Schizofrenia

Schizofrenia este o boala psihica caracterizata prin fenomene de disociatie psihica (gr.schizen=a desparti si fren=suflet) fiind inclusa în categoria psihozelor endogene si care se manifesta prin halucinaţii, delir, tulburări formale de gândire, tulburări afective, tulburări de comportament, dezorganizarea personalităţii.

CAUZE

* Factori genetici: În familiile bolnavilor de schizofrenie există o probabilitate mai mare de îmbolnăvire decât la restul populaţiei.  S-a evidentiat ca pe cromozomul 22 exista o genă (WKL1), care pare să fie în legătură cu apariţia schizofreniei.

* Factori pre- şi perinatali: Un rol ar putea fi jucat de infecţii virale ale mamei sau ale nou-născutului in timpul vietii intrauterine.

* Factori psiho-sociali: conflictele, suprasolicitările psihice sau stările de tensiune emoţională.

* Factori organici neuropatologici şi biochimici: Studiile cu ajutorul tehnicilor moderne de medicină nucleară, SPECT (Single-Photon-Emission-Computertomography) sau PET (Positron-Emission-Tomography), asupra fluxului sangvin cerebral şi metabolismului creierului au arătat în cazul bolnavilor de schizofrenie o reducere remarcabilă a fluxului sangvin, a utilizării oxigenului şi a schimburilor metabolice în regiunile frontale .  In creierul bolnavilor schizofrenici există o cantitate crescută de Dopamină şi un număr mai mare de receptori dopaminergici decât la normali. Aşa se explică şi acţiunea favorabilă a medicamentelor neuroleptice, care blochează receptorii dopaminici de tip D2.

SEMNE SI SIMPTOME

– credinte care nu se bazeaza pe realitate (delir), cum ar fi credinta pacientului ca cineva unelteste impotriva lui
– halucinatii auditive sau vizuale (pacientul aude si vede lucruri care nu exista); mai frecvente sunt halucinatiile auditive
– vorbire incoerenta
– neglijarea igienei personale
– lipsa emotiilor
– emotii nepotrivite contextului in care se gaseste pacientul
– manifestari agresive
– comportament catatonic
– o senzatie persistenta ca este urmarit
– probleme de functionare la scoala sau la serviciu
– izolare sociala
– neindemanare, miscari necoordonate
– reducerea abilitatilor de a planifica activitati si de a le indeplini
– neglijarea igienei
– izolare sociala
– lipsa motivatiei
– probleme in intelegerea sensului unei informatii
– dificultati de mentinere a atentiei
– probleme de memorie

DIAGNOSTIC

Criteriile pentru diagnosticul schizofreniei:

– prezenta a cel putin doua din urmatoarele: delir, halucinatii, vorbire dezorganizata, comportament dezorganizat sau catatonic
– disfunctie semnificativa in abilitatea de a munci, merge la scoala sau a indeplini sarcinile zilnice
– aceste semne sunt prezente de cel putin sase luni
– nu sunt prezente alte tulburari mentale.

Exista cinci tipuri de schizofrenie:

– paranoid: delire nesistematizate primare urmate de interpretari delirante cu caracter bizar de cele mai multe ori insotite de halucinatii auditive, tulburari de       comportament, mergand pana la agitatie si agresivitate extrema.

– catatonic: imobilitate motorie, activitate motorie excesiva, negativism extrem, mutism, bizarerii ale miscarilor voluntare, ecolalie si ecopraxie.
Ecolalie=repetarea cuvintelor interlocutorului
Ecopraxie=reacţie patologică de imitare automată a gesturilor si acţiunilor cuiva.

– dezorganizat: tulburari afective de tip maniacal care se instaleaza in perioada pubertatii si se caracterizeaza mai ales prin simptome caracteristice varstei:   afectare, expresii mimice patetice, tendinta la obraznicii puerile, caricaturale iar pe de alta parte, precocitate, inclinare spre preocuparile inalte si abstracte.

– nediferentiat:Acest tip include bolnavii care intrunesc criteriile de diagnostic de schizofrenie, dar nu si pentru formele catatonice, paranoide sau dezorganizat.
Este subtipul cel mai frecvent diagnosticat.

– rezidual: pacientii care au intrunit candva criteriile de schizofrenie dar in prezent nu mai au simptome caracteristice de boala, nu exista elemente psihotice proeminente (delirul daca exista, este incapsulat).

TRATAMENT

Schizofrenia este o boala cronica ce necesita tratament de-a lungul intregii vieti, chiar daca pacientul se simte mai bine, iar simptomele nu sunt evidente. Tratamentul cu medicamente si terapie psihosociala poate ajuta pacientul sa-si tina afectiunea sub control si sa devina un participant activ si informat in propria ingrijire.

Medicatia antipsihotica este cel mai frecvent prescrisa pentru tratamentul schizofreniei.
Antipsihotice conventionale sau tipice:
Haloperidol
– Tioridazin
– Fluphenazina

Antipsihotice de noua generatie sau antipsihotice atipice.

– Clozapina
Risperidona
Quetiapina
– Aripiprazol etc.

Moduri de a face fata schizofreniei:

– educatia: invatarea cat mai multor lucruri despre boala pentru a fi motivat in a urma tratamentul
– gasirea unor hobby-uri sanatoase: pentru a-si canaliza energia
– invatarea unor tehnici de relaxare: yoga sau tai-chi
– structurarea timpului: planificarea activitatilor pe zile.

One Response to Schizofrenia

  1. tatiana spune:

    buna!in ultimul an am tot observat ca e ceva in neregula cu mine si am inceput sa caut simptomele pe internet,si asa am dat peste schizofrenie.citind articolul de mai sus am observat ca mi se potrivesc cam 12 simptome din cele 19 de la Semne si Simptome.e posibil ca sa am schizofrenie?totusi cred ca sunt prea mica pentru aceasta boala,avand doar 20 de ani,dar imi puteti spune daca sunt doar paranoica sau chiar sunt bolnava?

    RăspundeRăspunde

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via