Aspirina.Prospect

Aspirina Prospect
Acid Acetilsalicilic 500 mg, comprimate
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect, deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
Acest medicament este disponibil fără prescripţie medicală. Cu toate acestea, este necesar să utilizaţi ACID ACETILSALICILIC 500 mg cu atenţie, pentru a obţine cele mai bune rezultate.
– Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
– Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau sfaturi.
– Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc sau nu se îmbunătăţesc după 3 zile.
– Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau
farmacistului.
 În acest prospect găsiţi:
1. Ce este ACID ACETILSALICILIC 500 mg pentru ce se utilizează
2. Înainte să utilizaţi ACID ACETILSALICILIC 500 mg
3. Cum să utilizaţi ACID ACETILSALICILIC 500 mg
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează ACID ACETILSALICILIC 500 mg
6. Informaţii suplimentare
1. CE ESTE ACID ACETILSALICILIC 500 mg ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ 
Acest medicament este utilizat pentru combaterea durerilor de intensitate slabă sau moderată (cefalee, nevralgii, dureri musculare, dureri reumatice articulare şi periarticulare, dureri dentare, dureri menstruale), combaterea febrei, fenomenelor inflamatorii în reumatismul poliarticular acut şi atenuarea inflamaţiilor articulare în poliartrita reumatoidă.
Se mai utilizeaza în prevenirea arsurilor solare.
2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI ACID ACETILSALICILIC 500 mg 
Nu luaţi Acid acetilsalicilic 500 mg în cazul în care:
 dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la acidul acetilsalicilic, alţi salicilaţi sau la oricare dintre celelalte componente ale ACID ACETILSALICILIC 500 mg;
 dacă aveţi ulcer gastric sau duodenal activ;
 dacă aveţi diateză hemoragică;
 dacă aţi avut astm bronşic determinat de salicilaţi sau substanţe cu acţiune similară, în special antiinflamatoare nesteroidiene;
 dacă sunteţi în ultimul trimestru de sarcină.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Acid acetilsalicilic 500 mg
– la copii cu gripă, viroze respiratorii sau varicelă, datorită riscului de complicaţii infecţioase şi sindrom Reye, nu se va utiliza acidul acetilsalicilic;
– la pacienţii cu teren alergic;
– dacă sunteţi în vârstă, va trebui să luaţi doze mai mici de medicament; – în caz de astm bronşic şi alte bronhopneumopatii obstructive cronice, alergie la polen, rinită alergică,
polipi nazali, reacţii alergice la alte medicamente; tratamentul se face sub supraveghere medicală;
– în caz de episoade de ulcer gastro-duodenal activ în antecedente;
– în caz de afecţiuni cu risc hemoragic, meno-, metroragii;
– dacă folosiţi dispozitive intrauterine;
– în caz de insuficienţă hepatică şi renală;
– în caz de insuficienţă cardiacă decompensată;
– în caz de deficit congenital de glucozo-6-fosfat-dehidrogenază.
– în doze mari, acidul acetilsalicilic micşorează eliminarea acidului uric, de aceea trebuie evitat la pacienţii cu gută.
Utilizarea altor medicamente
Utilizarea următoarelor medicamente cu acidul acetilsalicilic (chiar în doze mici, folosite ca antiagregante plachetare) impune prudenţă sau este contraindicată:
– alte antiinflamatoare nesteroidiene – risc de ulceraţii şi hemoragii digestive;
– corticosteroizi – risc de ulceraţii şi hemoragii digestive;
-anticoagulante orale, heparine, ticlopidină şi alte antiagregante plachetare, streptokinază şi alte trombolitice, pentoxifilină; deoarece creşte riscul hemoragic este necesară prudenţă şi controlul parametrilor de coagulare şi a timpului de sângerare;
– metotrexat; asocierea este contraindicată absolut sau relativ (pentru dozele de metotrexat ≥ 15 mg/săptămână, respectiv < 15 mg/săptămână), deoarece toxicitatea metotrexatului, la nivel sanguin este favorizată;
– inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei – risc de insuficienţă renală acută;
– interferon alfa; acidul acetilsalicilic poate inhiba acţiunea interferonului;
– diuretice – acidul acetilsalicilic poate să scadă eficacitatea diureticelor;
-uricozurice (de exemplu probenecid), datorită scăderii efectului uricozuric (competiţie pentru eliminarea acidului uric la nivelul tubilor renali); se recomandă utilizarea altui analgezic;
– antidiabetice orale; creşte efectul antidiabeticelor orale; sunt necesare informarea pacientului şi controlul mai frecvent al glicemiei.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament în timpul sarcinii.
Studii epidemiologice la femeia gravidă nu au evidenţiat efecte teratogene şi fetotoxice în condiţiile administrării în primele 2 trimestre de sarcină, dar experienţa este limitată pentru utilizarea cronică de doze mari.
Folosirea în ultimul trimestru de sarcină a fost asociată cu toxicitate cardio-pulmonară şi renală la făt, închiderea prematură a canalului arterial, întârzierea şi prelungirea travaliului (pentru dozele mari de acid acetilsalicilic) şi creşterea frecvenţei accidentelor hemoragice (inclusiv pentru dozele mici).
În primele două trimestre de sarcină se poate administra acid acetilsalicilic, dar numai la indicaţia medicului; se recomandă evitarea tratamentului cronic cu doze > 150 mg pe zi.
În ultimul trimestru de sarcină acidul acetilsalicilic este contraindicat (cu excepţia utilizării punctuale pentru anumite indicaţii cardiologice şi obstetricale foarte limitate).
Deoarece acidul acetilsalicilic se excretă în laptele matern, folosirea în timpul alăptării trebuie evitată, sau alăptarea se întrerupe, în funcţie de raportul risc terapeutic/beneficiu potenţial la sugar.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Acid acetilsalicilic 500 mg nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Acid acetilsalicilic 500 mg
Nu este cazul.
3. CUM SĂ UTILIZAŢI ACID ACETILSALICILIC 500 mg
Utilizaţi întotdeauna Acid acetilsalicilic 500 mg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.
Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Comprimatele se înghit întregi, cu o cantitate suficientă de apă, de preferinţă după mese.
Adulţi
Pentru efectul analgezic şi antipiretic luaţi un comprimat Acid acetilsalicilic 500 mg; în funcţie de necesităţi, mai puteţi lua un comprimat la intervale de 4 ore.
Pentru efectul antiinflamator luaţi 6 – 12 comprimate Acid acetilsalicilic 500 mg pe zi, la intervale de 6 ore între administrări.
Copii cu vârsta între 5 şi 12 ani
Administrarea pentru efectele analgezice şi antipiretice din cadrul afecţiunilor virale se face la indicaţia medicului şi sub stricta lui supraveghere.
Copii cu vârsta peste 12 ani
Pentru efectul analgezic şi antipiretic luaţi 1/2 comprimat Acid acetilsalicilic 500 mg; în funcţie de necesităţi, mai puteţi lua 1/2 comprimat Acid acetilsalicilic 500 mg comprimat la intervale de 4 – 8 ore.
Pentru efectul antiinflamator în reumatismul poliarticular acut luaţi 85 – 100 mg acid acetilsalicilic/kg şi zi (fără a depăşi 5 g pe zi), fracţionat, la intervale de 4 – 6 ore, timp de 20 – 30 zile; în continuare se administrează 2/3 din doza de atac 10 – 20 zile, apoi 1/2 – 1/3 alte 30 – 40 zile.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Acid acetilsalicilic 500 mg
Dacă aţi luat mai multe comprimate de Acid acetilsalicilic 500 mg decât trebuia, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital.
Dacă uitaţi să luaţi Acid acetilsalicilic 500 mg
Daca aţi uitat să luaţi o doză, nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Acid acetilsalicilic 500 mg
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
4. REACŢII ADVERSE POSIBILE 
Ca toate medicamentele, Acid acetilsalicilic 500 mg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dozele mici de acid acetilsalicilic sunt, de regulă, bine suportate.
Au fost semnalate sângerări diverse – hematemeză (vărsătură cu sânge), melenă (scaune de culoare neagră), hemoragii digestive oculte (eventual cu anemie feriprivă), epistaxis (sângerări nazale), sângerări ale gingiilor, purpură.
S-au raportat: dureri de cap, ameţeli, zgomote în urechi (poate fi un simptom de supradozare).
Riscul hemoragic chirurgical este crescut. Favorizarea hemoragiilor se menţine timp de 4-8 zile după oprirea administrării acidului acetilsalicilic.
Fenomenele de iritaţie gastrică (dureri abdominale, arsuri, greaţă, vărsături) sunt rare dacă tratamentul se face corect. Au fost raportate cazuri de activare a ulcerului gastro-duodenal.  Sunt posibile reacţii alergice, manifestate în special prin mâncărimi, acumulare de lichide în ţesuturi, dificultăţi de respiraţie sau reacţii anafilactice, reacţii alergice severe ale pielii (până la eritem exudativ multiform), posibil cu scăderea tensiunii arteriale, umflarea feţei, umflarea limbii şi edem angioneurotic, în special la pacienţii cu astm bronşic. Au fost semnalate reacţii de tip anafilactoid la pacienţi idiosincrazici.
Foarte rar, s-au raportat creşteri ale enzimelor hepatice.
Au fost semnalate complicaţii infecţioase, inclusiv sindrom Reye (encefalopatie şi afectare hepatică), la copiii trataţi cu acid acetilsalicilic pentru combaterea durerii şi febrei.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 5. CUM SE PĂSTREAZĂ ACID ACETILSALICILIC 500 mg 
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Acid acetilsalicilic 500 mg după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP.
Nu utilizaţi Acid acetilsalicilic 500 mg dacă observaţi semne vizibile de deteriorare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
 6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE
Ce conţine Acid acetilsalicilic 500 mg
– Substanţa activă este acid acetilsalicilic 500 mg.
– Celelalte componente sunt celuloză microcristalină, amidon de porumb, talc.

11 Responses to Aspirina.Prospect

  1. Niculescu Catalina spune:

    Administrarea aspirinei, ca antiinflamator, la copii in varsta de pana la 15 ani, nu determina aparitia sindromului Reye. De ce ?

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via