Amoxicilina 250 mg capsule

Amoxicilina.Prospect.

Amoxicilina 250 mg capsule (Amoxicilina)

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Amoxicilina 250 mg şi pentru ce se utilizează
 2. Înainte să utilizaţi Amoxicilina 250 mg
 3. Cum să utilizaţi Amoxicilina 250 mg
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Amoxicilina 250 mg
 6. Informaţii suplimentare

1. CE ESTE AMOXICILINA 250 mg ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Amoxicilină 250 mg este un medicament antiinfecţios de uz sistemic.

Amoxicilină 250 mg este indicată pentru tratamentul infecţiilor produse de microorganisme sensibile la amoxicilină:

–       bronşită acută şi acutizări ale bronşitei cronice;

–       pneumopatii acute (pneumonie bacteriană);

–       infecţii ORL – otită medie acută, angină, sinuzită;

–       infecţii ale aparatului urinar – pielonefrită, cistită, uretrită;

–       infecţii gonococice endocervicale şi uretrale necomplicate (în asociere cu probenecid).
Se mai poate utiliza în:

–       infecţii abdominale;

–       profilaxia endocarditei bacteriene;

–       infecţii cutanate şi ale ţesuturilor moi;

–       infecţii stomatologice;

–       febră tifoidă;

–       infecţii digestive şi biliare;

–       boala Lyme;

–       adjuvant în tratamentul gastritei şi ulcerului gastric sau duodenal provocate de Helicobacter pylori, în asociere cu metronidazol şi subcitrat de bismut;

–       infecţii cu Chlamydia spp. la gravide.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI AMOXICILINĂ 250 mg

Nu utilizaţi Amoxicilină 250 mg

dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la la amoxicilină, la alte antibiotice din grupa penicilinelor, la cefalosporine sau la oricare dintre celelalte componente ale Amoxicilină 250 mg. dacă aveţi mononucleoză infecţioasă. la copii cu vârsta sub 6 ani.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Amoxicilină 250 mg

–  apariţia manifestărilor alergice impune oprirea tratamentului.

–  la pacienţii trataţi cu amoxicilină s-au observat extrem de rar reacţii anafilactice acute. Cu toate că aceste reacţii sunt mai frecvente în cazul formelor parenterale, ele pot să apară în mod excepţional şi în cazul formelor orale. Administrarea antibioticelor din grupa penicilinelor necesită efectuarea unei anamneze atente.

–  în 5-10% din cazuri alergia la peniciline este încrucişată cu alergia la cefalosporine; la pacienţii cu alergie cunoscută la cefalosporine se impune prudenţă în cazul administrării antibioticelor din grupa penicilinelor.

–  ca şi la alte peniciline cu spectru lărgit există posibilitatea producerii suprainfecţiilor. În acest caz, trebuie luate măsurile corespunzătoare.

–  în caz de insuficienţă renală doza de amoxicilină trebuie adaptată în funcţie de gradul insuficienţei (clearance-ul creatininei).

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Amoxicilină 250 mg poate să prezinte interacţiuni cu următoarele:

Allopurinol – administrarea concomitentă creşte concentraţiile plasmatice de amoxicilină şi poate creşte incidenţa erupţiilor cutanate;

Metotrexat – este necesară scăderea dozei de metotrexat, amoxicilina fiind un factor de risc pentru creşterea toxicităţii acestuia, datorită scăderii eliminarii lui renale;

Contraceptive orale – risc crescut de sarcină sau de modificări ale menstruaţiei, datorită reducerii circulaţiei enterohepatice a metaboliţilor estrogenilor; se recomandă suplimentar măsuri de contracepţie nehormonale;

Clorochina – poate să scadă absorbţia amoxicilinei;

Alte medicamente – datorită efectului asupra florei intestinale, amoxicilina poate să afecteze absorbţia altor medicamente;

Antibiotice bacteriostatice (de exemplu cloramfenicol) – pot scădea efectul antibacterian al amoxicilinei.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Studiile clinice au demonstrat că se poate administra în timpul sarcinii.

Cantităţi foarte mici de amoxicilină se excretă în laptele matern; de obicei, în timpul administrării medicamentului alăptarea nu trebuie întreruptă. Totuşi în cazul producerii diareei, candidozei sau apariţiei erupţiei cutanate la sugar se întrerupe fie alăptarea, fie administrarea antibioticului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Amoxicilină 250 mg nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI AMOXICILINĂ 250 mg

Utilizaţi întotdeauna Amoxicilină 250 mg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Capsulele se înghit întregi cu un pahar cu apă.

Recomandări de dozaj:

Adulţi şi adolescenţi

În general, doza recomandată este de 250 – 500 mg amoxicilină, la intervale de 8 ore (de 3 ori pe zi).

Pentru bolnavi care necesită profilaxia endocarditei bacteriene se administrează 3 g amoxicilină cu o oră înainte de o intervenţie stomatologică sau chirurgicală, apoi 1,5 g după 6 ore de la intervenţie.

În cazul infecţiei cu Chlamydia la gravide, doza recomandată este de 500 mg amoxicilină la intervale de 8 ore, timp de 7 – 10 zile.

În gastrită şi ulcer gastric sau duodenal provocate de Helicobacter pylori, doza recomandată este de 500 mg amoxicilină de 4 ori pe zi sau 750 mg amoxicilină, de 3 ori pe zi.

În boala Lyme se administrează 250 – 500 mg de 3-4 ori pe zi, timp de 3-4 săptămâni. Durata tratamentului este determinată de răspunsul clinic. În caz de eşec terapeutic este necesară reluarea tratamentului.

Nu trebuie depăşită doza zilnică maximă de 4,5 g.

Copii cu vârstă peste5 ani (greutatea peste 20 kg)

În cazul infecţiei gonococice endocervicale sau uretrale necomplicate doza recomandată este de 50 mg/kg amoxicilină în asociere cu 25 mg/kg probenecid.

În boala Lyme doza recomandată este de 6,7 – 13,3 mg/kg la intervale de 8 ore, timp de 10-30 zile.

Durata tratamentului este în funcţie de răspunsul clinic. În caz de eşec terapeutic este necesară reluarea tratamentului.

Pentru copii cu cu vârstă sub 5 ani (greutatea sub 20 kg) se utilizează forme farmaceutice adecvate vârstei.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Amoxicilină 250 mg

Dacă aţi utilizat mai mult decât trebuie din Amoxicilină 250 mg, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

Nu s-a raportat nici un caz de supradozaj.

În caz de supradozaj, amoxicilina poate fi eliminată prin hemodializă.

Dacă uitaţi să utilizaţi Amoxicilină 250 mg

Dacă uitaţi să luaţi o capsulă de amoxicilină, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte. Cu toate acestea, dacă se apropie ora pentru doza următoare, nu mai luaţi doza uitată şi aşteptaţi momentul pentru următoarea doză. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Amoxicilină 250 mg

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Amoxicilină 250 mg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Pot să apară următoarele reacţii adverse:

–       manifestări alergice în special urticarie, eozinofilie, edem Quincke, dispnee, excepţional şoc anafilactic;

–       erupţii cutanate maculopapuloase de origine alergică sau nu;

–       stări patologice digestive: greaţă, vărsături, diaree, candidoză.;

–       rar, s-au raportat alte manifestări alergoimune: creşterea moderată şi tranzitorie a transaminazelor, nefrită interstiţială acută; anemie, leucopenie, trombocitopenie reversibile;

–       rareori, colită pseudomembranoasă

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ AMOXICILINĂ 250 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Amoxicilină 250 mg după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE
Ce conţine Amoxicilină 250 mg

Substanţa activă este: amoxicilină 250 mg sub formă de amoxicilină trihidrat 287 mg. Celelalte componente sunt amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, allura red AC-FD&C Red 40, galben de chinolină (E 104), dioxid de titan (E 171).

Cum arată Amoxicilină 250 mg şi conţinutul ambalajului

Amoxicilină 250 mg se prezintă sub formă de capsule gelatinoase cu corp de culoare alb opac şi capac roşu opac şi este ambalată în cutii cu un blister din PVC/Al a 12 capsule.

11 Responses to Amoxicilina 250 mg capsule

 1. dr. jad spune:

  @Dana: Din nefericire nu pot raspunde, in conditiile prezente. un examen ginecologic si o ecografie intravaginala vor clarifica situatia dvs. multa sanatate.

 2. Dana spune:

  Buna Ziua am fost in spania la urgenta si misa spus ca am lichid liber si o infectie care se extinde in Trrompe Mi sa dat sa beau domixacilina ‘am terminat tratamentu si acum din nou am dureri intrebarea Mea este grav ce am din cauza Asta nu pot ramane insarcinata astept raspunsu DV va multumesc

 3. maria spune:

  buna ziua! sunt mamica si de curand am incetat cu alaptatul. am luat anticonceptionale karissa si am niste sangerari,este in regula? ce sa fac,sa incetez sa le mai iau ? eu m-am gandit ca acele sangerari mici pot aparea si din cauza faptului ca nu am mai luat anticonceptionale de foarte mult timp si organismul meu este slabit.multumesc!

 4. simi spune:

  incearca sa nu mai iei aulin….este foarte puternic si ataca inima….
  augmentil este foarte bun un comprimat la 12 ore pt masea

 5. cipriana spune:

  iau amoxicilina de 500 si aulin pt.durere de masele si de sambata dupa amiaza mia amortit partea stanga de gura ,oare din ce cauza?

 6. crearesiteweb spune:

  Da, se elibereaza fara reteta. Eu iau mereu de la farmacie fara reteta.

 7. EUGENIU spune:

  Se elibereaza si fara reteta?

 8. Titi spune:

  Bun gasit!

  Va rog sa ma ajutati intr-o problema, cu care ma confrunt de cateva saptamani. Am o iritatie in zona inghinala si am incercat tot felul de unguente (nu sunt in tara si de aceea am nevoie de ajutor) care nu dau nici un rezultat. Nu am incercat nici un antibiotic pe cale bucala.
  Ma gandeam daca este bine sa folosesc AMOXICILINA 500MG.
  Va multumesc si astept un raspuns in legatura cu aceasta problema.

  Cu stima!

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via