Category Archives: Oncologie

Metastaza de adenocarcinom

Ganglion limfatic.Metastază de adenocarcinom

Metastaza de adenocarcinom. Metastaza reprezintă o tumora malignă secundară, aparută ca urmare a deplasării şi însămânţării la distanţă de celule maligne, de la nivelul tumorii primitive. Metastazarea se realizează pe seama pierderii adezivităţii celulelor tumorale faţa de elementele tisulare vecine şi mobilizării lor active sau pasive.

Metastazarea se produce pe cale limfatică, sangvină, prin contiguitate sau prin însămânţarea în cavităţile naturale.

MACROSCOPIC

Ganglionul interesat este mărit de volum, nedureros, cu consistenţă neomogenă; pe secţiune prezintă zone cenuşiu-rozate şi zone mai albicioase, cu aspect slăninos.

MICROSCOPIC: preparate colorate H.E.

Diagnostic histologic: Ganglion limfatic

Diagnostic histopatologic: Metastaza de adenocarcinom în ganglionul limfatic

Microscopic, la nivelul ţesutului limfatic se poate observa prezenţa de celule canceroase dispuse fie sub formă de pseudoglande cu pluristratificare şi pierderea polarităţii celulare, fie cu dispoziţie compactă, în insule sau cordoane. Celulele neoplazice prezintă atipii şi monstruozităţi nucleare, precum şi mitoze atipice.

DIAGNOSTIC DIFERENŢIAL se …

Tratamentul altor tipuri de cancer mamar

Tratamentul altor tipuri de cancer mamar
Tratamentul altor tipuri de cancer mamar
TUMORA PHYLLODES
 
    Tratamentul local constă în excizie cu margini largi (> 1 cm), fără limfadenectomie axilară. Mastectomia totală este indicată în cazurile în care nu se pot obţine margini libere corespunzătoare. Radioterapia postoperatorie pe sân sau peretele toracic este controversată. Chimioterapia şi hormonoterapia nu aduc beneficiu. În cazul apariţiei metastazelor (de obicei pulmonare) se recomandă tratament similar celui din sarcoamele de părţi moi.
 
BOALA PAGET
 
    Boală Paget are indicaţie de mastectomie +/- limfadenectomie axilară sau excizia formaţiunii tumorale mamare şi a complexului mamelono-areolar (CMA), urmată de RT radioterapie) la nivelul întregului sân şi opţional doză suplimentară pe patul tumoral. Carcinomul mamar invaziv şi boala Paget au indicaţie de mastectomie + limfadenectomie axilară sau excizia formaţiunii tumorale mamare şi a CMA + limfadenectomie axilară + RT mamară +/- doză suplimentară pe patul tumoral. Postoperator se face tratament adjuvant corespunzător stadializării tumorii. În cazurile fără carcinom

Stadilizarea TNM a cancerului mamar

Stadilizarea TNM a cancerului mamar
Stadilizarea TNM a cancerului mamar
Stadializarea TNM include evaluarea tumorii primare, a limfoganglionilor axilari şi a prezenţei metastazelor. Pentru tumora primară, diametrul maxim al tumorii, gradul de infiltrare al structurilor locoregionale (perete toracic, tegument) şi aspectul inflamator al sânului sunt importante.
    Evaluarea include o anamneză completă, insistând pe aspectele legate de tumora primară, evoluţia acesteia şi statusul menopauzal. Examenul clinic complet, aprecierea statusului de performanţă, evaluarea hematologică şi biochimică (hemoleucograma completă, teste funcţionale hepatice şi renale, fosfataza alcalină, calcemie), sunt obligatorii. Determinarea markerilor tumorali CA15-3, ACE nu este utilă în diagnosticul tumorilor mamare. În funcţie de rezultatele acestora şi de simptomatologie, dar şi în cazul pacientelor cu risc înalt (N2 anatomo-patologic, cu 4 sau mai mulţi ganglioni axilari pozitivi, sau tumora T4, sau cu semne clinice sau paraclinice ce ridică suspiciunea prezenţei metastazelor), se pot indica şi alte explorări paraclinice: radiografie sau tomografie toracică, ecografie sau

Tratamentul cancerului mamar invaziv operabil

Tratamentul cancerului mamar invaziv operabil
Tratamentul cancerului mamar invaziv operabil
 
În această categorie se includ cancerele mamare în stadiile I, II şi o parte din stadiile IIIA (T3N1M0).
 
    EVALUARE INIŢIALĂ
 
    Bilanţul preterapeutic la pacientele cu cancer mamar invaziv operabil include pe lângă examenul clinic investigaţii imagistice şi de laborator pentru excluderea prezenţei leziunilor secundare. Se recomandă efectuarea de mamografie şi ecografie mamară bilaterală la toate pacientele. RMN mamar, scintigrafia osoasă, evaluările imagistice abdominale şi/sau toracice au următoarele indicaţii:
 
1) RMN de sân:
    a) metastază ganglionară axilară de carcinom mamar confirmată histologic sau boală Paget a mamelonului, dar fără tumoră primară identificată (Tx-N1-3) – pentru identificarea tumorii primare
    b) cancer mamar confirmat, dar cu extensia incertă a bolii – pentru stabilirea extensiei locale şi identificarea unei eventuale boli multicentrice
    c) înainte şi după tratamentul neoadjuvant – pentru a evalua răspunsul şi aprecierea oportunităţii exciziei limitate
2) scintigrafie osoasă:
    a) simptome specifice sau creşterea FAL
    b) substadiul

Cancerul mamar

Cancerul mamar
CANCERUL MAMAR
Epidemiologie si diagnostic 
 
Neoplasmul mamar reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, având o incidenţă în Uniunea Europeană de 109,8/100.000 femei/an şi o mortalitate de 38,4/100.000 femei/an.
    Referitor la frecvenţa bolii în România, faţă de anul 1960 când reprezenta 6,9% din totalitatea tumorilor maligne la femei, în 1978 atinge 13,5%, iar în 1996 ajunge la 22,61%, situându-se pe primul loc în patologia oncologică la femei. Incidenţa cancerului mamar în România a crescut de la 25 la suta de mii de femei în 1988, la 40,14 la suta de mii de femei în 1996, când prevalenţa bolii a fost de 252,22 la suta de mii de femei. Incidenţa a atins cifra de 50,56 la suta de mii de femei în 2006.
    Şi mortalitatea prin cancer mamar a crescut de la 11,2 la suta de mii în 1960, 15,6 la suta de mii în 1978, 19,00 la suta de mii

Tumorile osoase benigne

Tumori osoase benigne - osteocondrom
Tumorile osoase benigne
Osteocondromul: exostoze osteocartilaginoase, sunt cele mai frecvente tumori osoase benigne ce pot aparea la nivelul oricarui os, dar mai frecvent la capetele oaselor lungi. Apar intre 10 si 20 de ani si pot fi unice sau multiple. Osteocondroamele multiple tind sa aibe agregare familiala. Condrosarcomul malign secundar poate sa apara la 10% din cazurile de osteocondrom multiplu si la 1% din cazurile de osteocondrom unic. Excizia este necesara daca tumora este situata in apropierea unui nerv, produce durere, impiedica cresterea sau daca radiografia sugereaza transformarea in condrosarcom malign.
Condromul: apare mai ales la adulti si este localizat de obicei in interiorul cavitatii medulare. Frecvent sunt asimptomatice, dar pot sa creasca in dimensioni si sa devina dureroase. La radiografie au aspect litic cu arii de calcificare punctata.  Orice condrom asimptomatic nu necesita tratament, totusi, examenul radiologic periodi ceste indicat pentru a exclude progresia tumorala.
Condroblastomul: este …
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.