Category Archives: Urologie

Incontinenta urinara

Incontinenta

Incontinenta este o afectiune în care pierderea involuntara de urina este demonstrata obiectiv si este o problema sociala sau de igiena.O varianta obisnuita, incontinenta de stres, denota pierderea involuntara de urina în timpul efortului fizic (tuse, stranut, sporturi, activitate sexuala). Incontinenta de impuls este o pierdere involuntara de urina asociata cu o dorinta puternica de a urina, iar incontinenta prin supraplin este o pierdere involuntara de urina când cresterea presiunii intravezicale cu supraumplerea sau destinderea vezicii depaseste presiunea uretrala maxima. Pierderea urinii prin canale, altele decât uretra, este rara (ureter ectopic, fistule) dar determina incontinenta totala sau continua.

INCONTINENTA LA FEMEI

Incontinenta urinara de stress (IUS) este secundara unei hipermobilitati uretrale sau, mai putin obisnuit (< 10%), deficientei sfincteriene intrinseci (DSI).Unele femei au un col vezical si o uretra normale anatomic, dar tot au IUS datorita afectarii sfincterului intern (uretra fixata, rigida sau „în teava de pipa“), determinata …

Litiaza urinara

Litiaza renala.Tratament.

Prin litiaza urinara se înţelege ansamblul de manifestari clinice legate de prezenţa calculilor in caile urinare (calice, bazinet, vezica urinara sau uretra).

Litiaza urinara, deşi frecventã are adesea etiologia incertã, fiind cunoscuţi însa unii factori favorizanţi: bolile metabolice, stazã şi infecţia urinarã.

Chimia calculilor

Din punct de vedere chimic, calculii pot fi:

1. Calculi minerali:

– oxalatul de calciu (80%), mono-hidrat, sau dihidrat, radioopac

– fosfaţii de calciu sunt radioopaci lamelari în straturi concentrice.

– fosfaţii amoniaco- magnezieni care sunt radioopaci şi se dezvoltã în urinã alcalinã infectatã cu germeni ureazici (Proteus, Klebsiela, etc.)

2. Calculi organici:

– de acid uric pur (radiotransparent), sau impur fiind amestecaţi cu oxalatul de calciu (semiradiopaci)

– de cistinã care sunt foarte rari dar şi de gravitate mare fiind aproape întotdeauna puri şi foarte puţin opaci.

Geneza calculilor

Majoritatea calculilor se formeazã datoritã procesului de cristalizare pe o micro-particulã proteicã şi polizaharidicã, existentã …

Hematuria

Hematuria totala.Cauze

Hematuria, definită prin prezenţa sângelui în urină este un semn de boală care adesea devine simptom relevant pentru o serie de afecţiuni severe urologice, nu rareori tumorale.

În faţa unei hematurii se pun două probleme esenţiale de elucidat:

afirmarea hematuriei

depistarea cauzei hematuriei

Hematurii cu etiologie evidentă sau deja cunoscută:

1. Hematurii ce apar la bolnavi trataţi şi urmăriţi pentru o afecţiune urologică deja cunoscută. Aceasta hematurie denumita de Marion “episodică”, poate modifica decizia terapeutică.

2. Hematurii care survin in cadrul unor afecţiuni medicale:

– boli hemoragipare (purpura, leucemie, etc.)

– boli infecţioase: rujeola, scarlatina, febra tifoidă ori streptococii faringo-amigdaliene capabile să genereze glomerulonefrită acută.

– supradozaj terapeutic cu anticoagulante, antitrombinice (trebuie să ţinem cont însă că o leziune urologică latentă poate sângera sub tratament anticoagulant).

– boli cardio-vasculare:

– embolii de arteră renală,

– maladia Osler,

– periarterita nodoasă.

3. Hematurii traumatice

– în …

Infectia tractului urinar

Infectia tractului urinar cu Escherichia Coli

Infectia tractului urinar reprezinta prezenta a cel putin 105 germeni/ml de urina, din jetul urinar mijlociu.
La pacientii simptomatici prezenta a 102 germeni/ml de urina poate semnifica infectie.
Infectiile tractului urinar pot fi acute sau cronice, ale tractului urinar inferior (uretrite, cistite, prostatite) si ale tractului urinar superior (pielonefrite, abcese renale).

Agenti microbieni ce determina infectia tractului urinar:

– Escherichia Coli
– Proteus
– Klebsiella
– Euterobacter
– Pseudomonas

Femeile cu sindrom uretral acut ( disurie, senzatie de mictiune imperioasa, polakiurie) si piurie pot prezenta in cultura 102-104 germeni/ ml sau au uroculturi negative- in acest caz agentii etiologici incriminati fiind: Chlamidia trachomatis, Neisseria gonorrhae, virusul herpes simplex.

Factorii favorizanti ai infectiilor tractului urinar:

– sexul: infectiile urinare sunt mai frecvente la femei decat la barbati
– varsta: dupa 60 de ani infectia afecteaza in mod egal cele doua sexe
– sarcina: favorizeaza bacteriuria asimptomatica
– bolile cronice generale si …

Retentia acuta de urina

Retentia acuta de urina

Retentia acuta de urina  este o urgență urologică. Se definește prin imposibilitatea eliminării, prin procesul de micțiune( acțiunea de a urina), a conținutului vezicii urinare, care apare brusc, la o persoană care anterior urinase normal. Se însoțește de glob vezical( dilatarea vezicii urinare).

1.  Simptome

Din punct de vedere clinic, găsim un pacient agitat cu durere abdominală, palid, transpirat. Micțiunile sunt imperioase, chinuitoare, uneori pot apare câteva picături de urină prin prea plin.

Prin palparea hipogastrului (regiune a abdomenului localizată deasupra pubelui) se poate constata o vezică urinară plină, uneori durere la palpare și chiar la percuție.

Una dintre investigațiile, care se pot efectua de urgență, și care certifică, într-o oarecare măsură, diagnosticul este ecografia.

După cum am mai precizat, retenția acută de urină este o urgență urologică ceea ce impune instituirea tratamentului cât mai repede cu putință.

Retentia acuta de urina – Cauze urogenitale:

– uretrite
– periuretrite…

Colica renala

Colica renala

Colica renala reprezinta o urgenta medicala caracterizata prin durere acuta paroxistica cu iradiere uretero-vezico-genital, insotita de polakiurie, disurie si hematurie provocata de un spasm al cailor urinare.

1. Colica renala – Cauze:

– litiaza reno- ureterala
– inflamatii urogenitale: pielonefrite, pielonefroza, tuberculoza renala
-tumorile renale, de uter, colon si rect ( prin compresiune uretrala extrinseca)

2. Colica renala – Semne si simptome

Litiaza renala poate evolua mult timp fara nici o simptomatologie,asa cum se intampla in cazurile calculilor ficsi care nu impiedica scurgerea urinii (mictiunea).

Principalul simptom al colicii renale este durerea. Debutul durerii poate fi brutal, dupa trepidatii, eforturi fizice, sarituri sau consumul exagerat de lichide care pot sa mobilizeze calculii existenti.

Durerea este insotita si de semne locale,asa cum ar fi dysuria (dureri la urinare),polachiurea (mictiuni frecvente si putine cantitativ), care trezeste de multe ori bolnavul noaptea si hematuria (sange in urina care poate fi in cantitate …

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.