Cancerul laringelui

Alterarea vocii si raguseala (disfonia) reprezinta posibilitatea de a atrage atentia asupra unor afectiuni ale corzilor vocale, care pot fi si cancer. In lumea laringologilor exista o lege de aur: orice raguseala, care nu cedeaza in 2-3 saptamani la un tratament simptomatic obisnuit, trebuie de adresat laringologului pentru a preveni un eventual cancer. Tabloul clinic este dominat de disfonie cu diverse grade de intensitate, ajungand la „vocea lemnoasa”.

In cancerele, cu localizare sub corzile vocale (subglotice), disfonia se instaleaza tardiv, manifestarea initiala fiind dispneea (dificultate in respiratie), care este permanenta sau intermitenta si se agraveaza la eforturile fizice. In localizarea supraglotica dificultatea si devierea la deglutitie, reprezinta simptomul major.

Alaturi de acestea apar alte subiective: jena faringo-laringiana, senzatie de corp strain hipofaringian, tulburari parestezice, dureri cu localizare otica.
Cancerul laringian netratat, indiferent de localizare si de forma histologica, evolueaza spre obstructia completa a lumenului laringian, catre extensie ganglionara, metastaze la distanta, casexie, exitus.

In evolutia unui cancer laringian se evidentiaza patru etape:
1. perioada de debut – se manifesta doar prin disfonie;
2. perioada de stare – la disfonie se adauga dispneea, ce se accentueaza pe masura obstruarii lumenulu laringian;
3. perioada disfagica – procesul tumoral a invadat regiunile vecine a laringelui (hipofaringele, valeculele, sinisurile piriforme si baza limbii);
4. perioada terminala, casectica – are loc diseminarea generala.

Diagnostica precoce este foarte importanta. Precocitatea descoperirii cancerului este interdependenta cu prognosticul: cancerul de laringe, descoperit in prima faza, poate ajunge de la 70% de vindecari cu durata peste 5 ani. Etapele diagnosticului sunt: persistenta si agravarea in timp a unuia din simptoamele descrise trebuie sa determine pacientul sau medicul de familie sa solicite specialistul O.R.L. un examen specific. In cazul unui proces tumoral, se indica o biopsie laringiana prin metoda indirectoscopica sau prin microlaringoscopie, suspendata cu anestezie generala. Tratat precoce, prin metode combinate (radio-chimio-chirurgicale) cancerul tinde sa se departeze de fatalitatea pierderii functiei de comunicare, prin interventii partiale cu pastrarea segmentului fonator, sau reconstituirea acestuia.

Pentru a preveni aparitia cancerului laringian, trebuie de inlaturat fumatul, alcoolul, suprasolicitarea vocala, stresul.


You can leave a response, or trackback from your own site.

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
APAP.Prospect.

APAP 500 mg/65 mg, comprimate filmate - Paracetamol/cafeină Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect, deoarece el conţine informaţii...

Micogal.Prospect.

Itraconazol Ce găsiţi în acest prospect: 1. Ce este Micogal şi pentru ce se utilizează 2. Ce trebuie să ştiţi...

Marirea sanilor cu implante mamare

Marirea sanilor ( MAMOPLASTIA de augmentare) se adreseaza femeilor cu sani mici, foarte mici sau cu un grad mic de...

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.