Medicamentul homeopatic
1. Medicamentul homeopatic – Ipoteze referitoare la mecanismul de acţiune
O problemă în calea acceptării depline a homeopatiei este aceea că dozele infinitezimale, dincolo de diluţia CH 12 nu mai păstrează nici o urmă din substanţa iniţială. Deşi rezultatele clinice dovedesc efectul remediilor homeopatice, din punct de vedere teoretic, nu s-a gasit încă o explicaţie satisfăcătoare.

Cea mai acceptată şi cea mai des citată este teoria despre memoria apei, care ar păstra, în urma unor interacţiuni moleculare complexe între solvent şi solvit, in cursul diluărilor şi a potenţărilor succesive, informaţii asupra substanţei solvite.In cursul potenţării, prin mişcarea de agitare pe verticală, moleculele remediului îşi imprimă “amprenta informatică” asupra moleculelor solventului, astfel încât solventul devine la rândul său un transmiţător de informaţie.
La rândul său, memoria apei este explicată cel mai bine prin teoria clatraţilor. Clatratul este o structură de molecule de apă formate în jurul unei molecule solvite, ţinută împreună de legături de hidrogen. Agitarea şi diluarea succesivă a soluţiilor medicamentoase are ca rezultat o soluţie bogată în clatraţi.
Cea mai directă evidenţă a teoriei clatraţilor a fost adusă de Anagnostatos care a măsurat curentul de depolarizare a unor soluţii de Chamomilla.
Curba de depolarizare pentru Chamomilla … Citeste tot aticolul