Sindromul coronarian acut

Sindromul coronarian acut

1. Evaluarea iniţială a pacientilor cu sindromul coronarian acut :

Istoricul bolii cu descrierea precisă a simptomelor. Examenul obiectiv care va căuta o boală valvulară (stenoză aortică), cardiomiopatie hipertrofică, insuficienţă cardiacă şi boală pulmonară.

Electrocardiograma: comparaţia cu un ECG anterior în principal la pacienţii cu patologie cardiacă preexistentă ca hipertrofia de ventricul stâng sau o boală coronariană cunoscută.

Supradenivelarea de segment ST semnifică ocluzia completă a unei artere coronare majore şi este indicată terapia de reperfuzie imediată;

Modificări ale segmentului ST dar fără supradenivelare persistentă sau ECG normal (51% din cazuri);

7% din cazuri nu se pot încadra şi modificările ECG sunt neconcludente (BRS, pacemaker).

În ultimele 2 situaţii sunt necesari markerii biochimici. Investigaţiile de laborator includ hemoglobina (anemie), markerii injuriei miocardice (de preferat troponina T cardiacă sau troponina I cardiacă). Dacă concentraţiile troponinelor sau ale enzimelor cardiace cresc, avem de a face cu injurie celulară ireversibilă, iar aceşti pacienţi trebuie priviţi ca având infarct miocardic.

Perioada de observaţie include monitorizare ECG a ischemiei. Dacă pacientul acuză un nou episod de durere toracică, trebuie obţinut un ECG cu 12 canale şi comparat cu o înregistrare din perioada de rezoluţie a simptomelor. Ecocardiografia ajută la stabilirea funcţiei ventriculului stâng şi a eliminării altor cauze de durere toracică. O a doua măsurare a troponinelor trebuie obţinută după 6-12 ore.

Pacienţii pot fi clasificaţi apoi cu sindromul coronarian acut, cu distincţia între infarctul miocardic (cu creşterea markerilor de necroză) şi angina instabilă (modificări ECG dar fără semne de necroză); un grup de pacienţi rămân cu diagnosticul unei alte boli sau cu o cauză încă nedeterminată a simptomelor.

O dată diagnosticat, SCA fără supradenivelare ST persistentă (subdenivelare ST, unde T negative, pseudonormalizarea undelor T sau ECG normal) necesită iniţial tratament ce include aspirina, clopidogrel, LMWH sau heparină nefracţionată, betablocant şi nitrat oral sau intravenos în caz de durere persistentă sau recurentă. Clopidogrelul ar trebui să înlocuiască aspirina la pacienţii cu hipersensibilitate sau intoleranţă gastro-intestinală majoră la aceasta. Antagoniştii calcici pot de preferaţi betablocantelor cu contraindicaţii sau intoleranţă cunoscută la acestea. In perioada de observaţie imediată (8-12h) trebuie dată o atenţie specială durerii toracice recurente în timpul căreia trebuie făcută o înregistrare ECG. Semnele de instabilitate hemodinamică (hipotensiune, raluri pulmonare) trebuie observate şi tratate.

In timpul acestei perioade iniţiale poate fi făcută stratificarea riscului bazată pe date clinice, electrocardiografice şi biologice, astfel putând fi selectată strategia ulterioară. Pe baza acestei stratificări pacienţii pot fi împărţiţi în grup cu risc crecut sau grup cu risc scăzut.

2. Strategii la pacienţii cu risc crescut de infarct miocardic sau deces:

În timpul aşteptării şi pregătirii pentru angiografie tratamentul cu LMWH trebuie continuat. Administrarea de blocanţi ai GP IIb/IIIa trebuie începută şi continuată pentru încă 12h (abciximab) sau 24h (tirofiban, eptifibatide) după efectuarea angioplastiei.

Angiografia coronariană trebuie planificată cât mai curând, dar fără urgenţă exagerată. Un grup mic de pacienţi necesită angiografie în prima oră (cei cu ischemie severă, aritmii majore, instabilitate hemodinamică). În majoritatea cazurilor angiografia coronariană este efectuată în timp de 24h sau în timpul perioadei de spitalizare. Recomandările pentru alegerea metodei de revascularizare în angina instabilă la pacienţii cu afectarea unei singure artere este intervenţia de revascularizare percutană. La cei cu afectarea coronarei stângi sau cu boală trivasculară intervenţia cu bypass coronarian este recomandată, mai ales la pacienţii cu disfuncţie de VS, cu excepţia prezenţei de comorbidităţi severe care contraindică intervenţia chirurgicală. În boala bivasculară şi în unele cazuri de boală trivasculară, se poate opta fie pentru prima fie pentru a doua intervenţie. La unii pacienţi se poate lua în considerare o intervenţie în etape, cu o angioplastie cu balon şi stentare efectuate imediat, iar apoi o reevaluare a necesităţii sau puţin semnificative ale coronarelor majore au indicaţie de terapie medicamentoasă.

Absenţa unei stenoze semnificative angiografic nu exclude în totalitate diagnosticul de sindrom coronarian acut.

de tratament al altor leziuni, fie percutan, fie prin bypass.

Pacienţii cu leziuni potrivite pentru PCI trebuie să primească clopidogrel. La cei planificaţi pentru bypass clopidogrelul trebuie oprit (în unele cazuri cu 5 zile înaintea intervenţiei).

3. Strategii la pacienţii cu risc scăzut de infarct miocardic sau deces:

Se recomandă tratament oral cu aspirină, clopidogrel, betablocante şi posibil nitraţi sau antagonişti calcici. Măsurile de prevenţie secundară trebuie instituite. Heparina cu greutate moleculară mică poate fi oprită.

Se recomandă testul de stres pentru confirmarea sau stabilirea diagnosticului de boală coronariană.

La pacienţii cu ischemie importantă în timpul testului de stres trebuie luată în considerare angiografia coronariană şi revascularizarea ulterioară. Un test de efort standard poate fi neconcludent, pacientul necesitând o ecocardiografie de stres sau o scintigrafie miocardică de stres. La unii pacienţi diagnosticul poate rămâne nesigur, mai ales la cei cu ECG normal.

În situaţia în care simtomatologia de prezentare a avut alte cauze decât ischemia miocardică sunt necesare investigaţii suplimentare ale altor organe. În orice caz, riscul pentru evenimente cardiace la aceşti pacienţi este foarte mic.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap