
Molluscum contagiosum
Molluscum contagiosum este o afectiune în general benigna, caracterizata prin leziuni cutanate perlate, colorate ca si carnea, ombilicate, cu diametrul de 2-5 mm. Infectia poate fi transmisa prin contact intim, inclusiv sexual.

Molluscum contagiosum si verucile sunt cele mai des intalnnite afectiuni virale cutanate care nu au manifestari sistemice.
În mod caracteristic leziunile apar în regiunea genitala, dar pot fi evidentate oriunde pe suprafata corpului, cu exceptia palmelor si plantelor. În cele mai multe cazuri afectiunea este autolimitata si nu prezinta
complicatii sistemice. Molluscum contagiosum apare foarte des în asociatie cu stadiile avansate ale infectiei cu HIV, cu o prevalenta de 5-18% în randul pacientilor infectati cu HIV.
Diagnosticul de molluscum contagiosum poate fi stabilit prin evidentierea histologica a incluziilor eozinofilice citoplasmatice caracteristice replicarii poxvirusului. Acest virus putin cunoscut nu poate fi cultivat in vitro, dar pentru identificarea lui se pot folosi microscopul electronic si studiile moleculare.
Nu exists un tratament specific pentru molluscum contagiosum,dar au fost utilizate o varietate de tehnici pentru ablatia fizica.
Diagnosticul diferential include foliculita, chisturile epidermice keratozice si verucile (pentru leziuni mai mici de 2 mm) si xantogranulomul.
Optiunile de tratament includ: chiuretajul, criochirurgia, terapia laser, electrocauterizarea, acidul tricloroacetic, cantaridina, tretinoinul si imiquimod crema 5%.
Tipuri de veruci si manifestarile clinice ale acestora
Verrucae vulgaris sunt leziuni benigne frecvente ale epidermei asociate cu infectia cu papilomavirusul uman.
1. Papuloza bowenoida- papule verucoase plate de culoare bruna, localizate pe vulva sau penis
2. Tumora Buschke-Lowenstein – dimensiuni mari, conopidiforme
3. Boala macelarului
4. carcinom cutanat cu celule scuamoase – leziunile initiale pot mima verucile
5. Epidermodisplazia veruciforma
6. Keratoacantom
7. Boala Heck sau hiperplazia epiteliala focala orala
8. Veruci aparute la pacientii cu transplant renal- multiple si dificil de tratat
Verucile pot fi de obicei autolimitante dar pot fi tratate prin excizie, cauterizare, crioterapie, cu azot lichid, agenti aplicati topic sau injectati.