Dermato - Venerologie
Cancerul de piele – Factori de risc

Cancerul de piele – Factori de risc

Cancerul de piele
Cancerul de piele

Factorii de risc pentru cancerul de piele – Cu siguranță, cancerul de piele nu este contagios și nu îl “poți lua” de la o altă persoană!

Dar există o serie de factori de risc pentru dezvoltarea unei forme de cancer de piele și, extrem de important, o parte dintre acești factori de risc pentru cancer de piele pot fi corectați!

Istoric in familie de cancer de piele sau alte forme de cancer

Dacă unul dintre  părinți sau o rudă apropiată au avut cancer de piele , atunci riscul   ca dumneavoastră să dezvoltați o formă de cancer de piele este crescut . Este vorba despre persoanele care au istoric de melanom (o formă foarte gravă de cancer de piele)  în familie la una sau mai multe din rudele apropiate și prezintă peste 50 de alunițe ( nevi ), unele dintre ale atipice . Persoanele cu acest sindrom prezintă un risc extrem de ridicat de a dezvolta melanom și de aceea prezentarea periodică la medicul dermatolog pentru depistarea semnelor de cancer de piele este crucială !

Istoric personal de cancer de piele

Dacă ați fost diagnosticat o dată cu cancer de piele trebuie să știți că sunteți predispus riscului de a dezvolta din nou cancer de piele. Chiar și în cazul epitelioamelor bazocelulare sau spinocelulare care au fost excizate complet există riscul de a recidiva.

Piele deschisa la culoare

Pielea deschisă la culoare are mai puțin pigment ( melanină ) , așadar este mai puțin protejată de efectele nocive ale soarelui . Dacă aveți părul blond sau roșcat , ochi deschiși la culoare ( albaștri sau verzi ) , pistrui , vă ardeți ușor după expunere la soare este mult mai probabil să dezvoltați cancer de piele comparativ cu o persoană cu piele închisă la culoare .

Istoric de arsuri solare

De fiecare dată când suferiți o arsură solară sunt afectate celulele pielii și astfel crește riscul de apariție al cancerului de piele . După o arsură solară, corpul dumneavoastră va face eforturi pentru a repara ceea ce a fost afectat. Cu cât numărul de arsuri solare este mai mare, mai ales în copilărie , cu atât riscul  de a dezvolta cancer de piele crește  .

Expunere excesiva la soare

Orice persoană care petrece mult timp fiind expusă la soare ( în cursul activităților cotidiene – constructori marinari , agricultori , etc. sau hobby-uri : tenis de câmp , fotbal  ) poate dezvolta cancer de piele , mai ales dacă nu este protejată cu ajutorul cremelor de fotoprotecție și îmbrăcăminte adecvată . Bronzarea pielii vă expune aceluiași risc deoarece bronzul reprezintă expresia agresării pielii de către radiațiile ultraviolete în exces .

Cancerul de piele si utilizarea de aparate de bronzat artificiale

Zone insorite sau climat cu altitudine ridicata

Persoanele care locuiesc în zone însorite , calde sunt expuse mai mult la radiațiile solare decât cei care locuiesc în zone mai reci . Dacă locuiți la altitudini înalte , unde intensitatea radiațiilor ultraviolete este mai mare , sunteți de asemenea mai expuși riscului de apariție a cancerului de piele .

Numarul crescut de alunite (Nevi)

Persoanele care au multe alunițe sau au alunițe cu atipii numite și nevi displazici au risc crescut de a dezvolta cancer de piele . Acești nevi anormali – care au contur neregulat și adesea sunt mai mari decât nevii normali pot avea mai mult decât nevii obișnuiți un potențial oncogen . Dacă aveți istoric de nevi anormali , examinați-i constant pentru eventuale modificări ale aspectului . Vă veți adresa medicului dermatolog dacă apare creștere în dimensiune sau modificarea culorii unei alunițe , dacă ați traumatizat-o sau a sângerat !

Prezenta leziunilor precanceroase

Dacă aveți leziuni ale pielii de tipul keratoze actinice crește riscul de a dezvolta cancer de piele . Aceste leziuni precanceroase debutează sub forma unor plăci aspre , rugoase , care au culoare variabilă de la maro la roz – închis . Cel mai adesea sunt localizate la nivelul feței , antebrațe și mâini  la persoane cu piele de culoare deschisă care s- au expus la soare pe termen lung .

Sistem imunitar scazut

Persoanele cu sistem imunitar deprimat sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta cancer de piele . Este vorba despre persoane infectate HIV / SIDA sau care au leucemie , se află sub tratament cu medicamente imunosupresoare după un transplant de organ .

Piele fragila

Pielea care a suferit multiple arsuri , injurii sau tratamente pentru alte afecțiuni cutanate este mai susceptibilă la efectele negative ale soarelui și dezvoltarea cancerului de piele .Unele tratamente pentru psoriazis sau creme folosite pentru eczeme pot crește riscul de cancer de piele .

Cancerul de piele – Expunerea la factorii de mediu

Expunerea la factorii de mediu – chimicale – inclusiv erbicide  , crește riscul de cancer de piele .

Varsta

Riscul de a dezvolta cancer de piele crește cu înaintarea în vârstă , în primul rând pentru că cel mai adesea un cancer de piele se dezvoltă într-un timp îndelungat . Agresiunile care au survenit în cursul copilăriei sau adolescenței nu vor deveni evidente decât după vârsta adultă . Totuși cancerul de piele nu este limitat doar la persoanele în vîrstă . Apare tot mai des și la persoane cu vârsta sub 40 ani .

Infectii cu tulpini oncogene HPV

Inflamatii cronice ale pielii sau ulcere cutanate

Expunerea la arsenic la locul de munca

Afectiuni care fac piele sensibila la soare

Anumite afecțiuni de tip xeroderma pigmentosum , albinism , lupus eritematos , persoanele care urmează tratamente de exemplu pentru acnee , anumite antibiotice , contraceptivele orale determină o creștere a sensibilității pielii la acțiunea radiațiilor solare .

Tratamente cu radiatii (Raze X)

Sursa: www.fotoprotectie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *