Sarcomul pleomorf

Sarcomul Pleomorf. Diagnostic

Sarcomul pleomorf

este forma cea mai nediferenţiată a tumorilor maligne conjunctive.

Sarcomul pleomorf apare de obicei în membre (adesea picioare) și poate apărea și în abdomen. Cele mai comune semne sunt formarea unei mase, de obicei nedureroase, ce crește în dimensiune, cu durere, scăderea apetitului, constipație, sângerări în scaun, febră, scădere în greutate.

MACROSCOPIC

Tumora prezintă crestere rapidă şi mare invazivitate locala.

MICROSCOPIC: preparate colorate H.E.

Diagnostic histologic: nu poate fi precizat.

Diagnostic histopatologic: Sarcom pleomorf

Microscopic, tumora se caracterizează prin prezenţa de numeroase celule neoplazice de formă şi dimensiuni variabile, cu frecvente monstruozităţi şi atipii nucleare, precum şi mitoze atipice. Pot exista celule gigante cu nuclei unici sau multipli. Celularitatea tumorii este extrem de bogată, cu foarte puţine fibre colagene; se pot observa zone mixoide sau zone de necroză intratumorală.

Sarcomul pleomorf – DIAGNOSTIC DIFERENŢIAL se face cu:

–          fibrosarcomul bine diferentiat;
–          liposarcomul pleomorf;
–          rabdomiosarcomul pleomorf

FACTORII DE RISC PENTRU SARCOM

Pe lângă factorii genetici, există și alți câțiva factori care ar putea crește riscul de a dezvolta sarcoame  și anume expunerea la radiații ionizante, expunerea la anumite substanțe chimice (cum ar fi arsenic, clorură de vinil, erbicide care conțin acizi fenoxiacetici și conservanți din lemn care conțin clorofenoli), istoricul familial de sarcom (inclusiv prezența bolilor moștenite), istoricul de expunere la radiații de alt tip.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap