Durerea cervicala

durerea cervicala

Durerea cervicala apare în mod obisnuit în afectiuni ale coloanei cervicale si ale tesuturilor moi ale gâtului. Durerea cervicala si lombagia au multe trasaturi clinice comune. Durerea ce apare la nivelul coloanei cervicale poate fi declansata de miscarile gâtului si poate fi însotita de sensibilitate vertebrala locala si de limitarea miscarilor.

1. TRAUMATISMELE COLOANEI CERVICALE

Spre deosebire de leziunile lombare, traumatismele coloanei cervicale (fracturi, subluxatii) au risc de comprimare a maduvei spinarii.Imobilizarea gâtului este o prioritate suprema pentru a minimaliza lezari medulare ulterioare, cauzate de deplasarile segmentelor cervicale vertebrale instabile.

2. DISCOPATIA CERVICALA –  Hernia de disc cervicala inferioara acuta sau subacuta este o cauza frecventa de durere cervicala, de umar, de brat si de mâna. De regula exista durere cervicala (accentuata de miscarile gâtului), rigiditate si limitarea amplitudinii miscarilor.

3. SPONDILOZA CERVICALA – Artroza coloanei cervicale poate determina durere cervicala ce iradiaza occipital, în umeri si în brate. Artrita sau alte conditii patologice ale coloanei cervicale superioare pot determina cefalee în regiunea occipitala (inervata de radacinile nervoase C2–C4). Spondiloza cervicala cu formare de osteofite în recesul lateral sau hipertrofia fatetelor articulare poate determina monoradiculopatie. Spondilita anchilozanta poate determina dureri cervicale si uneori subluxatie atlanto-axialå cu compresiune medulara.

3. APERTURA TORACICA Apertura toracica este o regiune anatomica ce contine prima coasta, artera si vena subclavie,plexul brahial, clavicula si apexul pulmonar. Lezarea acestor structuri poate produce sindromul de apertura toracica (SAT),caracterizat prin durere în jurul umarului si a regiunii supraclaviculare, indusa de anumite miscari si pozitii.

4. NERVII SI PLEXUL BRAHIAL – Durerea prin lezarea plexului brahial sau nervilor periferici poate fi uneori confundata cu durerea de origine cervicala. Infiltrarea neoplazica a nervilor periferici poate apare la nivelul trunchiului inferior al plexului brahial si produce durere de umar iradiata de-a lungul bratului, paralizia degetelor 4 si 5 si slabiciunea muschilor intrinseci ai mâinii inervati de nervul ulnar si radial.Neuropatia suprascapulara poate produce durere de umar severa, slabiciune si atrofia muschilor supraspinos si infraspinos. Nevrita acuta brahiala e frecvent confundata cu radiculopatia. Debutul acut al unei dureri severe de umar sau scapulare este urmata în câteva zile sau saptamâni de slabiciunea partii proximale a bratului si a centurii scapulare, corespunzator musculaturii inervate de trunchiul superior al plexului.

 

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap