Dezastre – Medicina de dezastre

Dezastre – Medicina de dezastre: ansamblu de acţiuni (experienţe) şi măsuri sanitare particulare destinate prelucrării colective de pacienţi folosind mijloace limitate, contrare examenului şi selecţiei cazurilor în dependenţă de urgenţă a tratamentului şi transportării (trierii), care are ca scop asigurarea supraveţuirii unui număr cat mai mare de pacienţi în situaţii de catastrofa.

Dezastre
Dezastre

Accidentul: un eveniment ce survine fortuit, bun sau rău, şi apare brusc şi imprevizibil, provocand în organism o leziune sau o tulburare funcţională permanentă sau pasageră.

Catastrofa: un fenomen de amploare mult mai mare ce produce o bulversare completă a ordinii lucrurilor, în existenţa unui individ, sau chiar un sfarşit violent

Calamitatea: un dezastru public, din care fac parte foametea, războiul şi epidemiile

Cataclismul: o mare inundaţie şi un particular potop. El produce bulversări într-un stat, societate; provine de la grecescul “kataklismos” ce semnifică inundaţie şi poate produce bulversări ale suprafeţei pămantului prin cutremure, potop

Dezastrul: semnifică un eveniment funest (fatal), nenorocire foarte gravă prin extensie, distrugeri şi ruine

Dezastrul este o bulversare puternică a funcţionării unei comunităţi sau a societăţii, cu cauzarea unor pierderi umane, materiale, economice sau a mediului înconjurător, care depăşesc capacitatea comunităţii … Citeste tot aticolul

Curs de prim ajutor – Oprirea sangerarii (hemostaza)

Oprirea sangerarii (Hemostaza)
Oprirea sangerarii (Hemostaza)

Curs de prim ajutor – Oprirea sangerarii (hemostaza)

Cand sangerarea provine din vasele mici ale pielii (capilare) cantitatea de sange este mica si poate fi usor oprita comprimand pentru 2-3 min rana cu o batista (panza curata). In acest interval organismul pune in miscare sistemul de coagulare ce duce la astuparea cu cheaguri a micilor vase rupte.

Cand sangerarea provine dintr-o artera, sangele tasneste cu putere in jeturi intrerupte. El are culoarea rosie deschisa.
Cand sangele provine dintr-o vena culoarea lui este mult mai inchisa si iese din rana intr-un jet continuu.

Initial vom incerca sa oprim sangerarea strivind cu degetul, cu pumnul sau cu un garou, vasul ranit pe un traiect aflat intre inima si rana, acolo unde el se afla mai la suprafata fata de tegument, trecand totodata peste un plan osos pe care poate fi comprimat.

Punctele de comprimare sunt:

– pe fata laterala a gatului pentru ranile capului si fetei.
– in groapa din spatele claviculei, la mijlocul sau, pt ranile umerilor si bratelor
– pe fata interna a bratului, in apropierea axilei, pt ranile bratului si cotului
– imediat sub cot in jumatatea interna pt ranile antebratului
– la incheietura pumnului … Citeste tot aticolul

Curs de prim ajutor: Rani-Hemoragii-Pansamente

Curs de prim ajutor - Traumatisme
Curs de prim ajutor – Traumatisme

Curs de prim ajutor: Rani-Hemoragii-Pansamente. Rana reprezinta o intrerupere a continuitatii pielii. Traumatismele (lovire, strivire, intepare, arsura) reprezinta cauza cea mai frecventa de intrerupere a continuitatii pielii.

De ce ranirea reprezinta o urgenta medicala?

Curs de prim ajutor: Rani-Hemoragii-Pansamente.

Motiv: pielea este un scut de aparare al organismului impotriva agentilor agresivi dinmediul inconjurator. Rana devine astfel mijlocul cel mai probabil al intrarii microbilor inorganism. De aceea, ranirea reprezinta urgenta medicala care trebuie ingrijita dinprimele momente ale producerii ei. In primele 6 ore de la producerea ranii, organismulpoate lupta impotriva microbilor dar dupa acestea, rana este considerata infectata, chiar daca pielea nu arata semne de infectie. In ziua urmatoare insa microbii, luand calea vaselor limfatice sunt opriti la bariera limfatica pentru ca in celelalte zile depasind-o, sainvadeze organismul, situatie in care viata accidentatului este periclitata (bacteriemie-septicemie-moarte).
Aceasta evolutie poate fi evitata daca spalam si dezinfectam rana in primele 6 ore de la accident, atunci cand numarul microbilor este inca mic. Executam deci curatarea sau  “toaleta” plagii, pe care o acoperim apoi cu un pansament, pentru a opri eventualitateaunei contaminari ulterioare a acesteia.

Toate ranile sangereaza mai mult sau mai putin, pentru ca pielea este bineCiteste tot aticolul

Astmul bronsic – Criza de astm bronsic

Astmul bronsic - Criza de astm Bronsic
Astmul bronsic – Criza de astm Bronsic

Astmul bronsic reprezinta un sindrom inflamator cronic al cailor aeriene, caracterizat prin obstructie reversibila si care se manifesta prin sindromul de hiperreactivitate bronsica determinat de stimuli variati.

Criza de astm este caracterizata prin aparitia sau agravarea simptomelor astmatice: dispnee, wheezing, tuse, senzatie de constrictie toracica, si care are o durata de 20-30 de minute pana la cateva ore.
Pentru masurarea functiei pulmonare a bolnavului se foloseste Peak- flow- metrul care masoara debitul expirator de varf sau peak expiratory flow (PEF).

Monitorizarea PEF are urmatoarele indicatii: evaluarea obiectiva a suferintei exprimate de pacient, evaluarea controlului bolii astmatice (depistarea apropierii unei exacerbari), evaluarea rezultatelor tratamentului.
Valoarea PEF are variatii diurne, cele mai mici valori inregistrandu-se intre orele 4 si 6 dimineata, iar cele mai mari intre orele 16 si 18. O variabilitate mai mare de 20% constituie un argument al exacerbarii bolii si o indicatie pentru marirea dozei de tratament.

Astmul bronsic – Tratament

– mentinerea bolnavului in pozitie sezanda
– tratament initial cu beta2 agonist pentru prevenirea bronhoconstrictiei: Salbutamol, Fenoterol sau Terbutalina, in dispozitive care contin substanta activa presurizata.
Daca dupa tratamentul initial raspunsul este incomplet (PEF 60-80%) … Citeste tot aticolul

Stopul cardio respirator si resuscitarea cardio-respiratorie

Resuscitarea cardio - respiratorie
Resuscitarea cardio – respiratorie

Stopul cardio respirator reprezinta starea clinica consecutiva opririi bruste si neasteptate a activitatii eficace a inimii.

Debutul evenimentului terminal, ce duce la stop cardiac, e definit ca o schimbare acuta în statusul cardiovascular,precedând stopul cardiac cu pâna la 1h. Când debutul e brutal sau instantaneu, probabilitatea ca stopul sa fie de origine cardiaca este > 95%. Înregistrarile ECG continue, realizate întâmplator la debutul stopului cardiac, evidentiaza de obicei modificari în activitatea electrica a inimii în minutele sau orele dinainte de eveniment. Exista o tendinta de crestere a frecventei cardiace si de aparitie a contractiilor ventriculare premature (CVP) de grad avansat.

Debutul stopului cardiac poate fi caracterizat prin simptome tipice unui eveniment cardiac acut, ca angina prelungita sau durerea de debut din infarctul miocardic, dispnee acuta sau ortopnee, palpitatii, tahicardie sustinuta sau ameteli instalate brusc. Cu toate acestea, la multi pacienti debutul e precipitat, fara prodrom.

Stopul cardio respirator – Diagnostic

– paloare sau cianoza instalate brusc
– pierderea starii de constienta
– incetarea spontana a miscarilor respiratorii
– absenta pulsului la arterele mari ( carotidiana, femurala)
– absenta zgomotelor cardiace
– … Citeste tot aticolul