Adenomul de prostata.Tratament

De ce trebuie tratament pentru adenomul de prostata?

Barbatii au nevoie de tratament pentru pentru a scapa de simptomele suparatoare care le afecteaza viata de zi cu zi. Netratata, boala poate ajunge la complicatii care nu pot fi tratate decat prin operatie.

Cateva din aceste complicatii sunt:

– Retentia acuta de urina (RAU) – o stare de urgenta in care este imposibil sa urinati
– Infectii urinare
– Calculi in vezica urinara
– Diverticuli vezicali (hernieri ale peretelui vezical)
– Afectarea rinichilor (dilatare si insuficienta renala)

Este o mare greseala ca din cauza jenei sau a fricii de cancer de prostata sa nu discutati problema simptomelor cu medicul dumneavoastra de familie.
El va poate indruma sau trata eficace daca suferiti de adenom de prostata. Adenomul de prostata nu este cancer de prostata. Este posibil sa aveti insa adenom si cancer de prostata in acelasi timp. Prin examenul medical veti fi consultat pentru ambele afectiuni si medicul va stabili diagnosticul exact.

Optiuni de tratament pentru adenomul de prostata

Indiferent care optiune vi se pare mai buna, discutati-le pe toate cu medicul dumneavoastra. Trebuie sa le evaluati personal pe toate pentru ca sa determinati care dintre ele va avantajeaza pe termen lung. Nu uitati ca nu exista un tratament pentru adenomul de prostata care sa se potriveasca tuturor. Impreuna cu medicul dumneavoastra veti gasi cea mai buna varianta de tratament.

Inhibitorii de 5-alfa reductaza

Aceasta clasa de medicamente reprezinta singurul tratament care a dovedit stiintific ca micsoreaza prostata si amelioreaza simptomele prin tratarea cauzelor bolii. Acest tratament a dovedit ca reduce cu mai mult de jumatate riscul retentiei acute de urina precum si necesitatea efectuarii
unei operatii chirurgicale.
Cele mai comune efecte adverse sunt impotenta si scaderea libidoului. Diferenta intre aparitia acestor neplaceri la bolnavii tratati fata de cei netratati este intre 3 si 4,4 procente. Aceste diferente dispar dupa primul an de tratament.

Alfa-blocante

Aceasta clasa de medicamente este cea mai folosita in tratamentul simptomelor adenomului de prostata si vezica urinara. Ele actioneaza prin
relaxarea musculaturii netede din prostata, uretra si vezica urinara, ameliorand obstructia si imbunatatind simptomele.
Aceste medicamente nu micsoreaza prostata, care creste in timp, riscul de operatie persistand. Cele mai comune efecte adverse ale alfa-blocantelor includ scadere a tensiunii arteriale, oboseala, ameteala, congestie nazala, dureri de cap si tulburarea ejacularii.

Interventia chirurgicala

Cea mai comuna operatie este numita TURP (rezectie transuretrala a prostatei), in care un aparat numit rezectoscop este introdus sub control optic prin uretra ce strabate penisul si cu ajutorul unui curent electric de inalta frecventa indeparteaza excesul de tesut prostatic care comprima uretra.
Complicatiile posibile post operatorii sunt incontinenta urinara, infectiile urinare, ejacularea retrograda si stricturile de uretra.

Supraveghere medicala

Medicul poate sa nu va recomande un tratament ci doar sa va urmareasca evolutia prostatei. Se impun controale medicale regulate (unul sau doua pe an) pentru a fi stabilit gradul de progresie a bolii.

Alte tratamente

Tehnologiile cu laser, unde radio, microunde, sunt folosite cu diferite grade de succes si efecte adverse pentru a distruge excesul de tesut prostatic realizat de adenom.

Metode de tratament in cazul hipertrofiei benigne a prostatei (HBP)

Medicul decide care este cea mai buna metoda de tratament pentru dumneavoastra
In functie de severitatea simptomelor, stadiul bolii determinat in urma diagnosticarii, si starea generala de sanatate a pacientului, medicul poate opta pentru una dintre metodele de tratament prezentate mai jos:

1. Supravegherea atenta este o solutie buna pentru pacientii cu simptome moderate provocate de HBP. Medicul doar monitorizeaza evolutia bolii (simptomele); nu opteaza pentru un tratament imediat, medicamentos sau chirurgical, al bolii.

2. Tratamentul medicamentos este indicat pentru pacientii care prezinta o simptomatologie moderata si severa. Exista doua tipuri de medicamente administrate pacientilor cu HBP: alfa-blocantele si inhibitorul de 5 alpha-reductaza (finasterid).
Alfa-blocantele amelioreaza simptomele HBP-ului, fara a influenta evolutia naturala a bolii.
Finasteridul actioneaza similar alfa-blocantelor, ameliorand simptomele eficient si pe o durata mare de timp. In plus, finasteridul stopeaza si evolutia naturala a bolii.
In lipsa tratamentului medicamentos, volumul prostatei se mareste, iar debitul urinar scade. In aceste conditii, simptomatologia urinara a pacientului cu HBP creste in severitate, calitatea vietii pacientului fiind puternic afectata.
Mai multe amanunte despre tratamentul medicamentos al HBP puteti afla citind articolul “Locul terapiei medicamentoase in prevenirea progresiei clinice a hipertrofiei benigne a prostatei?” publicat in numarul 7 al revistei ?Prostata?.

3. Tratamentul chirurgical al HBP este o solutie in cazul pacientilor pentru care tratamentul medicamentos nu poate controla eficient simptomatologia bolii. Aceasta metoda de tratament este abordata si in cazul pacientilor care prezinta complicatii (retentie acuta de urina, retentie cronica datorata obstructiei, infectii recurente de tract urinar, hematurie, insuficienta renala datorata HBP).

TURP (transurethral resection of the prostate ? rezectia transuretrala a prostatei) este metoda chirurgicala cel mai frecvent abordata in cazul pacientilor cu HBP. In urma acestei interventii, simptomatologia HBP este ameliorata, iar debitul de urina creste considerabil (de la valori sub 10 ml/secunda la peste 18ml/secunda). Una dintre urmarile frecvente ale TURP este ejacularea retrograda. Exista si situatii (10% ? 20% din cazuri) in care sunt necesare reinterventiile chirurgicale.

TUIP (transurethral incision of the prostate) este indicata in cazul pacientilor pentru care rezectia este aplicata unei portiuni mici de tesut prostatic ? 30 cc, pacientilor cu col uterin inalt si celor fara hipertrofie a lobului median. TUIP este la fel de eficienta ca si TURP in ceea ce priveste ameliorarea simptomatologiei si cresterea debitului urinar. Rata complicatiilor post-operatorii este mai mica decat in cazul TURP, in schimb rata de reinterventie dupa opt ani este mai mare (peste 20%).

Adenectomia transvezicala deschisa este utilizata in cazul pacientilor cu un volum al prostatei de peste 60 ? 80 cc. Rezultatele acestei interventii sunt mai bune decat in cazul TURP sau TUIP: simptomele sunt ameliorate la 98% din cazuri, debitul urinar creste de la 8 ml/s la 23ml/s, iar rata reinterventiilor este mai mica de 10%. Este insa o interventie chirurgicala invaziva care necesita o perioada de spitalizare indelungata, iar rata complicatiilor post-operatorii este mai mare decat la TURP si TUIP.

Autor: Prof. Dr. P. Geavlete

One Response to Adenomul de prostata.Tratament

  1. gruia nicoleta spune:

    tatal meu e operat de prostata de o luna jumate si nu e bine are usturimi cind urineaza iese din ora in ora afara ce trebuie sa faca

    RăspundeRăspunde

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via