Sarcomul pleomorf

Sarcomul pleomorf

este forma cea mai nediferenţiată a tumorilor maligne conjunctive.

Sarcomul pleomorf apare de obicei în membre (adesea picioare) și poate apărea și în abdomen. Cele mai comune semne sunt formarea unei mase, de obicei nedureroase, ce crește în dimensiune, cu durere, scăderea apetitului, constipație, sângerări în scaun, febră, scădere în greutate.

MACROSCOPIC

Tumora prezintă crestere rapidă şi mare invazivitate locala.

MICROSCOPIC: preparate colorate H.E.

Diagnostic histologic: nu poate fi precizat.

Diagnostic histopatologic: Sarcom pleomorf

Microscopic, tumora se caracterizează prin prezenţa de numeroase celule neoplazice de formă şi dimensiuni variabile, cu frecvente monstruozităţi şi atipii nucleare, precum şi mitoze atipice. Pot exista celule gigante cu nuclei unici sau multipli. Celularitatea tumorii este extrem de bogată, cu foarte puţine fibre colagene; se pot observa zone mixoide sau zone de necroză intratumorală.

Sarcomul pleomorf – DIAGNOSTIC DIFERENŢIAL se face cu:

–          fibrosarcomul bine diferentiat;
–          liposarcomul pleomorf;
–          rabdomiosarcomul pleomorf

FACTORII DE RISC PENTRU SARCOM

Pe lângă factorii genetici, există și alți câțiva factori care ar putea crește riscul de a dezvolta sarcoame  și anume expunerea la radiații ionizante, expunerea la anumite substanțe chimice (cum ar fi arsenic, clorură de vinil, erbicide care conțin acizi … Citeste tot aticolul

Fibrosarcomul

Fibrosarcomul – Tumora malignă a ţesutului conjunctiv propriu-zis se numeşte fibrosarcom. Se dezvoltă frecvent în ţesutul subcutanat, părţile moi ale extremităţilor, fascii, aponevroze.

Fibrosarcomul este cancerul țesutului fibros. Este un tip rar de cancer ce afectează firoblastele, care sunt celule responsabile de formarea de țesut fibros în corp. De multe ori, simptomele sunt confundate cu ale altor afecțiuni, sau nu sunt prezente. Cu toate acestea, când apar, simptomele pot fi date de durere sau umflare în anumite zone, tuse și afectarea respirației, scaune închise la culoare, vomă cu sânge, sângerări vaginale, dureri abdominale.

MACROSCOPIC

Fibrosarcomul se prezintă ca o formaţiune tumorală neîncapsulată, infitrativă, cu dimensiuni variabile. Pe secţiune are aspect caracteristic de “carne de peşte” şi poate prezenta zone de necroză şi hemoragie.

MICROSCOPIC: preparate colorate H.E.

Diagnostic histologic: nu poate fi precizat.

Diagnostic histopatologic: Fibrosarcom slab diferenţiat

Microscopic, se observă o mare densitate celulară: fibroblaşti cu grad redus de diferenţiere şi fibre de colagen în cantitate mică. Celulele prezintă monstruozităţi şi atipii nucleare şi frecvente mitoze tipice şi atipice. O particularitate a sarcoamelor este lipsa vaselor sangvine cu pereţi proprii, vascularizaţia tumorii fiind realizată de lacune vasculare mărginite de celule sarcomatoase.

DIAGNOSTIC DIFERENŢIAL se … Citeste tot aticolul

Spondilita anchilozanta

Spondilita anchilozanta – (spondilita anchilopoietica, pelvispondilita) este o boala cronica si progresiva care intereseaza in principal articulatiile sacroiliace si articulatiile coloanei vertebrale, cu evolutie spre anchiloza vertebrala. Boala a fost descrisa de Pierre-Marie (1899) si Strii mpell (1897) si de Bechterew in 1892, fiecare prezentand formele clinice deosebite care le poarta numele. Se intalnesc indeosebi la barbati (90%), tineri (20 – 40 de ani).

Spondilita anchilozanta
Spondilita anchilozanta

1. Cauze Spondilita anchilozanta

Cauza este necunoscuta. S-au incriminat infectiile streptococice, tuberculoase, gonococice, enterice; este posibila si predispozitia genetica. Recent se discuta rolul fosfatazelor acide prostatice cu rol in mobilizarea calciului osos. Exista relatii cu traumatismele, psoriazisul, enterita regionala etc.

2. Anatomie patologica Spondilita anchilozanta

leziunea initiala apare la nivelul articulatiilor sacro-iliace, sub forma unei artrite sacro-iliace, de obicei unilaterala, iar mai tarziu bilaterala. Spatiul articular dispare printr-un proces de condensare articulara, si nu de osteoporoza. In afara de sacroileita, se mai pot gasit uneori si punti osoase, numite sindesmofite, la unirea coloanei dorsale cu coloana lombara (Dn – D|2, D|2 – L( sau L, – L2) – este semnul Ventz. Ulterior … Citeste tot aticolul

Spondiloza

Spondiloza se mai numeste si artroza vertebrala. Leziunea intereseaza cele doua elemente constitutive ale coloanei vertebrale, si anume: vertebra si discul intervertebral.

Spondiloza
Spondiloza

Fiecare disc este alcatuit din doua parti: nucleul pulpos si inelul fibros. Nucleul pulpos, care ocupa zona centrala, functioneaza ca o bila care se deplaseaza in toate directiile, dupa fiecare miscare.

Inelul fibros ocupa partea periferica, fiind format dintr-o serie de lame concen­trice (15 – 20), solidarizate intre ele prin fibre transversale. Discul sufera o invo­lutie, incepand de la etatea de aproximativ 30 de ani, mai ales daca se adauga si factorul traumatic. Modificarile degenerative se accentueaza, nucleul pulpos bogat in apa se retracta, devine friabil, iar inelul fibros se usuca si se necrozeaza. Cand nucleul bombeaza in spongioasa corpului vertebral, se produce hernierea intraspongioasa, iar nodului herniat poarta denumirea de nodul Schmorl.
Aceste modificari artrozice ale discurilor constituie discartroza.
Corpul vertebral prezinta leziuni degenerative caracteristice, sub forma unor excrescente sau prelungiri osoase numite osteofite, care se formeaza prin reactii osteogenetice locale.

Anatomie patologica: in spondiloza actioneaza acelasi proces de uzura, cu aceleasi caracteristici ca in artroza, interesand discul si corpul vertebral. Se vor produce: protruzia discala (bombare), hernia discala, osteofitoza.

Cauze: sunt mai multi factori care … Citeste tot aticolul

Analiza plantara computerizata

Analiza plantara computerizata – Deoarece performanta este importanta pentru noi, ORTOPROTETICA are la dispozitie o noua tehnologie de realizare a sustinatorilor plantari.

Analiza plantara computerizata reprezinta una din tehnicile performante de identificare a zonelor de presiune de la nivelul piciorului. Testarea se realizeaza in statica si/sau dinamica prin contactul cu o platforma cu senzori de presiune care preia informatiile de la nivelul piciorului si le transpune prin intermediului unui soft specializat intr-o imagine (1:1). Complexitatea programului ne permite stocarea unei baze de date a pacientilor testati, putandu-se analiza nu numai amprenta plantara ci si mersul, uzura incaltamintei, postura intregului corp, facilitandu-se astfel urmarirea evolutiei pacientilor. Analiza poate fi inclusa intr-un raport tiparit, care poate fi usor analizat atat de catre medicul specialist cat si de tehnicianul ortezist in vederea realizarii sustinatorilor plantari in cazul in care exista o recomandare medicala in acest sens.

Amprentarea tridimensionala este o tehnica de realizare a sustinatorilor plantari similara mulajului. Pacientul sub propria greutate, creeaza negativul. Specialistul ortezist realizeaza corectiile necesare la nivelul piciorului, obtinand astfel pozitivul. Sustinatorul plantar brut, realizat pe baza analizei computerizate se aseaza in pozitiv si se definitiveaza sub greutatea pacientului.

Avantajele utilizarii analizei plantare computerizate:

– cu ajutorul

Citeste tot aticolul

Fizioterapie prin metoda CPI

Fizioterapie prin metoda CPI – CPI = COMPRESIE PNEUMATICA INTERMITENTA

1. Cum functioneaza fizioterapia prin metoda CPI?

• Foloseste un sistem de aplicare a aerului, care, prin functia inflatie-deflatie, actioneaza pe membrele inferioare sau superioare;
• Sistemul functioneaza prin aplicarea unor mansete la nivelul membrelor care au functia de pompa asupra vaselor (actionand asupra circulatiei sangvine si limfatice), tesuturilor adipoase subcutanate, articulatiilor, musculaturii.
• In aplicarea acestui tip de terapie se tine intotdeauna cont de particularitatile fiziologice, constitutionale si patologice ale fiecarui pacient.
• Durata sedintelor, numarul minim de sedinte necesar, presiunea de lucru se stabilesc de care medicul specialist sau fiziokinetoterapeut.

2. Care sunt efectele fizioterapiei prin metoda CPI?

• Efect de pompa prin functia de inflatie-deflatie;
• Masaj muscular terapeutic, compresiv, de strangere si stoarcere;
• Stimulare a circulatiei sangvine si limfatice in zonele de aplicare si secundar de fluidificare a sangelui, de tonifiere a peretilor vasculari;
• Aprovizionarea organismului cu sange „limpede”, oxigenat;
• Extinderea circulatiei capilare;
• Catifelarea pielii;
• Cresterea energiei prin cresterea proviziilor de oxigen;
• Indepartarea substantelor nocive depozitate in organism;
• Dizolvarea grasimii subcutanate;
• Mobilizarea apei retinute de tesuturi;

3. Ce indicatii terapeutice are CPI?

A. Indicatii medicale
Hipertensiune arterialaCiteste tot aticolul