Spiradenomul eccrin

Spiradenomul eccrin este o tumora adnexala benigna, care apare ca un nodul mic și albastrui pe piele, care tipic este dureros la palpare.

Spiradenomul eccrin
Spiradenomul eccrin

In literatura au fost raportate tumori multiple pe piept, extremitațile superioare,  frunte și scalp.

Literatura arata ca debutul nodulilor poate sa apara la naștere. Cu toate acestea, leziunile sunt frecvent observate in a doua sau a treia decada de viata, sunt intalnite in principal la femei si apar frecvent pe gat și spate.

Persoanele afectate sunt, de asemenea, la un risc mai mare de a dezvolta tumori benigne sau maligne ale glandelor salivare.

Deși etiologia exacta a acestor leziuni nu este cunoscuta, spiradenoamele par a fi cauzate de o gena suprimatoare tumorala defectuoasa si pot fi associate sindromului Brooke-Spiegler, care prezinta de obicei un defect în gena CYLD1 localizata pe cromozomul 16 în poziția 12.1

Diferitele modalitați de tratament includ excizia, derm-abraziunea, electro-desicarea, crioterapia și radioterapia sau aplicarea laserelor de argon și CO2. De asemenea, s-a demonstrat ca administrarea de aspirina și derivații sai poate duce la formarea rapida a unor noi leziuni.

Spiradenomul eccrin – Spiradenoamele  pot fi dureroase, dar rata de transformare maligna este foarte scăzută. O astfel de transformare a fost raportata … Citeste tot aticolul

Infarctul miocardic acut

Infarctul miocardic este definit morfopatologic ca şi moartea celulelor cardiace datorită ischemiei prelungite.

Infarctul miocardic acut
Infarctul miocardic acut

Moartea celulară este împarţită morfopatologic ca şi necroză de coagulare sau a benzilor contractile, care de obicei evoluează către oncosis, dar poate apărea şi printr-un grad mai mic prin apoptoză. Pentru a diferenţia aceste entităţi este necesară analiza minuţioasă a secţiunilor morfopatologice de către specialişti în domeniu.

Moartea celulară nu apare imediat după inceputul ischemiei miocardice, însă este o perioadă finită în care apare (de exemplu mai puţin de 20 minute la unele modele animale).

Necroza miocardică poate fi identificată microscopic şi macroscopic la examinarea postmortem, doar după câteva ore.

Necroza completă a celulelor miocardice durează cel puţin 2-4 ore, fiind dependentă de prezenţa circulaţiei colaterale în zona ischemică, ocluzia arterială coronariană persistentă sau intermitentă, sensibilitatea miocitelor la ischemie, precondiţionarea şi/sau nevoia miocardică individuală de oxigen şi nutrienţi.

În funcţie de mărime, infarctul miocardic poate fi împărţit: microscopic(necroză focală), mic (<10% din miocardul ventriculului stâng), mediu (10- 30% din miocardul VS), sau mare (>30% din miocardul VS);  deasemenea poate fi împărţit şi după localizare.

Identificarea morfopatologică a necrozei miocardice este realizată fără informaţii privind modificările morfologice ale patului vascular coronarian sau a anamnezei pacientului.… Citeste tot aticolul