Enterobiaza. Infestarea cu Oxiuri.

 
Enterobiaza este o infestare cu Enterobius Vermicularis, de obicei la copii.
Simptomul sau major este pruritul perianal.
Diagnosticul este prin inspectare vizuala pentru depistarea viermilor filiformi din regiunea perianala sau testul cu banda adeziva pentru oua.
Infestarea se produce in urma transferului de oua din regiunea perianala pe obiecte contaminate (haine, asternuturi, mobila, carpete, jucarii) de pe care ouale sunt preluate de noua gazda, transmise la nivelul gurii si inghitite. Suptul degetului este un factor de risc. Reinfestarea (autoinfestarea) se produce cu usurinta prin transferul oualor de la regiunea perianala la nivelul gurii prin intermediul degetelor.
Oxiurii ajung la maturitate in tractul gastrointestinal inferior in decurs de 2-6 saptamani.
Ouale pot supravietui pe obiecte contaminate pana la 3 saptamani.
Infestarea cu oxiuri poate fi diagnosticata prin depistarea viermelui femela care are lungimea de aproximativ 10 mmla nivelul regiunii perianale noaptea cu 1-2 ore dupa ce copilul se culcasau dimineata, sau prin identificarea la microscopul cu rezolutie mica a oualor pe banda adeziva.
 
Tratament
 
Tratamentul este cu pyrantel pamoat, mebendazol sau albendazol.
Deoarece infestarea cu oxiuri este rareori agresiva, prevalenta sa mare, iar reinfestarea frecventa, tratamentul se indica doar in cazurile simptomatice.
O doza de mebendazol indiferent de varsta sau de albendazol, repetata dupa 2 sapatamani are eficienta in eradicarea viermilor ascutiti dar nu si a oualor in > 90% din cazuri.
O doza unica de pyrantel pamoat initial, repetat la 2 saptamani , este, de asemenea , eficienta.
Reinfestarea este comuna deoarece ouale viabile pot fi excretate timp de 1 saptamana dupa terapie.
Deoarece infestarea multipla in cadreul aceleiasi locuinte este regula, poate fi necesar tratamentul intregii familii.

Petroleum carbolat sau alte creme sau unguente antipruriginoase folosite in regiune perianala de 2-3 ori pe zi pot ameliora pruritul.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
ARICEPT EVESS.Prospect.

ARICEPT EVESS 5 mg, comprimate orodispersabile - Clorhidrat de donepezil Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de...

Infarctul miocardic

Infarctul miocardic reprezinta necroza unei parti de miocard, consecutiva unei obstruari bruste a unei artere coronare. In cursul infarctului miocardic,...

Ceclodyne.Prospect.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament. - Păstraţi acest prospect....

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.