Metastaza de adenocarcinom. Metastaza reprezintă o tumora malignă secundară, aparută ca urmare a deplasării şi însămânţării la distanţă de celule maligne, de la nivelul tumorii primitive. Metastazarea se realizează pe seama pierderii adezivităţii celulelor tumorale faţa de elementele tisulare vecine şi mobilizării lor active sau pasive.
Metastazarea se produce pe cale limfatică, sangvină, prin contiguitate sau prin însămânţarea în cavităţile naturale.
Adenocarcinomul este o tumora epiteliala maligna, dezvoltata din structurile glandulare care alcatuiesc cele mai multe organe interne.
MACROSCOPIC
Ganglionul interesat este mărit de volum, nedureros, cu consistenţă neomogenă; pe secţiune prezintă zone cenuşiu-rozate şi zone mai albicioase, cu aspect slăninos.
MICROSCOPIC: preparate colorate H.E.
Diagnostic histologic: Ganglion limfatic
Diagnostic histopatologic: Metastaza de adenocarcinom în ganglionul limfatic
Microscopic, la nivelul ţesutului limfatic se poate observa prezenţa de celule canceroase dispuse fie sub formă de pseudoglande cu pluristratificare şi pierderea polarităţii celulare, fie cu dispoziţie compactă, în insule sau cordoane. Celulele neoplazice prezintă atipii şi monstruozităţi nucleare, precum şi mitoze atipice.
CAUZE
Cauzele adenocarcinomului nu sunt pe deplin intelese, asa cum se intampla cu orice alt tip de cancer. Adenocarcinomul este echivalentul malign (cancerigen) al adenomului, forma benigna a tumorilor epiteliale. Distinctia dintre cele doua se poate face doar prin efectuarea biopsiei, de catre un medic patolog.
Exista cativa factori de risc asociati cu dezvoltarea adenocarcinoamelor, acestia variind in functie de localizarea tumorii.
Pentru adenocarcinomul de la nivelul colonului, de pilda, factorii favorizanti sunt
– varsta;
– afectiuni ale colonului sau rectului suferite in trecut;
– instalarea polipilor colonici;
– afectiuni inflamatorii intestinale;
– predispozitie genetica;
– rasa;
– obiceiuri nesanatoase de sport si dieta;
– consum de alcool;
– fumat;
– diabet.
SIMPTOME
Simptomele tipice adenocarcinomului sunt durerile abdominale, pierderea in greutate, slabiciunea corporala generalizata si oboseala accentuata. Pe masura ce tumora creste in dimensiuni, poate sa exercite presiune pe organul din proximitate sau sa cauzeze obstructie si perforatii, insotite de dureri intense, greata si varsaturi
In unele cazuri, tumorile maligne epiteliale prezinta hemoragii, care ajung sa produca diverse complicatii in organism (anemie, tulburari de excretie, ameteli si stari de lesin).
DIAGNOSTIC DIFERENŢIAL se face cu:
– metastaza ganglionară a altor tipuri de carcinoame
Tumorile maligne ale glandei salivare sunt mai putin frecvente si pot determina durere si afectare a fibrelor nervoase ceea ce ar putea explica simptomele dvs persistente. Prognosticul carcinomului cu celule acinare este favorabil dupa excizie larga. Nu inteleg din mesajul dvs. daca ati beneficiat doar de radioterapie sau si de excizie chirurgicala.
am fost diagnosticata cu adenocarcinom cu celule acinice al galandei parotide .limfoganglioni intraparotidieni de aspect reactiv. as dori sa stiu cat este de agresiva aceasta boala .
mentionez ca am facut radioterapie in anul 2015 iar de atunci am ramas cu o durere constanta pe partea stran de la gat pana la laba piciorului, glezna piciorului stang este umflata iar in ceea ce priveste imunitatea ma simt tot timpul obosita. as dori un sfat din partea dvs a ma ajuta .va mutumesc pt intelegere.