Ce spun noile ghiduri despre “Self-Help” in tratarea depresiei usoare a adultului ?

Numeroase publicatii de specialitate arata ca accesul pacientilor la psihoterapie este dificil din cauza numarului limitat de specialisti cu pregatire adecvata.
Interventiile psihologice minime dezvoltate mai ales în SUA si cunoscute în literatura anglofona sub termenul generic de “self-help” ar putea constitui o solutie la problema listelor de asteptare.
Bazate cel mai adesea pe tehnici de terapie cognitiv-comportamentala, aceste interventii se adreseaza formelor usoare si moderate de depresie si anxietate dar si altor probleme psihiatrice precum: dependenþa de substante, tulburarilor de alimentatie, stresului posttraumatic.

Auto-îngrijirea are la baza o metoda terapeutica standardizata care permite persoanei sa se ajute pe sine însasi fara un aport semnificativ din
partea terapeutului. Este esential însa ca metoda sa fie înteleasa de pacient care s-o aplice astfel independent (“pure/unsupported self-help”).

Exista si varianta de auto-îngrijire facilitata care implica scurte sesiuni sustinute de terapeut (“guided/supported self-help”).
Terapeutii pot fi atat psihologi cât si medici sau asistente dar si personal paramedical care a primit pregatire de specialitate în acest domeniu.

Metodele de self-help folosesc o serie de materiale precum: carti tiparite(“biblioterapie”), documente pe suport electronic, audio sau video precum si programe interactive pe internet.
Varietatea acestor forme de prezentare încearca sa satisfaca preferintele pacientilor; biblioterapia ramâne însã cea mai utilizatã.

Cartile de self-help sunt foarte populare si se afla adesea în topurile vânzarilor. Se apreciazã ca în SUA apar anual circa 2000 de astfel de materiale. Foarte putine dintre ele sunt însa verificate prin studii si eficienta lor dovedita. Nu în ultimul rând trebuie subliniat ca materialele de
self-help sunt diferite de cele care au drept scop educatia pacientilor.
Obiectivele interventiilor de self-help sunt terapeutice si, deci, diferite de educatia pacienþilor care-si propune numai informarea acestora cu privire la boala si acest lucru trebuie avut în vedere de cei care produc astfel de materiale dar si de cei care le recomanda.

Este “self-help” eficient în tratarea depresiei ?

Studiile asupra acestei metode terapeutice au relevat ca:

– self-help nu a adus beneficii pacientilor de pe lista de asteptare.
– în medicina primara se pot implementa servicii de self-help facilitat de asistente special pregatite.
– biblioterapia este utila pentru unele persoane când se ofera si facilitare aditionalã (guided self-help).
– programele de self-help administrate prin internet ar trebui incluse între variantele de tratament pentru depresia usoara si moderata.

Concluzia generala a autorilor este ca sunt necesare studii suplimentare în medicina primara pentru a investiga cost-eficienta self-help ca si cea mai potrivitã forma si prezentare a materialelor.

În România nu au putut fi identificate programe de pregatire a terapeutilor în aceastã metoda si nici materiale adresate pacientilor

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Ce spun noile ghiduri despre “Self-Help” in tratarea depresiei usoare a adultului ?”

  1. […] pacienţi):  pierdere a apetitului pentru alimente;  scădere a libidoului, impotenţă;  depresie;  somnolenţă;  indigestie, flatulenţă (gaze în exces);  cădere a părului, păr […]

Scrie un comentariu

Powered by WordPress | PalmPreBlog.com has New Palm Pre Deals | Thanks to iFreeCellPhones.com Verizon Cell Phones, Free MMO and Fat burning furnace review
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Read more:
Defectele de vedere la copii

-există 3 categorii de afecţiuni: afecţiuni severe,dar rare : glaucom,cataractă,retinoblastom afecţiuni comune,frecvente : strabism,↓ acuităţii vizuale,tulburări de refracţie,ambliopia tulburări de...

Legatura dintre biorezonanta si cura de slabire

Este relativ usor sa slabesti cateva kilograme intr-o saptamana, dar este extrem de greu sa mentii avantajul obtinut. Care este...

Codamin.Prospect.

Paracetamol, cafeină anhidră,fosfat de codeină hemihidrat Ce găsiţi în acest prospect: 1.Ce este Codamin P şi pentru ce se utilizează...

Close
Copyright © 2017 | Medpont - Toate drepturile rezervate | Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.