileptice (de exemplu fenitoină, carbamazepină, primidonă), barbiturice (mai ales fenobarbital şi pentobarbital), isoproterenol, hidroxid de magneziu, moracizină, rifampicină, ritonavir, sulfinpirazonă, preparate vegetale care conţin sunătoare. Efectul teofilinei poate fi scăzut, de asemenea, la fumători. La pacienţii care sunt trataţi cu teofilină-etilendiamină, concomitent cu unul sau mai multe din medicamentele de mai sus, trebuie monitorizată concentraţia plasmatică a teofilinei şi, dacă este necesar, trebuie crescută doza administrată.
Teofilina-etilendiamina poate potenţa efectul ß-agoniştilor, diureticelor şi rezerpinei.
Teofilina-etilendiamina poate diminua efectul adenozinei şi carbonatului de litiu.
La pacienţii trataţi cu teofilină, anestezia cu halotan poate produce tulburări de ritm cardiac severe iar
ketamina creşte riscul convulsiilor.
Teofilina-etilendiamina poate modifica rezultatele unor teste de laborator: poate creşte cantitatea de acizi graşi şi concentraţia de catecolamine din urină.
Precauţii suplimentare sunt recomandate în astmul sever. Se recomandă ca valorile comcentraţiei plasmatice a potasiului să fie monitorizate în aceste situaţii.
Atenţionări speciale
Medicamentul trebuie administrat cu prudenţa la pacienţii cu angină pectorală instabilă, boli cardiace în care se pot produce tahiaritmii, hipertensiune arterială, cardiomiopatie hipertrofică obstructivă, epilepsie, hipertiroidie, disfuncţie hepatică sau renală, la pacienţii cu ulcer gastroduodenal sau cu antecedente patologice de ulcer gastroduodenal şi la cei cu vârsta peste 60 ani. La pacienţii cu insuficienţă cardiacă, insuficienţă hepatică (mai ales ciroză), concentraţie plasmatică redusă de oxigen (hipoxemie), hipertermie persistentă, pneumonie, infecţii virale (mai ales gripă), disfuncţii tiroidiene (mai ales hipertiroidie) şi la cei care utilizează anumite medicamente (vezi.pct.4.5) doza de teofilină trebuie redusă. Timpul de înjumătăţire plasmatică al teofilinei este prelungit la majoritatea acestor pacienţi, şi medicamentul poate să se acumuleze până la concentraţii toxice.
Copii
Este contraindicat la copii cu vârste sub 6 ani
Sarcina şi alăptarea
Teofilina traversează placenta şi este excretatăîn laptele matern.
La gravide, teofilină-etilendiamină trebuie administrată doar dacă beneficiul terapeutic matern
depăşeşte riscul potenţial fetal. La acest grup de paciente, trebuie monitorizată mai des concentraţia
plasmatică a teofilinei şi trebuie ajustată doza administrată, dacă este necesar. Administrarea
aminofilinei în ultimul trimestru de sarcină trebuie evitată, deoarece aceasta poate reduce
contractilitatea uterină.
Deoarece poate determina hiperexcitabilitate la sugar, se recomandă prudenţă la administrarea în timpul alăptării.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Medicamentul poate determina: ameţeli, hipotensiune arterială, excitaţie psihomotorie, de aceea, se impune prudenţă în utilizarea sa la cei care conduc autovehicule sau manevreaza utilaje.
Doze şi mod de administrare
Cale de administrare: orală
Doza se va adapta în funcţie de răspunsul individual şi eventuala apariţie a reacţiilor adverse. În general, se recomandă să se administreze doze mici în primele zile de tratament. Acestea vor fi apoi crescute în funcţie de concentraţia plasmatică a teofilinei, de efectul terapeutic şi de toleranţă. La pacienţii obezi, doza se stabileşte în funcţie de greutatea ideală.
Adulţi şi adolescenţi:
Doza recomandată este de 10-15 mg teofilină-etilendiamină /kg şi zi, administrată oral, fracţionat în 2-4 prize. Se începe cu doza mică, crescând progresiv, dacă este cazul, la intervale de 3 zile. La adolescenţi nu se va depăşi doza de 600 mg/zi.

Copii între 6-12 ani:
Doza recomandată este de 12 mg teofilină-etilendiamină /kg şi zi, aceasta putând fi crescută până la 15
mg teofilină-etilendiamină /kg şi zi, fără a se depăşi 400 mg/ zi.
Se recomandă controlul clinic al pacientului, eventual monitorizarea concentraţiei plasmatice a
teofilinei pentru a stabili doza optimă terapeutică individuală şi scăderea riscului toxicităţii.
Pentru copii sub 6 ani, se recomandă utilizarea altor forme farmaceutice, adecvate acestei categorii de vârstă.
Reacţii adverse
Teofilina-etilendiamina produce, relativ frecvent, reacţii adverse, dar acestea sunt în mod obişnuit
minore, pentru dozele uzuale. Dozarea impune prudenţă, deoarece indicele terapeutic al teofilinei-
etilendiaminei este mic.
Au fost semnalate greaţă, vărsături, dureri epigastrice, anorexie, palpitaţii, tahicardie, cefalee,
nervozitate, tremor, insomnie.
Aceste reacţii adverse pot fi primele semne de supradozaj. Apariţia convulsiilor confirmă intoxicaţia
cu teofilină, dar în unele cazuri pot apărea mai precoce. In rare cazuri pot apare ulceraţii digestive cu
hemoragie, sindrom ocluziv.
Etilendiamina, componentă a moleculei de aminofilină, este rareori cauză de reacţii alergice, care apar
în decurs de până la 48 de ore şi se manifestă, de obicei, prin erupţii cutanate.
Supradozaj
La adult, semnele supradozajului, variabile de la un subiect la altul, constau în principal din: greaţă, vărsături, epigastralgii, tahicardie, cefalee, insomnie, stare confuzională, delir, convulsii, hipertermie, stop cardiac.
La copii, semnele de supradozaj sunt: agitaţie, logoree, confuzie, vărsături repetate, hipertermie, tahicardie, aritmii, convulsii, hipotensiune arterială, tulburări respiratorii.
În cazul supradozajului, este necesară internarea de urgenţă într-un serviciu de specialitate. Este utilă administrarea de cărbune activat, efectuarea de lavaj gastric, hemodializa.
Păstrare
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Ambalaj
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 10 capsule. Producător
S.C. ZENTIVA S.A.,
B-dul. Theodor Pallady nr. 50,
sector 3, Bucureşti, România
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
S.C. ZENTIVA S.A.,
B-dul. Theodor Pallady nr. 50,
sector 3, Bucureşti, România
Data ultimei verificări a prospectului
Ianuarie 2008

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Miofilin.Prospect.”

  1. […] activa presurizata. Daca dupa tratamentul initial raspunsul este incomplet (PEF 60-80%) se adauga miofilin 1-2 fiole intravenos, hemisuccinat de hidrocortizon in perfuzie, corticosteroizi oral si se […]

  2. […] – scaderea magneziului – hipo sau hipertiroidism – medicamente sau alimente: miofilin, simpatomimetice, alcool, […]

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
Colesterolemia

Colesterolul este o substanţă grăsoasă care se găseşte în circuitul sanguin şi în toate celulele corpului uman. Cantităţi adecvate de...

Contracepţia hormonală

Articol realizat de: Sudacevschi Rodica, terapeut Metodele hormonale sunt utilizate în siguranţă şi cu eficienţă de mai mult de 120...

ANEMIA FERIPRIVA

ANEMIA FERIPRIVA Sinonime: anemia hipocroma feripriva,anemia asiderotica, cloranemia. DEFINITIE:Anemie determinata de tulburarea sintezei Hb, consecutiva carentei de fier din organism....

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.