Oncologie
Cancerul laringelui

Cancerul laringelui

Cancerul laringelui – Alterarea vocii si raguseala (disfonia) reprezinta posibilitatea de a atrage atentia asupra unor afectiuni ale corzilor vocale, care pot fi si cancer. In lumea laringologilor exista o lege de aur: orice raguseala, care nu cedeaza in 2-3 saptamani la un tratament simptomatic obisnuit, trebuie de adresat laringologului pentru a preveni un eventual cancer. Tabloul clinic este dominat de disfonie cu diverse grade de intensitate, ajungand la „vocea lemnoasa”.

In cancerele, cu localizare sub corzile vocale (subglotice), disfonia se instaleaza tardiv, manifestarea initiala fiind dispneea (dificultate in respiratie), care este permanenta sau intermitenta si se agraveaza la eforturile fizice. In localizarea supraglotica dificultatea si devierea la deglutitie, reprezinta simptomul major.

Alaturi de acestea apar alte subiective: jena faringo-laringiana, senzatie de corp strain hipofaringian, tulburari parestezice, dureri cu localizare otica.
Cancerul laringian netratat, indiferent de localizare si de forma histologica, evolueaza spre obstructia completa a lumenului laringian, catre extensie ganglionara, metastaze la distanta, casexie, exitus.

In evolutia unui cancer laringian se evidentiaza patru etape:

1. perioada de debut – se manifesta doar prin disfonie;
2. perioada de stare – la disfonie se adauga dispneea, ce se accentueaza pe masura obstruarii lumenulu laringian;
3. perioada disfagica – procesul tumoral a invadat regiunile vecine a laringelui (hipofaringele, valeculele, sinisurile piriforme si baza limbii);
4. perioada terminala, casectica – are loc diseminarea generala.

Diagnostica precoce este foarte importanta. Precocitatea descoperirii cancerului este interdependenta cu prognosticul: cancerul de laringe, descoperit in prima faza, poate ajunge de la 70% de vindecari cu durata peste 5 ani. Etapele diagnosticului sunt: persistenta si agravarea in timp a unuia din simptoamele descrise trebuie sa determine pacientul sau medicul de familie sa solicite specialistul O.R.L. un examen specific. In cazul unui proces tumoral, se indica o biopsie laringiana prin metoda indirectoscopica sau prin microlaringoscopie, suspendata cu anestezie generala. Tratat precoce, prin metode combinate (radio-chimio-chirurgicale) cancerul tinde sa se departeze de fatalitatea pierderii functiei de comunicare, prin interventii partiale cu pastrarea segmentului fonator, sau reconstituirea acestuia.

Pentru a preveni aparitia cancerului laringian, trebuie de inlaturat fumatul, alcoolul, suprasolicitarea vocala, stresul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *