Category Archives: Boli infectioase
Adenoviroze

Adenoviroze – Definitie
Adenovirozele sunt infecţii acute ale tractului respirator, ale conjunctivelor determinate de adenovirusuri.
Adenoviroze – Patogenie
Adenovirusurile pãtrund în organism, cel mai frecvent, pe cale respiratorie, dar şi pe cale conjunctivalã.
Ele au tropism pentru ţesutul limfatic determinând uneori infecţii latente, care se pot reactiva determinând infecţii grave endogene în cazurile de imunodepresie marcatã.
Experimental a fost dovedit cã adenovirusurile sunt oncogene pentru animalele de laborator (sarcom la hamsteri nou nãscuţi), dar nu a fost dovedit şi la om.
Adenoviroze – Tabloul clinic –Adenovirozele au un mare polimorfism clinic.
– Infecţii ale cãilor aeriene superioare: rinitã, laringitã, laringo-traheo-bronşitã. Incubaţia este de 5 – 7 zile. Principalel semne clinice sunt: febrã, frisoane, obstrucţie nazalã, corizã, tuse, rinoree, adenopatie regionalã, dureri toracice, raluri bronşice, dispnee. În laringite apare rãguşealã, voce stinsã, iar la copilul mic, dispnee. Evoluţia este favorabilã în 3 – 5 zile.
– Pneumonia …
Gripa

Gripa – Boală infecţioasă şi foarte contagioasă specific umană, dată de virusurile gripale şi caracterizată printr-o evoluţie autolimitantă cu febră, alterarea importantă a stării generale şi manifestări respiratorii neobligatorii, posibilitatea unor complicaţii sau forme clinice severe şi imunitate specifică durabilă după boală.
Gripa – Tabloul clinic
Incubaţia este dintre cele mai scurte, de 1-3 zile.
Nu există invazie, boala debutând direct în faza de stare, brusc, prin febră, deseori fără frisoane, dar cu alterarea marcată a stării generale: (stare de rău, curbatură, cefalee „în cască” sau cu accent în regiunea ochilor (ca orbitalgii, dureri la mobilizarea globilor oculari) anorexie, degradarea gustului toate mâncărurile au gust „de cretă”, chiar şi apa devine rea la gust (pierderea poftei de fumat – la fumători, greţuri, vome şi uneori diaree etc.)
Această fază de stare durează 5-7 zile, cu febră în platou la 39-40 de grade şi rezistentă la antitermicele uzuale.
Se …
Tusea convulsiva

Tusea Convulsiva – Definitie
Boală acută infecţioasă şi foarte contagioasă specific umană, determinată de bacili din genul Bordetella (pertussis şi parapertussis) şi caracterizată printr-o evoluţie autolimitantă cu tuse caracteristică şi afectarea variabilă a stării generale, modificări hematologice caracteristice şi risc mare de complicaţii. Boala lasă imunitate durabilă.
Este cunoscută popular sub numele de „tuse măgărească”.
Este socotită printre cele mai grave boli contagioase ale sugarului.
Tabloul clinic
Incubaţia se întinde între 1 şi 3 săptămâni în funcţie de mărimea inoculului şi receptivitatea copilului.
Invazia
Durează în jur de 2 săptămâni, de la prima manifestare (prima tuse) până când aceasta îmbracă aspectul caracteristic. Evoluează în afebrilitate, de multe ori fără modificarea stării generale, şi în general este negigată de bolnav sau aparţinători, fiind considerată o traheobronşită banală.
Faza de stare
Incepe când tusea devine caracteristică. Aceasta este profundă, survine în accese (10-20 în formele medii, 30-50 în formele severe în …
Intoxicaţia cu alcool

Intoxicaţia cu alcool depinde de concentraţia sa sanguină:
– Concentraţie sanguină 25mg/dl = afectarea cognitivităţii şi necoordonarea mişcărilor.
– Concentraţia de 100mg/dl = semne de afectare vestibulară şi cerebeloasă (nistagmus, disartrie, ataxie).
Se produce şi o disfuncţie a sistemului nervos autonom (hipotensiune, hipotermie, stupor, comă)
– Concentraţia sanguină între 80 – 100mg/dl. = Intoxicaţie acută cu alcool.
– Concentaţiile peste 500mg/dl sunt de obicei fatale.
Diagnostic
Semnele clinice cele mai des întâlnite sunt: gastrită, tremor, episoade inexplicabile de amnezie, istoric de cădere. acienţii aflaţi în perioada de detoxifiere de obiceisunt supuşi abstinentei complete şi unui tratament medicamentos cu:
Disulfiram– produce acumularea de acetaldehidă şi produce o puternică aversie faţă de alcool (diaforeză, ameţeli, greţuri, vărsături, roşeaţă, transpiraţii care apar la consumul de alcool în prezenţa disulfiramului)
Calciu-carbamid – inhibă alcooldehidrogenaza şi are o mai redusă interacţiune medicamentoasă
Antagoniştii receptorilor miu – opioizi (naltrexon şi nalmefene)…
Loiaza

1. Loiaza – Generalitati
Loiaza este infestatia cu Loa- Loa (viermele de ochi, African).
2. Simptome
Simptomele includ angioedemul localizat (tumefactiile Calabar) si migrarea subconjunctivala a viermilor adulti.
Diagnosticul se stabileste prin detectarea microfilariilor in sangele periferic sau prin vizualizarea viermilor care migreaza prin ochi.
Tratamentul este dietilcarbamazin.
Loiaza este limitata la o centura impadurita si ploioasa din vestul si din centrul Africii. Loa Loa se transmite prin mustele tabanid (Chrysop, musca de caprioara sau de cal).
Adultii migreaza in tesuturile subcutanate si in ochi, iar microfilariile circula in sange.
Ocazional infestatia determina cardiomiopatie, nefropatie sau encefalita.
Infestatia produce zone de angioedem care apar in diferite regiuni ale corpului, dar predominant pe extremitati; se presupune ca exprima reactiile de hipersensibilitate la alergenii eliberati prin migrarea viermilor adulti.
La nativii din zonele endemice tumefactiile dureaza de obicei 1-3 zile dar sunt mai frecvente si mai severe la cei care …
Sporotricoza

1. Sporotricoza – Definitie
Sporotricoza este o infectie cutanata cauzata de fungul saprofit Sporotrix schenckii. Afectarile pulmonara si hematogena sunt rare. Simptomele sunt nodulii cutanati care se extind pe cale limfatica si se sparg in abcese si ulcere. Diagnosticul se face prin cultura. S. schenckii este gasit in tufisurile de trandafiri si de dracila si in muschiul sphagnum (de turba).
Horticultorii, gradinarii, lucratorii din fereme si cei din industria cherestelei sunt cel mai adesea infectati, de regula dupa un traumatism minor cu implicarea unui material contaminat.
2. Patogenie si anatomie patologica
Infectia se dezvolta atunci când prin traumatisme minore se inoculeaza fungul în tesutul subcutanat. Infectia poate fi limitata la locul de inoculare (placa de sporotricoza), sau se poate extinde de-a lungul canalelor limfatice proximale (sporotricoza limfangitica).
Poarta de intrare pentru sporotricoza osteoarticulara pulmonara, precum si pentru alte forme extracutanate de sporotricoza nu este cunoscuta, dar probabil este plamânul. …