Medicamentul homeopatic

1. Medicamentul homeopatic – Ipoteze referitoare la mecanismul de acţiune 

O problemă în calea acceptării depline a  homeopatiei este aceea că dozele infinitezimale, dincolo de diluţia CH 12 nu mai păstrează nici o urmă din substanţa iniţială. Deşi rezultatele clinice dovedesc efectul remediilor homeopatice, din punct de vedere teoretic, nu s-a gasit încă o explicaţie satisfăcătoare.

Medicamentul homeopatic
Medicamentul homeopatic

Cea mai acceptată şi cea mai des citată este teoria  despre memoria apei, care ar păstra, în urma unor interacţiuni moleculare complexe între solvent şi solvit, in cursul diluărilor şi a potenţărilor succesive, informaţii asupra substanţei solvite.In cursul potenţării, prin mişcarea de agitare pe verticală, moleculele remediului îşi imprimă “amprenta informatică” asupra moleculelor solventului, astfel încât solventul devine la rândul său un transmiţător de informaţie.

La rândul său, memoria apei este explicată cel mai bine prin teoria clatraţilor. Clatratul este o structură de molecule de apă formate în jurul unei molecule solvite, ţinută împreună de legături de hidrogen. Agitarea şi diluarea succesivă a soluţiilor medicamentoase are ca rezultat o soluţie bogată în clatraţi.

Cea mai directă evidenţă a teoriei clatraţilor a fost adusă de Anagnostatos care a măsurat curentul de depolarizare a unor soluţii de Chamomilla.

Curba de depolarizare pentru Chamomilla … Citeste tot aticolul

Cancerul colorectal – Terapie Homeopatica

Cancerul colorectal – Terapie Homeopatica

– In SUA, Asociatia Medicala a Cancerului incepe sa utilizeze notiunea de medicina integrativa, ca forma de tratament care asociaza metoda standard cu medicina complementara, in centre medicale specializate si citeaza studii ce dovedesc beneficiile terapeutice ale tratamentului homeopatic la pacientii cancerosi, cel putin in plan psihologic [1].
In Europa, 35% din pacientii cu cancer recurg la medicina complementara, homeopatia situandu-se pe locul al doilea [2].
In Franta, un studiu efectuat pe 234 bolnavi de cancer a demonstrat ca 29% din ei utilizau terapii complementare, dintre care 56% foloseau tratamente homeopatice [3].

Cancerul colorectal
Cancerul colorectal


In Romania, nu exista date in acest sens, dar se stie ca exista un interes tot mai mare fata de medicina complementara din partea pacientilor, inclusiv a celor cu boala canceroasa.In abordarea terapeutica a cancerului prin terapiile complementare, trebuie plecat de la aceleasi principii generale ale homeopatiei, dar tinand cont si de aspectele particulare pe care le ridica abordarea bolii canceroase.
Unul dintre acestea, este acela ca nu trebuie sa fim exagerat de increzatori, ca homeopatia ar putea rezolva singura acest gen de patologie, si un alt aspect este acela ca nu trebuie, pe de alta parte, sa refuzam sa tratam … Citeste tot aticolul