Prospecte medicamente
Aldara 5% crema

Aldara 5% crema

Aldara 5% crema (imiquimod)

1. Compozitie

Aldara este o crema care contine substanta activa numita imiquimod. Este disponibil in pliculete a 250 mg, fiecare continand 12,5 mg imiquimod (5%).

2. Actiune terapeutica

Aldara este utilizat pentru tratarea urmatoarelor boli de piele la adulti: – condiloame de pe organele genitale si din jurul anusului; – carcinoame bazocelulare mici (tipuri de cancer al pielii cu crestere lenta); – cheratoze actinice ale fetei si scalpului (formatiuni precanceroase, anormale ale pielii care se dezvolta dupa expunerea excesiva la lumina solara), la pacientii cu sistem imunitar sanatos. Acest medicament se utilizeaza in cazul in care nu se pot administra alte tratamente, precum crioterapia (inghetarea). Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

3. Indicatii

Substanta activa din crema Aldara, imiquimod, este un modulator al raspunsului imun. Aceasta inseamna ca imiquimod se foloseste de sistemul imunitar, apararea naturala a organismului, pentru a-si declansa efectul. La aplicarea sa pe piele, imiquimod actioneaza la nivel local asupra sistemului imunitar pentru a declansa eliberarea citokinelor, inclusiv a interferonului. Aceste substante ajuta la distrugerea virusilor care cauzeaza aparitia condiloamelor sau a celulelor anormale din piele care determina aparitia cancerului de piele sau cheratozelor.

4. Doze si mod de administrare

Numarul de aplicari cu crema Aldara si durata tratamentului depind de boala care este tratata: – in cazul condiloamelor genitale, Aldara se aplica de trei ori pe saptamana timp de maxim 16 saptamani; – in cazul carcinoamelor bazocelulare mic, crema se aplica de cinci ori pe saptamana timp de sase saptamani; – in cazul cheratozei actinice, Aldara se aplica de trei ori pe saptamana, in cursul unei sau a doua perioade de tratament cu o durata de patru saptamani, cu pauza de patru saptamani intre perioadele de tratament. Crema se aplica in strat subtire pe suprafetele afectate ale pielii inainte de culcare, astfel incat aceasta sa ramana pe piele o perioada corespunzatoare de timp (aproximativ 8 ore) inainte de a fi spalata.

5. Contraindicatii

Aldara nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergice) la imiquimod sau la oricare alt ingredient care intra in compozitia medicamentului.

6. Reactii adverse

Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Aldara (observat la mai mult de 1 pacient din 10) este o reactie la locul de aplicare a cremei (durere sau mancarime).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *