Boli infectioase
Oreionul

Oreionul

Oreion - simptome
Oreion – simptome

OreionulBoală infecţioasă virală acută, extrem de contagioasă, provocată de un paramixovirus, se manifesta, în principal, prin creşterea în volum, dureroasă a glandelor parotide (glande salivare situate între ureche şi mandibulă).

Cum se transmite oreionul

Oreionul este transmis de la o persoană infectată la cea sănătoasă pe cale aeriană şi de asemenea prin contactul cu obiecte recent contaminate, cum ar fi : şerveţele, batiste, pahare. Cel mai frecvent sunt afectati copiii. Persoanele infectate pot răspandi virusul aproximativ 7-9 zile după ce simptomele apar. Perioada de incubaţie (perioada dintre momentul infectării şi momentul apariţiei simptomelor) este de obicei de 16-18 zile deşi poate fi şi peste 25 de zile.

Simptomele infecţiei

Virusul prezintă o tendinţă naturală sa se fixeze pe glande şi nervi:
– creşterea în volum, dureroasă, a uneia sau ambelor glande parotide; unul sau ambii obraji pot fi umflaţi, aproximativ 30-40% din cei infectaţi prezintă acest simptom care e considerat de către mulţi un semn caracteristic pentru boală, deşi el poate aparea şi în alte afecţiuni ;
– febra cuprinsă între 38-40 °C;
– cefalee (dureri de cap), durere la nivelul urechii, senzaţie de gît uscat şi durere la înghiţire sau deschiderea gurii;
– durere resimţită, atunci cînd se consumă mancăruri sau băuturi acre cum ar fi: sucuri sau citrice;
– oboseală cu dureri musculare sau articulare;
– lipsa poftei de mancare şi vărsături.

Oreionul – Complicaţii

Oreionul ia în unele cazuri o forma neuromeningeana (meningita, encefalită, atingere a nervului auditiv), o pancreatită (inflamaţie a pancreasului) şi o orhita (inflamaţie a testiculelor) sunt, de asemenea, posibile şi susceptibile să apară fără inflamaţia parotidelor.

Profilaxia specifică 

Vaccinul împotriva oreionului face parte din triplul vaccin ROR care mai cuprinde vaccinul antirubeolă şi antirujeolă. Beneficiile acestui vaccin depăşesc cu mult riscurile sale. Vaccinul se administrează conform calendarului de vaccinări la varsta de 12 luni şi 7 ani.

IMPORTANT

La apariţia primelor semne de boală, cum ar fi febra dureri la nivelul urechii, tumefiaţia glandelor parotide, greaţă, vomă, alte semene – de urgenţă este necesar de a chema medicul la domiciliu, care va decide necesitatea şi durata spitalizării. Este necesar repausul obligatoriu la pat pe toată durata bolii, pentru a evita apariţia complicaţiilor.

Se recomandă de a respecta dieta alimentară, care va fi uşoară şi în funcţie de febră, în principal piureuri de legume, branza de vaci, carne slabă, produse lactate. În cazuri, cînd este febră mare şi dureri de gat, se recomandă lichide în cantităţi mici şi repetate, la temperatura camerei (ceaiuri moderat îndulcite, supe strecurate, sucuri de fructe, zeama de compot, lapte).

(sursa: Ministerul Sanatatii al Republicii Moldova)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *