Evaluarea pacientilor hipertensivi
Deoarece nu exista o linie de demarcatie neta între presiunea sanguina normala si cea crescuta, au fost stabilite limite arbitrare pentru a defini persoanele cu risc crescut de a dezvolta o boala cardiovasculara si/sau cele care vor avea un beneficiu clar dupa tratamentul medical.
De exemplu, pacientii cu o tensiune diastolica mai mare de 90 mmHg au o rata de morbiditate si mortalitate semnificativ mai redusa daca sunt tratati în mod adecvat. Acestia sunt, deci, pacientii care au hipertensiune si trebuie tratati.

Nivelul tensiunii sistolice este de asemenea important pentru a evalua influenta presiunii arteriale asupra morbiditatii cardiace. Barbatii cu tensiune diastolica normala (<82 mmHg), dar tensiune sistolica ridicata (>158 mmHg) au o rata a mortalitatii cardiovasculare de 2,5 ori mai mare decât indivizi cu o tensiune diastolica similara, dar a caror tensiune sistolica este normala (<130 mmHg).
Alti factori importanti care modifica influenta presiunii arteriale asupra frecventei bolilor cardiovasculare sunt vârsta, rasa si sexul, barbatii tineri de rasa neagra fiind cei mai afectati de hipertensiune.
Când e suspectata existenta hipertensiunii, presiunea arteriala trebuie masurata de cel putin doua ori, în ocazii diferite,dupa screening-ul initial. La adulti, o tensiune diastolica mai mica de 85 mmHg este consideratå … Citeste tot aticolul