Ganglion limfatic.Metastază de adenocarcinom

Metastaza reprezintă o tumora malignă secundară, aparută ca urmare a deplasării şi însămânţării la distanţă de celule maligne, de la nivelul tumorii primitive. Metastazarea se realizează pe seama pierderii adezivităţii celulelor tumorale faţa de elementele tisulare vecine şi mobilizării lor active sau pasive.

Metastazarea se produce pe cale limfatică, sangvină, prin contiguitate sau prin însămânţarea în cavităţile naturale.

 

MACROSCOPIC

Ganglionul interesat este mărit de volum, nedureros, cu consistenţă neomogenă; pe secţiune prezintă zone cenuşiu-rozate şi zone mai albicioase, cu aspect slăninos.

 

MICROSCOPIC: preparate colorate H.E.

Diagnostic histologic: Ganglion limfatic

Diagnostic histopatologic: Metastază de adenocarcinom în ganglionul limfatic

Microscopic, la nivelul ţesutului limfatic se poate observa prezenţa de celule canceroase dispuse fie sub formă de pseudoglande cu pluristratificare şi pierderea polarităţii celulare, fie cu dispoziţie compactă, în insule sau cordoane. Celulele neoplazice prezintă atipii şi monstruozităţi nucleare, precum şi mitoze atipice.

 

DIAGNOSTIC DIFERENŢIAL se face cu:

– metastaza ganglionară a altor tipuri de carcinoame

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Ganglion limfatic.Metastază de adenocarcinom”

 1. irimia daniela says:

  am fost diagnosticata cu adenocarcinom cu celule acinice al galandei parotide .limfoganglioni intraparotidieni de aspect reactiv. as dori sa stiu cat este de agresiva aceasta boala .
  mentionez ca am facut radioterapie in anul 2015 iar de atunci am ramas cu o durere constanta pe partea stran de la gat pana la laba piciorului, glezna piciorului stang este umflata iar in ceea ce priveste imunitatea ma simt tot timpul obosita. as dori un sfat din partea dvs a ma ajuta .va mutumesc pt intelegere.

  ReplyReply
 2. dc says:

  Tumorile maligne ale glandei salivare sunt mai putin frecvente si pot determina durere si afectare a fibrelor nervoase ceea ce ar putea explica simptomele dvs persistente. Prognosticul carcinomului cu celule acinare este favorabil dupa excizie larga. Nu inteleg din mesajul dvs. daca ati beneficiat doar de radioterapie sau si de excizie chirurgicala.

  ReplyReply

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
TRATAMENTUL ALTOR TIPURI DE CANCER MAMAR

TUMORA PHYLLODES       Tratamentul local constă în excizie cu margini largi (> 1 cm), fără limfadenectomie axilară. Mastectomia totală...

Apstar.Prospect.

Apstar 35 mg comprimate cu eliberare prelungită - Diclorhidrat de trimetazidină Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte...

Adenomul pleomorf

Este cea mai frecventă tumoră benignă a glandelor salivare, localizată de obicei la nivelul parotidei. Se mai numeşte şi tumoră...

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.