Medicina Interna

Diareea

Diareea

Diareea se defineste formal ca o crestere a greutatii zilnice a scaunului peste 200 g. Tipic, pacientul poate descrie si o crestere anormala a fluiditatii si frecventei scaunelor. Frecventa normala a scaunelor variaza de la 3 /saptamâna pâna la trei…

Hemoragia gastrointestinala

hemoragia gastrointestinala

Hemoragia Gastrointestinala Hematemeza se defineste ca varsatura cu sânge si melena, ca exteriorizare de scaune devenite negre si cu aspect de smoala, prin prezenta sângelui. Aceste manifestari clinice de hemoragie gastrointestinala (GI) sugereaza o sursa proximala de sângerare.Hematemeza indica de…

Durerea abdominala

Durerea abdominala

1. Durerea abdominala CAUZE Durerea cu origine in abdomen 1. Inflamatia peritoneului parietal a. Contaminare bacteriana, de ex., apendice perforat, boala inflamatorie pelviana b. Iritatie chimica, de ex., ulcer perforat, pancreatita, durerea la ovulatie 2. Obstructia mecanica a viscerelor cavitare…

Febra

Febra

1. CE ESTE FEBRA? Febra este o crestere a temperaturii corporale depasind intervalul circadian normal, ca urmare a unei modificari în centrul termoreglarii, localizat în hipotalamusul anterior. O temperatura corporala normala este mentinuta în mod obisnuit, în ciuda variatiilor mediului,…

Durerea cervicala

durerea cervicala

Durerea cervicala apare în mod obisnuit în afectiuni ale coloanei cervicale si ale tesuturilor moi ale gâtului. Durerea cervicala si lombagia au multe trasaturi clinice comune. Durerea ce apare la nivelul coloanei cervicale poate fi declansata de miscarile gâtului si…

Durerea dorsolombara

Durerea dorsolombara

Durerea dorsolombara – Tipuri de durere lombara Exista cinci tipuri de lombalgie: locala, iradiata la coloana, durere de origine vertebrala iradiata în picioare sau fese, durere radiculara si spasm muscular. a) Durerea locala e cauzata de procese care comprima sau…

Cefaleea

Cefaleea - Diagnostic

Cefaleea este de obicei un simptom benign si doar ocazional este manifestarea unei boli severe precum tumora cerebrala, hemoragie subarahnoidiana   meningita sau arterita cu celule gigante. Chiar în situatii de urgenta, doar 5% din pacientii cu cefalee sunt gasiti a…

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida - tratament

Artrita reumatoida (AR) este o boala cronica multisistemica de cauza necunoscuta. Desi exista o varietate de manifestari sistemice, trasatura caracteristica a AR este sinovita inflamatorie persistenta, afectând de obicei articulatiile periferice într-o distributie simetrica. 1. Artrita reumatoida – manifestari clinice În…

Sindromul Behçet

Sindromul Behçet tratament

1. Sindromul Behçet DEFINITIE Sindromul Behçet este o boala multisistemica caracterizata prin ulceratii genitale si orale recurente si afectare oculara. 2. PATOGENIE Etiologia si patogenia acestui sindrom raman obscure; este considerata o boala autoimuna deoarece vasculita este principala leziune patologica,…

Sindromul Sjögren

Sindromul Sjögren tratament

1. Sindromul Sjögren DEFINITIE Sindromul Sjögren este o boala cronica autoimuna, lent progresiva, caracterizata prin infiltratia limfocitara a glandelor exocrine ce determina xerostomie si uscaciune oculara (xeroftalmie).Aproximativ o treime din pacienti prezinta manifestari sistemice. Un numar mic dar semnificativ de…

Constipatia

Constipatia.Defecatie

1. CONSTIPATIA –  DEFINITIE Cele mai multe persoane au cel putin 3 scaune Constipatia a fost definita ca o frecventa a defecatiei mai rara de 3 ori Totusi, frecventa scaunelor în sine nu e un criteriu suficient, deoarece multi pacienti…

Greata si varsaturile

Greata si varsaturile – Greata reprezinta senzatia unei dorinte iminente de a varsa, de obicei perceputa în gât sau epigastru. Varsatura (sau emeza) înseamna eliminarea exploziva orala, fortata a continutului gastric. Efortul de a varsa denota contractii ritmice ale musculaturii…

Disfagia

Disfagia.Deglutitie

Disfagia este definita ca o senzatie de „întepenire“ sau de obstructie a trecerii alimentelor prin gura, faringe sau esofag. Trebuie deosebita de alte simptome legate de deglutitie. Afagia semnifica obstructia esofagiana completa, ce se datoreaza de obicei imobilizarii bolului si…

Hipocratismul

Hipocratismul

Hipocratismul inseamna marirea selectiva, globuloasa a segmentului distal al degetelor mainilor si picioarelor, datorata proliferarii tesuturilor conjunctive, în special pe suprafata dorsala; aceasta crestere apare în tesuturile moi ale bazei unghiei. Hipocratismul poate fi ereditar, idiopatic sau dobandit si asociat…

Cianoza

Cianoza

Cianoza se refera la o coloratie albastruie a pielii si mucoaselor, rezultata din cresterea cantitatii de hemoglobina redusa, ori a derivatilor de hemoglobina, în vasele mici din zonele respective. Este de obicei mai evidenta la buze, paturile unghiale, urechi si…

Ingrijirea picioarelor

Ingrijirea picioarelor. Boala arteriala periferica

Ingrijirea picioarelor este vitala daca aveti arterita (boala arteriala periferica). In boala arteriala periferica, vasele de sange de la nivelul membrelor dumneavoastra se blocheaza datorita depunerii de grasime pe peretii arteriali si calcificarii acestor depozite. Daca aveti boala arteriala si…

Hepatita tip A & Hepatita tip B

Hepatita A. Hepatita B

1.Hepatita tip A este mult mai frecventa. Incidenta maxima este in copilarie si adolescenta. Infectiile inaparente sunt de 20 – 30 ori mai frecvente decat cele mani­feste (60 – 80% din populatia de peste 50 ani, are anticorpi specifici). Nu…

Hepatita virala acuta

Hepatita virala acuta

1. Hepatita virala acuta Definitie  Este o boala infectioasa transmisibila, aparand sub forma de epidemii sau chiar pandemii. Este provocata de un virus filtrabil specific, care – introdus in organism pe cale digestiva sau accidental, pe cale parenterala – provoaca o…

Ciroza (complicatii si tratament)

Ciroza. Complicatii si tratament.

1. Ciroza (complicatii si tratament) – Complicatiile cirozelor sunt: A) Hemoragia digestiva superioara, care apare frecvent, fiind provocata de ruperea venelor aflate sub o presiune crescuta in conditiile hipertensiunii portale, de regula la nivelul varicelor esofagiene. Survine sub aspectul hematemezei si…

Ciroza (cauze si simptome)

Ciroza.Cauze si simptome.

1. Definitie – Ciroza (cauze si simptome) Cirozele hepatice sunt suferinte cronice cu evolutie progresiva, caracterizate morfologic prin dezorganizarea arhitectonicii hepatice datorita meta-plaziei tesutului conjuntic – care formeaza benzi de scleroza ce inconjura sau frag­menteaza lobulii – determinata de distructia hepatocitara…