Neurofibromatoza

Neurofibromatoza este o tulburare genetica, mostenita, in care din tesutul nervos se dezvoltă tumori (neurofibroame), care pot fi benigne și poat provoca daune grave precum comprimarea nervilor și a altor țesuturi. Tulburare afectează toate celulele neuronale (celule Schwann, melanocite și fibroblaste endoneurale).

Aceste tipuri de celule prolifereaza excesiv pe tot corpul, aceasta ducand la formarea de tumori; melanocite, de asemenea, funcționează anormal în această boală, rezultatul constand  în pigmentarea pielii și pete café au lait .

Tumorile pot provoca umflaturi sub piele, pete colorate, probleme osoase, presiune pe radacinile nervoase si alte probleme neurologice.

 

Neurofibromatoza este o tulburare autosomal dominantă, ceea ce înseamnă o singură copie a genei afectate este necesară pentru a dezvolta tulburarea.

Prin urmare, în cazul în care doar unul dintre părinți are neurofibromatoza, copiii lui sau a ei au o sansa de 50% de a dezvolta aceasta conditie.

Severitatea bolii, la persoanele afectate, poate varia.

Aproximativ jumătate din cazuri sunt cauzate de mutatii de novo iar  alți membri ai familiei pot fi neafectati. Aceasta boala afectează bărbații și femeile în egală măsură.

 

Neurofibromatoza de tip 1

 

Neurofibromatoza de tip 1 (de asemenea, cunoscuta si sub numele de boala “von Recklinghausen” ) este cea mai comuna forma de Neurofibromatoza, reprezentând până la 90% din toate cazurile.

NF 1 are o frecventa de 1 din 4.000, facandu-o mai frecventa decat neurofibromatoza de tip 2, cu o frecvență de 1 din 45.000 de oameni

Aceasta are loc ca urmare a mutatie a neurofibrominei 1 de pe cromozomul 17q11.2.

Dimensiunea mare a genei NF1 (286kbp)  și prezența a numeroase regiuni omoloage poate predispune la mutatii. 100.000 de americani au neurofibromatoza. Neurofibromina este o gena supresoare tumorala a cărei funcție este de a inhiba  oncoproteina p21. În absența unui control al acestei supresoare tumorale asupra oncoproteinei, proliferarea celulară este inegală și necontrolata, ceea ce determina proliferarea celulară dezechilibrată și dezvoltarea tumorii. Diagnosticul de NF1 se face dacă sunt îndeplinite oricare două din următoarele criterii:

–        două sau mai multe neurofibroame pe sau sub piele,

–        un grup mare de tumori la nivelul mai multor nervi.

– pete cafe au lait (macule pigmentare maro, situate pe nervi)- Șase sau mai multe cu diametrul mai mare de 5 mm la persoanele aflate înainte de pubertate și peste 15 mm în diametru la persoanele după pubertate.

– anomalii scheletice, cum ar fi subtierea cortexului oaselor lungi ale corpului (de exemplu, oase ale piciorului)

–  noduli Lisch (hemartoame ale irisului)

– tumorile de pe nervul optic  cunoscute sub numele de gliom optic

– o rudă de gradul întâi (părinte, frate sau copil) cu NF-1 conform criteriilor anterioare.

 

Alte caracteristici care pot fi observate la persoanele cu NF-1 sunt:

 

– Scolioza cu sau fără cifoza

– Macrocefalie în 30-50% din copii și adolescenți, fără hidrocefalie

– Epilepsie (convulsii)

Neurofibromatoza tip 2 este rezultatul mutație a proteinei neurofibromina 2 sau “schwannomin” în  cromozomul 22q12. Aceasta reprezintă doar 10% din toate cazurile de NF.

Boala se manifestă sub forma de tumori ale nervului vestibulocochlear sau nervului cranian 8 si sunt cunoscute si sub numele de schwannoma,ce pot duce de multe ori  la pierderea auzului. De fapt, semnul distinctiv al NF 2 este pierderea auzului în jurul vârstei de douăzeci de ani.

Tumorile pot provoca:

• dureri de cap

• probleme de echilibru si vertij

• paralizie faciala din cauza compresiei nervului facial

• pacienții cu NF2 pot dezvolta, de asemenea, alte tumori cerebrale, precum și tumori spinale.

• surditate și tinitus

 

 

Deoarece nu există nici un leac pentru boala în sine, singura terapie pentru pacientii cu neurofibromatoza este un program de tratament pentru a gestiona simptomele sau complicatiile. Chirurgia poate fi necesară atunci când tumorile comprima organele sau alte structuri. Mai puțin de 10% din persoanele cu neurofibromatoza dezvolta tumori canceroase, caz in care, chimioterapia poate fi de success.

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Neurofibromatoza”

  1. Mariana Maniu says:

    Buna ziua! Am un baietel de 5 ani si6 luni cu neurofibromatoza si de cateva are mancarimi pe piele.ce ma sfatuiti sa fac? Dupa nastere petrle au aparut incontinuu si inca apar

    ReplyReply

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
Micsorarea sanilor

Micsorarea sanilor ( MAMOPLASTIA de reductie ) se adreseaza femeilor cu sani foarte mari si ptozati care pot determina atat...

Epilare cu laser

Epilare cu laser IPL Lumina intensa pulsata transporta o cantitate mare de energie prin piele pana la nivelul unei tinte,...

Atropina.Prospect.

Atropina.Prospect. Sulfat de atropină Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament....

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.