Dermato - Venerologie
Alunite (Nevii)

Alunite (Nevii)

Alunita (nev) este o leziune non-canceroasa a pielii produsa de melanocite (celule ce produc pigmentul pielii).

Alunite
Alunite

O alunita (nev) congenitala reprezinta o alunita prezenta din nastere. O alunita car creste intr-un mod neobisnuit este numita nev (alunita) displazic.
Nevii se maresc incet si isi schimba forma in toate directiile. Dupa ce nevii isi opresc cresterea (se stabilizeaza), acestia pot persista sau se pot micsora. Expunerea la soare poate creste numarul aparitiei alunitelor si le poate face mai negre. In timpul adolescentei si in timpul sarcinii, nevii de obicei devin mai inchisi la culoare si mai mari si chiar pot aparea altii.

Nevii se pot inrosii uneori datorita iritarii lor prin frecare sau prin purtarea de haine aspre.
Nevii pot aparea la oricine, indiferent de culoare sau varsta, dar acestia apar in mod obisnuit intre 10 si 30 de ani. Oamenii cu pielea mai deschisa la culoare sunt mai predispusi la aparitia alunitelor.

Semne si simptome

Nevii pot aparea oriunede pe corp, inclunzand unghiile si palmele

Alunitele pot fi plate sau ridicate.

Culoarea nevilor poate varia de la roz la maro, acestia putand fi mai intunecati la indivizii cu piele mai inchisa la culoare

Ingrijire

Trebuie luate masuri de protectie precum evitarea expunerii la soare intre orele 10 si 15, purtarea de haine si aplicarea unei creme cu factor ridicat de protectie solara.Toate aceste masuri sunt esentiale in reducerea expunerii la limina ultravioleta periculoasa.

Examinarea lunara a pielii este foarte importanta in descoperirea unor noi leziuni sau in schimbarea celor existente.

Aparitia unei alunite noi la un adult dupa varsta de 50 de ani este neobisnuita. Daca s-a intamplat acest lucru consultati un medic.

Oamenii cu mai multe alunite sau cu alunite atipice ar trebui consultate de catre un dermatolog la fiecare 4-12 luni, avand in vedere si istoria familiala.

Este dificil sa deosebesti un nev normal de unul atipic, asa ca este bine sa consultati un dermatolog atunci cand observati o schimbare in aspectul unui nev sau cand acesta este iritat sau devine dureros

Daca un nev este benign(non-canceros) nu necesita tratament, desi acesta se poate inlatura din motive cosmetologice.
Daca alunitele sunt inflamate sau iritate acestea trebuiesc indepartate.

(Autor: Dr. Cozma Floarea, Medic Primar Dermato-venerologie, Cabinet dermato-venerolgie “Crisderma”, www.crisderma.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *