Dermatita atopica

Dermatita atopica – este expresia cutanata a terenului atopic, caracterizat la pâna la 70% din pacienti de antecedente familiale de astm, febra fânului sau dermatita. S-a estimat ca aproximativ 20% din copii vor manifesta o forma oarecare de eczema atopica.

Dermatita atopica
Dermatita atopica

1. Dermatita atopicaManifestari

Aspectul clinic variaza adesea cu vârsta. Modelul infantil este caracterizat de pete inflamatorii zemuinde si placi crustoase ce apar pe fata, gât, suprafete de extensie si inghinal. Forma copilului mare similara cu a adolescentului este marcata de dermatita pielii flexurale, în special în fosele antecubitale si poplitee. Dermatita atopica se poate vindeca spontan la adulti, dar va persista în viata adulta la mai mult de jumatate din indivizii afectati în copilarie. Distributia leziunilor poate fi similara ca a celor ce apar la copii. Totusi, adultii afectati de dermatita atopica au frecvent boala localizata, manifestata ca eczema sau ca lichen simplex chronicus.
Pruritul este o caracteristica importanta a dermatitei atopice si multe din modificarile cutanate ale pacientilor afectati sunt secundare frecarii si scarpinatului. Alte stigmate de dermatita atopica sunt paloarea periorala, un pliu cutanat sub pleoapa inferioara (linia Dennie), desen palmar accentuat si incidenta crescuta a infectiei cutanate, în special cu Staphylococcus aureus. … Citeste tot aticolul

Psoriazis

Psoriazis este o dermatoză eritemato-scuamoasă, necontagioasă, de cauză necunoscută, având o evoluţie cronică. Psoriazisul afectează 2% din populaţie.

Psoriazisul este caracterizat prin modificarea homeostaziei epidermice (hiperproliferare şi tulburări ale diferenţierii keratinocitare) şi prin fenomene inflamatorii dermo-epidermice complexe.

Psoriazis
Psoriazisul

Manifestări

Psoriazisul vulgar debutează cel mai frecvent în jurul vârstei de 20 de ani, putând însă debuta la orice vârstă, inclusiv la copii. Leziunile se prezintă sub formă de plăci şi placarde eritemato-scuamoase, plane sau uşor reliefate, rotunde, ovalare sau policiclice, uneori înconjurate de un halou albicios (inelul lui Voronoff). Scuamele sunt superficiale, de coloraţie albă-sidefie (asemănătoare cu mica), pluristratificate, groase sau dimpotrivă parţial decapate acoperind eritemul subiacent. Scuamele se pot detaşa strat cu strat prin gratajul metodic al lui Brocq punându-se astfel în evidenţă semnul lui Auspitz (mici puncte hemoragice sângerânde care apar la detaşarea scuamei în totalitate) patognomonic pentru boală. Dimensiunile leziunilor sunt variabile de la forme punctate (eflorescenţe punctiforme), gutate (dimensiuni sub 1 cm), numulare (elemente rotunde cu diametrul de unu sau mai mulţi centimetri), la plăci şi placarde. Se pot întâlni şi forme figurate cu plăci policiclice, inelare, circinate sau girate.

Cel mai … Citeste tot aticolul

Molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum este o afectiune în general benigna, caracterizata prin leziuni cutanate perlate, colorate ca si carnea, ombilicate, cu diametrul de 2-5 mm. Infectia poate fi transmisa prin contact intim, inclusiv sexual.

Molluscum-contagiosum
Molluscum-contagiosum

Molluscum contagiosum si verucile sunt cele mai des intalnnite afectiuni virale cutanate care nu au manifestari sistemice.

În mod caracteristic leziunile apar în regiunea genitala, dar pot fi evidentate oriunde pe suprafata corpului, cu exceptia palmelor si plantelor. În cele mai multe cazuri afectiunea este autolimitata si nu prezinta
complicatii sistemice. Molluscum contagiosum apare foarte des în asociatie cu stadiile avansate ale infectiei cu HIV, cu o prevalenta de 5-18% în randul pacientilor infectati cu HIV.

Diagnosticul de molluscum contagiosum poate fi stabilit prin evidentierea histologica a incluziilor eozinofilice citoplasmatice caracteristice replicarii poxvirusului. Acest virus putin cunoscut nu poate fi cultivat in vitro, dar pentru identificarea lui se pot folosi microscopul electronic si studiile moleculare.
Nu exists un tratament specific pentru molluscum contagiosum,dar au fost utilizate o varietate de tehnici pentru ablatia fizica.

Diagnosticul diferential include foliculita, chisturile epidermice keratozice si verucile (pentru leziuni mai mici de 2 mm) si xantogranulomul.

Optiunile de tratament includ: chiuretajul, criochirurgia, terapia laser, electrocauterizarea, acidul tricloroacetic, cantaridina, tretinoinul si imiquimod crema … Citeste tot aticolul

Alopecia

Alopecia
Alopecia

Alopecia – Generalitati

Alopecia este definită ca pierderea părului, o cauză de îngrijorare  crescută pentru pacient, atât din motive cosmetice, cât și psihologice,  dar care poate reprezenta, de asemenea, un semn important al unei boli sistemice.

Părul crește în cicluri, fiecare ciclu constând dintr-o fază de creștere lungă (anagenă), o fază scurtă de tranziţie apoptotică (catagenă) și o fază scurtă de repaus (telogenă). La sfârșitul perioadei de repaus, firul de păr cade (faza exogenă) și un nou fir de păr începe să crească în folicul, începând un nou ciclu.

In mod normal zilnic aprox 100 de fire de par de la nivelul scalpului cad. Cand mai mult de 100 de fire ajung pana la sfarsitul fazei de repaus, apare pierderea clinica de par (telogen effluvium). O tulburare a perioadei de crestere cauzeaza o pierdere anormala a parului anagen (anagen effluvium).

Cauze

Cea mai comună cauză este :
-alopecia androgenetică (pattern masculin sau pattern feminin de pierdere a părului) – este o afecţiune ereditară androgen-dependenta

medicamente
infectii
-boli sistemice (cele care produc febra ridicata, lupus systemic, boli endocrine si deficiente nutritionale)
-rar, anomalii primare ale tecii firului de par, … Citeste tot aticolul

Cancerul de piele – Preventie

Cancerul de piele – Cum putem preveni dezvoltarea cancerului de piele?

Cancerul de piele
Cancerul de piele

1. Evitati expunerea prelungita la soare, in special intre orele 10am-16pm. Razele UV daunatoare ale soarelui sunt mai puternice atunci cand, soarele este situat chiar deasupra capului dumneavoastra: intre orele 10am-16pm. In aceasta perioada a zilei, incercati sa ramaneti in interior.

2. Evitati expunerea la solar – solarele si lampile pentru bronzat emit radiatii UVA intr-o concentratie de 2-4 ori mai mult decat lumina naturala a soarelui. Radiatiile UVA cauzeaza arsuri ale pielii, imbatranesc pielea prematur si pot declansa cancer de piele. Inclusiv radiatiile de tip UVB eliberate de lampile pentru bronzat sunt un factor important care declanseaza cancerul de piele.

3. Folositi creme de fotoprotectie cu factor SPF>30, aplicate cu 20 min inaintea expunerii la soare si reaplicate la fiecare 2 ore

4. Folositi fotoprotectie mecanica – palarii, ochelari de soare, haine cu maneci lungi sau imbracaminte din materiale speciale ce confera protectie UVA si UVB atunci cind sunteti nevoiti sa stati mult in soare. Purtarea de palarii de soare este o modalitate de a va proteja partea superioara a corpului impotriva razelor solare. Medicii recomanda purtarea de haine care sa fie fabricate din fibre … Citeste tot aticolul

Cancerul de piele – Factori de risc

Cancerul de piele
Cancerul de piele

Factorii de risc pentru cancerul de piele – Cu siguranță, cancerul de piele nu este contagios și nu îl “poți lua” de la o altă persoană!

Dar există o serie de factori de risc pentru dezvoltarea unei forme de cancer de piele și, extrem de important, o parte dintre acești factori de risc pentru cancer de piele pot fi corectați!

Istoric in familie de cancer de piele sau alte forme de cancer

Dacă unul dintre  părinți sau o rudă apropiată au avut cancer de piele , atunci riscul   ca dumneavoastră să dezvoltați o formă de … Citeste tot aticolul