Cardiologie

Evaluarea pacientilor hipertensivi

Evaluarea pacientilor hipertensivi - simptome

Deoarece nu exista o linie de demarcatie neta între presiunea sanguina normala si cea crescuta, au fost stabilite limite arbitrare pentru a defini persoanele cu risc crescut de a dezvolta o boala cardiovasculara si/sau cele care vor avea un beneficiu…

Palpitatii

Palpitatii - simptome

Palpitatii – simptom frecvent, dezagreabil, ce poate fi definit ca fiind starea de constientizare a batailor inimii, cauzata de schimbari în ritmul sau frecventa cardiaca sau de o crestere a contractilitatii sale. Palpitatiile pot fi descrise de pacient în diferite…

Moarte subita cardiaca la atletii tineri

Moarte subita cardiaca la atletii tineri - cauze

Moarte subita cardiaca la atletii tineri cauzele sunt enumerate in ordinea frecventei: – Cardiomiopatie hipertrofica obstructiva– Comotie cardiaca– Anomalii ale arterelor coronare– Cresterea masei cardiace– Miocardita– Displazie ventriculara dreapta aritmogena– Artera descendenta anterioara stanga cu traiect in tunel– Stenoza aortica– Boala…

Stenoza aortica

Stenoza aortica - tratament

Stenoza aortica consta intr-o stramtarea orificiului aortic, care devine un obstacol in trecerea sangelui din ventriculul stang in aorta, in timpul sistolei. In majoritatea cazurilor, stenoza aortica este de natura reumatismala, mult mai rar aterosclerotica sau congenitala. Stenoza aortica este…

Insuficienta aortica

Insuficienta aortica - Cauze si Tratament

Insuficienta aortica – inchiderea incompleta a valvu-lelor aortice in timpul diastolei, cu refularea sangelui in diastola, din aorta in ventriculul stang. Prin efortul suplimentar pe care-l impune ventriculului stang, refluxul de sange duce la dilatarea si hipertrofia acestuia. Cu timpul…

Insuficienta mitrala

Insuficienta mitrala - cauze si simptome

Insuficienta mitrala este un defect valvular constand in inchiderea incompleta in sistola a valvulelor mitrale, ceea ce permite refluarea sangelui din ventriculul stang in atriul stang. Refluxul sistolic produce dilatarea atriului stang si, cu timpul, dilatarea si hipertrofierea ventriculului stang,…

Stenoza mitrala

Stenoza mitrala - cauze si simptome

Stenoza mitrala este o modificare patologica a orificiului mitral, produsa de sudarea valvelor cu stramtarea orificiului, impiedicand scurgerea sangelui din atriu in ven­triculul stang in timpul diastolei. Prima consecinta a stramtarii orificiului mitral consta in scaderea debitului ven­triculului stang. Pentru…

Angina pectorala

Angina pectorala - diagnostic si tratament

Angina pectorala de efort este o forma clinica a cardiopatiei ische­mice, caracterizata prin crize dureroase paroxistice, cu sediu retrosternal, care apar la efort sau la emotii, dureaza cateva minute si dispar la incetarea cauzelor sau la administrarea unor compusi nitrici…

Tromboflebita

Tromboflebita - complicatii si tratament

Tromboflebita consta in obstructia totala sau partiala a unei vene prin coagulare intravasculara, cu inflamarea peretelui venos. Deoarece principala complicatie este embolia, face parte din boala tromboemboiica. in evolutie se deosebesc un stadiu initial, de flebotromboza, de scurta durata (5…

Trombul arterial

Trombul arterial - diagnostic

Trombul arterial – Apare cel mai frecvent ca urmare a unor leziuni preexistente la nivelul arterelor: ateroscleroză, arterită, anevrisme, traumatisme. Sediul de elecţie îl reprezintă arterele membrelor inferioare, arterele coronare, arterele cerebrale, renale, mezenterice, aorta. MacroscopicTrombusul arterial este aderent de peretele…

Edemul Pulmonar

Edemul pulmonar - semne si simptome

Edemul Pulmonar este consecinta insuficientei ventriculare stangi acute severe care determina cresterea presiunii venoase pulmonare si exudat alveolar. Manifestarile clinice sunt dispnee severa, diaforeza, wheezing si uneori expectoratie de sputa sanguinolenta cu aspect spumos. Diagnosticul se stabileste clinic si  pe…

Sindromul coronarian acut

Sindromul coronarian acut - evaluare pacienti

Evaluarea pacientilor cu sindromul coronarian acut Istoricul bolii cu descrierea precisă a simptomelor. Examenul obiectiv care va căuta o boală valvulară (stenoză aortică), cardiomiopatie hipertrofică, insuficienţă cardiacă şi boală pulmonară. Electrocardiograma: comparaţia cu un ECG anterior în principal la pacienţii…

Resuscitarea cardio respiratorie

Resuscitarea cardio-respiratorie - Compresiunile sternale

Resuscitarea cardio respiratorie – pe primul plan este securitatea salvatorului/personalului medical. – Evaluaţi zona din punct de vedere al pericolelor posibile pentru victima şi salvator/personalul medical.– Uitaţi-vă să nu existe în apropiere un cablu electric căzut sau ceva care ar…

Hipertensiunea arteriala indusa de sarcina

Hipertensiunea arteriala indusa de sarcina - tratament

Hipertensiunea arteriala indusa de sarcina, cu sub-categoriile ei hipertensiunea gestationala, preeclampsie, eclampsie, preeclampsie suprapusa hipertensiunii cronice, este una dintre complicatiile importante ce pot surveni pe parcursul sarcinii. Anual în lume mai mult de 4 milioane de gravide vor suferi de…

Edemul pulmonar cardiogen

Edemul pulmonar cardiogen - cauze

Edemul pulmonar cardiogen se manifesta ca o dispnee severa care apare datorita cresterii cantitatii de lichid in spatiile extravasculare ale plamanilor si patrunderea lui in alveole. Clinic bolnavul mai prezinta: tuse productiva cu expectoratie spumoasa, rozata si abundenta, cianoza, transpiratii,…

Tulburari de ritm cardiac

Tulburari de ritm cardiac - Cauze

Tulburari de ritm cardiac – Ritmul cardiac normal are o frecventa de 60-100 batai pe minut, care apar regulat datorita descarcarii impulsurilor electrice de la nivelul nodului sinoatrial (grup de celule aflate la jonctiunea dintre vena cava superioara si regiunea…

Boala varicoasa (Varice)

Boala varicoasa (Varice)

Boala varicoasa se refera la aparitia unor dilatatii, elongari si torsiuni ale venelor din teritoriul venelor safene si afluentilor acestora. Varicele pot fi: – primare: determinate de insuficienta valvelor venoase sau de anomalii ale peretelui venos – secundare: detrminate de…

Arteriopatia obliteranta

Arteriopatia obliteranta - Tratament

Arteriopatia obliteranta reprezinta reducerea progresiva a lumenului vascular si a fluxului sanguin spre membre, ceea ce poate duce la apritia unui tablou clinic de ischemie periferica. Arteriopatia apare frecvent in cadrul aterosclerozei sistemice (ingrosarea peretilor vasculari prin depunere de grasimi).…

Infarctul miocardic

Infarctul miocardic - Semne clinice

Infarctul miocardic reprezinta necroza unei parti de miocard, consecutiva unei obstruari bruste a unei artere coronare.In cursul infarctului miocardic, irigarea inimii nu se mai face, fara sange si oxigen, celulele miocardului mor, eliberand enzime cardiace care distrug tesutul inconjurator.Inima funcţionează…