Category Archives: Medicina Interna

Constipatia

Constipatia.Defecatie

DEFINITIE

Cele mai multe persoane au cel putin 3 scaune/saptamâna.

Constipatia a fost definita ca o frecventa a defecatiei mai rara de 3 ori/saptamâna. Totusi, frecventa scaunelor în sine nu e un criteriu suficient, deoarece multi pacienti constipati descriu o frecventa normala a defecatiei, dar senzatii subiective de efort defecator excesiv, scaune tari, plenitudine abdominala inferioara si o senzatie de evacuare incompleta.

CAUZE

Fiziopatologic, constipatia provine din tranzit colonic sau functie anorectala alterate ca urmare a unei tulburari primare a motilitatii, anumitor medicamente sau în asociatie cu un numar  crescut de boli sistemice care afecteaza tractul gastrointestinal.

Factorii favorizanti sunt lipsa fibrelor din dieta, slabiciune musculara generalizata si, probabil, stres si anxietate.

La pacientii care se prezinta cu un debut recent al constipatiei trebuie cautata o leziune obstructiva a colonului. Pe lânga un neoplasm de colon, alte cauze de obstructie colonica includ stricturile datorate ischemiei colonului, boala diverticulara sau …

Greata si varsaturile

Greata si varsaturile

Greata reprezinta senzatia unei dorinte iminente de a varsa, de obicei perceputa în gât sau epigastru.

Varsatura (sau emeza) înseamna eliminarea exploziva orala, fortata a continutului gastric. Efortul de a varsa denota contractii ritmice ale musculaturii respiratorii si abdominale care preced sau însotesc deseori varsaturile.

Greata precede sau însoteste adesea varsaturile. Ea este de obicei asociata cu activitatea functional diminuata a stomacului (de exemplu,hipotonie, hipoperistaltica si hiposecretie) si motilitatea alterata a intestinului subtire (de exemplu, hipertonie si peristaltica inversata aduodenului).

Stomacul joaca un rol relativ pasiv în procesul de varsatura, forta principala de expulzie fiind furnizata de musculatura abdominala. Cu relaxarea fundului gastric si asfincterului gastroesofagian, o creçtere brusca a presiunii intraabdominale este realizata prin contractia puternica a diafragmului si musculaturii peretelui abdominal. Acestea, împreuna cu contractia inelara concomitenta a pilorului gastric duc la expulzia continutului gastric în esofag. Presiunea intratoracica crescuta duce la miscarea ulterioara a continutului esofagian în …

Disfagia

Disfagia.Deglutitie

Disfagia este definita ca o senzatie de „întepenire“ sau de obstructie a trecerii alimentelor prin gura, faringe sau esofag. Trebuie deosebita de alte simptome legate de deglutitie.

Afagia semnifica obstructia esofagiana completa, ce se datoreaza de obicei imobilizarii bolului si reprezinta o urgenta medicala.

Odinofagia înseamna deglutitie dureroasa. Frecvent, odinofagia si disfagia apar împreuna.

Globusfaringeus este senzatia unui bolus localizat în gât. Totusi, nu este întâlnita nici o dificultate când are loc deglutitia.

Directionarea gresita a alimentelor,ducând la regurgitare nazala si aspiratie laringiana si pulmonara de alimente în timpul deglutitiei este caracteristica pentru disfagia orofaringiana.

Fagofobia, adica teama de înghitire, si refuzul de a înghiti pot apare în isterie, rabie, tetanos si paralizie faringiana datorata fobiei de aspiratie.

FIZIOPATOLOGIA DISFAGIEI

Transportul normal al unui bolus ingerat prin traiectul de deglutitie depinde de marimea bolului ingerat, diametrul luminal al traiectului deglutitiei, contractia peristaltica si inhibitia deglutitiva, incluzând relaxarea normala …

Hipocratismul

Hipocratismul

Marirea selectiva, globuloasa a segmentului distal al degetelor mâinilor si picioarelor, datorata proliferarii tesuturilor conjunctive, în special pe suprafata dorsala, este denumita hipocratism; aceasta crestere apare în tesuturile moi ale bazei unghiei.

Hipocratismul poate fi ereditar, idiopatic sau dobândit si asociat cu o varietate de tulburari, incluzând malformatii cardiace congenitale cianogene, endocardita infectioasa si numeroase boli pulmonare (printre ele cancer pulmonar primar sau metastatic, bronsiectazie, abces pulmonar, fibroza chistica si mezoteliom), ca si cu unele boli gastrointestinale (incluzând
enterita regionala, colita ulcerativa cronica si ciroza hepatica).


La pacientii cu cancer pulmonar primar sau metastatic, mezoteliom bronsiectazie si ciroza hepatica, hipocratismul poate fi asociat cu osteoartropatia hipertrofica. În aceasta situatie, formarea subperiostala de os nou în diafizele distale ale oaselor lungi ale extremitatilor produce durere si modificari de tip artritic în umeri, genunchi, glezne, încheieturile mâinilor si coate.


Diagnosticul de osteoartropatie hipertrofica poate fi confirmat prin radiografie si TC

Cianoza

Cianoza

Cianoza se refera la o coloratie albastruie a pielii si mucoaselor, rezultata din cresterea cantitatii de hemoglobina redusa, ori a derivatilor de hemoglobina, în vasele mici din zonele respective.
Este de obicei mai evidenta la buze, paturile unghiale, urechi si eminentele malare.

Gradul cianozei depinde de tipul de pigmentatie cutanata si de grosimea pielii, precum si de nivelul de capilarizatie a pielii.

Importanta în producerea cianozei e mai degraba cantitatea absoluta de hemoglobina redusa decât cea relativa. Astfel, la un pacient cu anemie severa, cantitatea relativa de hemoglobina redusa din sângele venos poate fi foarte mare, în raport cu cantitatea totala de hemoglobina.

Cianoza este de asemenea observata când hemoglobina nefunctionala, ca methemoglobina si sulfhemoglobina e prezenta în sânge.

Cianoza poate fi clasificata în doua forme: centrala si periferica.
În forma centrala, exista o nesaturare a sângelui arterial sau un derivat anormal de hemoglobina si atât mucoasele cât si …

Ingrijirea picioarelor

Ingrijirea picioarelor. Boala arteriala periferica

Ingrijirea picioarelor este vitala daca aveti arterita (boala arteriala periferica). In boala arteriala periferica, vasele de sange de la nivelul membrelor dumneavoastra se blocheaza datorita depunerii de grasime pe peretii arteriali si calcificarii acestor depozite. Daca aveti boala arteriala si diabet, trebuie sa acordati in plus atentie picioarelor, deoarece diabetul face vasele de sange mult mai predispuse spre a se calcifica si, de asemenea, afecteaza nervii, afectiune numita neuropatie. Neuropatia poate cauza senzatii de furnicaturi, arsuri sau slabiciune la nivelul picioarelor. Mai grav, neuropatia poate cauza anestezia talpii, astfel incat nu mai simtiti daca un pantof va este prea sramt, va jeneaza, va intepati etc. Ca urmare se pot produce rani care trec neobservate, deoarece nu dor, apoi infectie si in final moartea tesuturilor, numita cangrena care impune amputatia.

Daca aveti boala arteriala periferica sau diabet, acordati atentie sporita sanatatii picioarelor Dvs. Inspectati-va picioarele cu regularitate, …

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.