Category Archives: Ortopedie

Sarcomul pleomorf

Sarcomul Pleomorf. Diagnostic

Sarcomul pleomorf

este forma cea mai nediferenţiată a tumorilor maligne conjunctive.

MACROSCOPIC

Tumora prezintă crestere rapidă şi mare invazivitate locala.

MICROSCOPIC: preparate colorate H.E.

Diagnostic histologic: nu poate fi precizat.

Diagnostic histopatologic: Sarcom pleomorf

Microscopic, tumora se caracterizează prin prezenţa de numeroase celule neoplazice de formă şi dimensiuni variabile, cu frecvente monstruozităţi şi atipii nucleare, precum şi mitoze atipice. Pot exista celule gigante cu nuclei unici sau multipli. Celularitatea tumorii este extrem de bogată, cu foarte puţine fibre colagene; se pot observa zone mixoide sau zone de necroză intratumorală.

DIAGNOSTIC DIFERENŢIAL se face cu:

–          fibrosarcomul bine diferentiat;

–          liposarcomul pleomorf;

–          rabdomiosarcomul pleomorf…

Fibrosarcomul.

Fibrosarcomul. Diagnostic.

Fibrosarcomul.

Tumora malignă a ţesutului conjunctiv propriu-zis se numeşte fibrosarcom. Se dezvoltă frecvent în ţesutul subcutanat, părţile moi ale extremităţilor, fascii, aponevroze.

MACROSCOPIC

Fibrosarcomul se prezintă ca o formaţiune tumorală neîncapsulată, infitrativă, cu dimensiuni variabile. Pe secţiune are aspect caracteristic de “carne de peşte” şi poate prezenta zone de necroză şi hemoragie.

MICROSCOPIC: preparate colorate H.E.

Diagnostic histologic: nu poate fi precizat.

Diagnostic histopatologic: Fibrosarcom slab diferenţiat

Microscopic, se observă o mare densitate celulară: fibroblaşti cu grad redus de diferenţiere şi fibre de colagen în cantitate mică. Celulele prezintă monstruozităţi şi atipii nucleare şi frecvente mitoze tipice şi atipice. O particularitate a sarcoamelor este lipsa vaselor sangvine cu pereţi proprii, vascularizaţia tumorii fiind realizată de lacune vasculare mărginite de celule sarcomatoase.

DIAGNOSTIC DIFERENŢIAL se face cu:

– fibromul dens celular;
– fibrosarcomul bine diferentiat;
sarcomul pleomorf;
– mixosarcomul;
sarcomul cu celule clare …

Spondilita anchilozanta

Spondilita anchilozanta. spondilita

Spondilita anchilozanta – Definitie: spondilita anchilozanta (spondilita anchilopoietica, pelvispondilita) este o boala cronica si progresiva care intereseaza in principal articulatiile sacroiliace si articulatiile coloanei vertebrale, cu evolutie spre anchiloza vertebrala. Boala a fost descrisa de Pierre-Marie (1899) si Strii mpell (1897) si de Bechterew in 1892, fiecare prezentand formele clinice deosebite care le poarta numele. Se intalnesc indeosebi la barbati (90%), tineri (20 – 40 de ani).

Spondilita anchilozanta – Cauze: cauza este necunoscuta. S-au incriminat infectiile streptococice, tuberculoase, gonococice, enterice; este posibila si predispozitia genetica. Recent se discuta rolul fosfatazelor acide prostatice cu rol in mobilizarea calciului osos. Exista relatii cu traumatismele, psoriazisul, enterita regionala etc.

Spondilita anchilozanta – Anatomie patologica: leziunea initiala apare la nivelul articulatiilor sacro-iliace, sub forma unei artrite sacro-iliace, de obicei unilaterala, iar mai tarziu bilaterala. Spatiul articular dispare printr-un proces de condensare articulara, si nu de osteoporoza. In afara de sacroileita, se …

Spondilozele

Spondilozele.artroze vertebrale

Spondilozele se mai numesc si artroze vertebrale. Leziunea intereseaza cele doua elemente constitutive ale coloanei vertebrale, si anume: vertebra si discul intervertebral.

Fiecare disc este alcatuit din doua parti: nucleul pulpos si inelul fibros.Nucleul pulpos, care ocupa zona centrala, functioneaza ca o bila care se deplaseaza in toate directiile, dupa fiecare miscare.

Inelul fibros ocupa partea periferica, fiind format dintr-o serie de lame concen­trice (15 – 20), solidarizate intre ele prin fibre transversale. Discul sufera o invo­lutie, incepand de la etatea de aproximativ 30 de ani, mai ales daca se adauga si factorul traumatic. Modificarile degenerative se accentueaza, nucleul pulpos bogat in apa se retracta, devine friabil, iar inelul fibros se usuca si se necrozeaza. Cand nucleul bombeaza in spongioasa corpului vertebral, se produce hernierea intraspongioasa, iar nodului herniat poarta denumirea de nodul Schmorl.
Aceste modificari artrozice ale discurilor constituie discartroza.
Corpul vertebral prezinta leziuni degenerative caracteristice, sub forma …

Analiza plantara computerizata

Analiza plantara computerizata
Deoarece performanta este importanta pentru noi, ORTOPROTETICA are la dispozitie o noua tehnologie de realizare a sustinatorilor plantari.

Analiza plantara computerizata reprezinta una din tehnicile performante de identificare a zonelor de presiune de la nivelul piciorului. Testarea se realizeaza in statica si/sau dinamica prin contactul cu o platforma cu senzori de presiune care preia informatiile de la nivelul piciorului si le transpune prin intermediului unui soft specializat intr-o imagine (1:1). Complexitatea programului ne permite stocarea unei baze de date a pacientilor testati, putandu-se analiza nu numai amprenta plantara ci si mersul, uzura incaltamintei, postura intregului corp, facilitandu-se astfel urmarirea evolutiei pacientilor. Analiza poate fi inclusa intr-un raport tiparit, care poate fi usor analizat atat de catre medicul specialist cat si de tehnicianul ortezist in vederea realizarii sustinatorilor plantari in cazul in care exista o recomandare medicala in acest sens.

Amprentarea tridimensionala este o tehnica de realizare a sustinatorilor plantari

Fizioterapie prin metoda CPI

Fizioterapie prin metoda CPI

Fizioterapie prin metoda CPI – CPI = COMPRESIE PNEUMATICA INTERMITENTA

1. Cum functioneaza fizioterapia prin metoda CPI?
• Foloseste un sistem de aplicare a aerului, care, prin functia inflatie-deflatie, actioneaza pe membrele inferioare sau superioare;
• Sistemul functioneaza prin aplicarea unor mansete la nivelul membrelor care au functia de pompa asupra vaselor (actionand asupra circulatiei sangvine si limfatice), tesuturilor adipoase subcutanate, articulatiilor, musculaturii.
• In aplicarea acestui tip de terapie se tine intotdeauna cont de particularitatile fiziologice, constitutionale si patologice ale fiecarui pacient.
• Durata sedintelor, numarul minim de sedinte necesar, presiunea de lucru se stabilesc de care medicul specialist sau fiziokinetoterapeut.

2. Care sunt efectele fizioterapiei prin metoda CPI?
• Efect de pompa prin functia de inflatie-deflatie;
• Masaj muscular terapeutic, compresiv, de strangere si stoarcere;
• Stimulare a circulatiei sangvine si limfatice in zonele de aplicare si secundar de fluidificare a sangelui, de tonifiere a peretilor vasculari;
• …

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.