Category Archives: Boli infectioase

Intoxicaţia cu alcool

Intoxicaţia cu alcool

Intoxicaţia cu alcool

Intoxicaţia cu alcool depinde de concentraţia sa sanguină:

– Concentraţie sanguină 25mg/dl = afectarea cognitivităţii şi necoordonarea mişcărilor.
– Concentraţia de 100mg/dl = semne de afectare vestibulară şi cerebeloasă (nistagmus, disartrie, ataxie).
Se produce şi o disfuncţie a sistemului nervos autonom (hipotensiune, hipotermie, stupor, comă)

– Concentraţia sanguină între 80 – 100mg/dl. = Intoxicaţie acută cu alcool.
– Concentaţiile peste 500mg/dl sunt de obicei fatale.

Diagnostic

Semnele clinice cele mai des întâlnite sunt: gastrită, tremor, episoade inexplicabile de amnezie, istoric de cădere. acienţii aflaţi în perioada de detoxifiere de obiceisunt supuşi abstinentei complete şi unui tratament medicamentos cu:

Disulfiram– produce acumularea de acetaldehidă şi produce o puternică aversie faţă de alcool (diaforeză, ameţeli, greţuri, vărsături, roşeaţă, transpiraţii care apar la consumul de alcool în prezenţa disulfiramului)

Calciu-carbamid – inhibă alcooldehidrogenaza şi are o mai redusă interacţiune medicamentoasă

Antagoniştii receptorilor miu –

Loiaza

Loiaza este infestatia cu Loa- Loa (viermele de ochi, African).
Simptomele include angioedemul localizat (tumefactiile Calabar) si migrarea subconjunctivala a viermilor adulti.
Diagnosticul se stabileste prin detectarea microfilariilor in sangele periferic sau prin vizualizarea viermilor care migreaza prin ochi.
Tratamentul este dietilcarbamazin.
Loiaza este limitata la o centura impadurita si ploioasa din vestul si din centrul Africii. Loa Loa se transmite prin mustele tabanid (Chrysop, musca de caprioara sau de cal).
Adultii migreaza in tesuturile subcutanate si in ochi, iar microfilariile circula in sange.
Ocazional infestatia determina cardiomiopatie, nefropatie sau encefalita.
Infestatia produce zone de angioedem care apar in diferite regiuni ale corpului, dar predominant pe extremitati; se presupune ca exprima reactiile de hipersensibilitate la alergenii eliberati prin migrarea virmilor adulti.
La nativii din zonele endemice tumefactiile dureaza de obicei 1-3 zile dar sunt mai frecvente si mai severe la cei care viziteaza aceste regiuni.
Viermii pot migra si subconjunctival,

Sporotricoza

Sporotricoza este o infectie cutanata cauzata de fungul saprofit Sporotrix schenckii. Afectarile pulmonara si hematogena sunt rare. Simptomele sunt nodulii cutanati care se extind pe cale limfatica si se sparg in abcese si ulcere. Diagnosticul se face prin cultura.
S. schenckii este gasit in tufisurile de trandafiri si de dracila si in muschiul sphagnum (de turba).
Horticultorii, gradinarii, lucratorii din fereme si cei din industria cherestelei sunt cel mai adesea infectati, de regula dupa un traumatism minor cu implicarea unui material contaminat.
 sporotricoza
Infestatiile limfocutanate sunt cele mai frecvente. Ele pot aparea in orice zona a corpului, dar mai ales la nivelul mainii si bratului, desi leziunile primare pot aparea pe suprafetele descoperite ale picioarelor si fetei. O leziune primara poate aparea ca o papula mica, insensibila sau ocazional ca un nodul subcutanat cu extindere lenta care eventual devine necrotic si uneori ulcereaza.  De regula, dupa cateva zile sau saptamani un …

TOXIINFECŢIILE ALIMENTARE

Toxiinfecţiile alimentare (TA): boli acute polietiologice de cauză toxică sau infecţioasă, apărute după consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxinele lor.
ETIOLOGIE:
– 30-60% din TA sunt produse de Salmonella.
– 20-30% din TA sunt produse de stafilococi enterotoxici.
– alte TA sunt cele produse de: Enterobacteriaceae (Shigella, Proteus, Escherichia coli), Bacilaceae (Bacilus subtilis, cereus, anthracis, Clostridium botulinum, perfringens), Pseudomonaceae, Streptococi (fecalis, viridans, piogenes), Vibrionaceae
(Vibrio parahemoliticus).
CLASIFICAREA TOXIINFECŢIILOR ALIMENTARE:
– TA produse de bacterii ce conţin endotoxine, în care intervine elementul toxic şi cel infecţios.
– TA produse de toxine preformate în aliment, în care intervine numai elementul toxic (infecţie stafilococică).
– TA produse de o multiplicare exagerată a unor germeni (bacillus cereus, proteus).
PROTOCOL DE DIAGNOSTICARE:
Toxiinfecţia alimentară cu salmonella:
– Incubaţia: 12-36 ore, cu limite între 4-48 ore.
– Debutul: brusc sau brutal cu stare de rău general, astenie, cefalee, ameţeli, greaţă, vărsături, colici abdominale. Starea …

Enterita clostridiana necrotizanta

Enterita clostridiana necrotizanta sau enterita necrotizanta Pigbel reprezinta inflamatia necrotizanta a jejunului si ileusului produsa de Clostridium perfringens.
C. perfringens produce ocazional boala inflamatorie severa in intestinal subtire ( in special in jejun). Inflamatia este segmentala cu grade diferite de hemoragie si de necroza; poate aparea perforatia.
Boala este produsa de beta toxina clostridiana care este foarte sensibila la enzimele proteolitice si este inactivata prin prepararea termica adecvata.
Boala apare in special la populatiile cu multipli factori de risc, ca deprivare proteica, igiena alimentara deficitara etc.
In Noua Guinee boala este cunoscuta ca Pigbel si se raspandeste prin carne de porc contaminata, alte carnuri si, probabil, arahide.
Severitatea variaza de la diaree usoara la evolutie fulminanta a durerilor abdominale severe, varsaturi, scaun sanguinolent si, uneori, deces in decursul a 24 de ore.
Tratamentul este cu antibiotice ( penicilina G, metronidazol), dar 50% dintre pacientii grav bolnavi necesita interventie chirurgicala …

Furunculoza

Furuncul este o acumulare de puroi in piele, o colectie de lichid sero-purulent a foliculului pilo-sebaceu .

Cauze

Majoritatea furunculelor sunt datorate infectiei cu stafilococ. Stafilococul  este o bacterie ce se gaseste pe tegumente si care devine patogena in momentul in care intra in organism prin taieturi, zgarieturi, intepaturi.
Exista insa si alte cauze ce favorizeaza aparitia unei astfel de infectii, cum ar fi igiena defectuoasa, expunerea tegumentului la chimicale, iritatii fizice, mecanice. De asemenea, pacientii cu afectiuni cronice precum diabetul zaharat, statusul imun compromis, avitaminoze, malnutritie, alcoolism, sunt mai susceptibili sa dezvolte furuncule.
Furunculele pot aparea oriunde pe piele dar apar in principal pe fata, gat, axila, pe fese sau coapse – pe zonele cu par unde este cel mai probabil sa transpirati sau sa se produca frecare.

Un furuncul apare de obicei brusc, ca o umflatura roz sau rosie dureroasa, de aproximativ 1 cm diametru. Pielea inconjuratoare …

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.