Dermatita atopica
Dermatita atopica – este expresia cutanata a terenului atopic, caracterizat la pâna la 70% din pacienti de antecedente familiale de astm, febra fânului sau dermatita. S-a estimat ca aproximativ 20% din copii vor manifesta o forma oarecare de eczema atopica.

1. Dermatita atopica – Manifestari
Aspectul clinic variaza adesea cu vârsta. Modelul infantil este caracterizat de pete inflamatorii zemuinde si placi crustoase ce apar pe fata, gât, suprafete de extensie si inghinal. Forma copilului mare similara cu a adolescentului este marcata de dermatita pielii flexurale, în special în fosele antecubitale si poplitee. Dermatita atopica se poate vindeca spontan la adulti, dar va persista în viata adulta la mai mult de jumatate din indivizii afectati în copilarie. Distributia leziunilor poate fi similara ca a celor ce apar la copii. Totusi, adultii afectati de dermatita atopica au frecvent boala localizata, manifestata ca eczema sau ca lichen simplex chronicus.
Pruritul este o caracteristica importanta a dermatitei atopice si multe din modificarile cutanate ale pacientilor afectati sunt secundare frecarii si scarpinatului. Alte stigmate de dermatita atopica sunt paloarea periorala, un pliu cutanat sub pleoapa inferioara (linia Dennie), desen palmar accentuat si incidenta crescuta a infectiei cutanate, în special cu Staphylococcus aureus. … Citeste tot aticolul