Acupunctura in infertilitate

Infertilitatea este definita ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa 1 an de raporturi sexuale regulate si neprotejate. Daca un cuplu nu a prezentata pana in prezent nici o sarcina,  nici macar extrauterina, acesta este diagnosticat cu sterilitate primara. Cand in antecedentele unui cuplu exista o sarcina, aceasta defineste sterilitatea secundara.

In scrierile vechi despre sterilitate , chinezii spun ca “o femeie este de 10 ori mai greu de tratat decat un barbat”. Ca atare, cand abordez o femeie cu un astfel de diagnostic, iau in considerare profilul hormonal, investigatiile imagistice si tot istoricul afectiunii – aici reiese pregnant eficienta completarii medicinei alopate cu cea complementara. Medicina traditionala chineza tine cont de toate aspectele ce tin de aparatul reproductiv feminin, adica: organele genitale, glandele endocrine si secretia lor, starea psihica, in termenii functionalitatii rinichiului, inimii si uterului. Textele antice spun ca “uterul , inima si rinichii formeaza nucleul sistemului reproductiv”.In sens mai larg, la ce faceau referire medicii Chinei antice , cand descriau energia rinichiului (Qi), este ceea ce medicina moderna defineste ovulul la femeie si sperma la barbat.

Rinichiul este considerat elementul dominant in reproducere, energia lui influentand profund psihologia evolutiei femeii din perioada copilariei pana dupa menopauza. Yin-ul si Yang-ul rinichiului include influenta hormonilor ce regleaza diferitele parti ale ciclului menstrual.

-Inima acompaniaza sufletul si activitatea axului hipotalamo-hipofizo-ovarian.

Uterul este “ arena “ unde se petrece totul. Termenul de uter in MTC este traducerea lui Bao Gong, ce include toate organele ce participa la reproducere: uterul, ovarele, tubele si colul uterin.

Cum actioneaza  acupunctura?

Acupunctura creste circulatia sangelui in cavitatea pelvina si imbunatateste functia ovariana. Ea este de asemenea benefica in promovarea productiei foliculare, in nidatie, in cresterea fazei luteale(in insuficientele de progesteron)si in stimularea  ovulatiei.

Cele mai multe cazuri de femei infertile prezinta o scadere semnificativa a energiei rinichiului. De altfel, aceasta scade constant in viata unei femei, odata cu sutele de cicluri menstruale si in cazul sarcinilor, cand e folosita pentru dezvoltarea armonioasa a fetusului. Ea scade odata cu varsta, astfel este explicata frecventa crescuta a avorturilor spontane si a bolilor genetice dupa 36-40 ani. Acupunctura si fitoterapia chineza cresc energia rinichiului si astfel capacitatea femeii de a concepe.

Un aspect deloc de neglijat este faptul ca acupunctura  poate echilibra emotional femeia infertila si poate sa ii confere o stare de relaxare datorita endorfinelor ce sunt eliberate in timpul fiecarei sedinte.

In cazurile femeilor insarcinate, este foarte  eficienta in suprimarea greturilor, balonarilor,

scade semnificativ riscul de avort spontan, reduce edemele, constipatia,etc.

Tot mai multe femei apeleaza la clinici de medicina complementara, pentru dezechilibrele hormonale de care sufera.

Fitoterapia combinata cu acupunctura sunt benefice in tulburarile hormonale, ele nemodificand direct valorile diversilor hormoni, ci influentand centrii nervosi de la nivel cerebral responsabili de activitatea glandelor endocrine si sistemul nervos autonom(axa hipotalamo-hipofizo-ovariana) avand ca rezultat imbunatatirea statusului hormonal.

Ce tipuri de infertilitate au indicatie tipica pentru acupunctura?

spasticitatea tubelor uterine( acupunctura scade eficient spasmele uterine, dar nu actioneaza in cazul stenozelor de la acest nivel)

scade nivelul FSH-ului

avorturi spontane repetate

infertilitate idiopatica

deficit de faza luteala

hiperprolactemie(cand nu este provocata de prolactinom)

sindromul ovarelor polichistice cu cicluri anovulatorii

azospermie

astenospermie.

Cum urmarim eficacitatea tratamentului ?

Sunt mai multe metode de urmarire a eficacitatii tratamentului acupunctic:

–          Dozare hormonala dupa o perioada de 3 luni (FSH, LH, progesteron seric, estrogen, prolactina);

–          Graficul temperaturii bazale completat cu simptomele ce acompaniaza toata perioada ciclului menstrual;

–          Aspectul glerei cervicale in preajma ovulatiei;

–          In afara de efectele tintite strict pe organele reproductive si SNA, pacienta care primeste un astfel de tratament observa o imbunatatire a somnului, disparitia anxietatii,digestie mai buna, cresterea tonusului,etc.

Ce recomandati ca tratament, in afara de acupunctura ?

Cu 2-3 luni inainte de a dori sa concepem , recomand administrarea de acid folic. Tratamentul fitoterapic este deosebit de benefic pentru imbunatatirea functiei ovariene, in cazurile de ovar polichistic, endometrioza, fibrom uterin, insuficienta luteala, tulburari ale menstruatiei.

Plantele pe care le folosesc pentru sterilitatea feminina sunt: Agnus castus, Zmeur, Black Cohosh, Dong Quai, Red Clover,Ganoderma, Cretisoara, Cretusca, Napraznic, Coada Soricelului. Arin alb, Mur, Laur Ghimpos. Pentru sterilitatea masculina : Panax ginseng, Astragalus, Tribulus terrestris, Branca ursului, Napraznic, Saw palmetto, Cordiceps, Zinc, Laptisor de matca.

Cat timp trebuie urmat tratamentul?

In general tratamentul acupunctic pentru sterilitate dureaza peste 3 luni. Secventa sedintelor este legata strans de fazele ciclului menstrual, ele fiind de maxim 3 ori pe saptamana.

Pentru acele paciente care raman insarcinate, este indicata continuarea sedintelor pana la 12 saptamani deoarece, se stie ca aceasta este perioada in care exista disgravidii cu simptome suparatoare si cu risc mare de avort spontan  .

Exista riscuri in timpul tratamentului  acupunctic?

Exista riscuri minime in timpul tratamanetului si acestea sunt legate de folosirea anumitor puncte ce pot determina sangerari sau in cazuri mai grave avort spontan. De aceea cand alegeti sa urmati un astfel de tratament , trebuie sa va asigurati ca cel ce il practica este medic si are competenta in acupunctura.

Autor : Dr. Alice Sirb-medic MG  competenta acupunctura , fitoterapie.

Centrul de sanatate Equilibrium Bucuresti

www.clinicanaturista.ro

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.