Cedax.Prospect.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

– Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
– Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
– Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră.
– Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.
Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este CEDAX şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi CEDAX
3. Cum să utilizaţi CEDAX
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează CEDAX 6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
1. Ce este CEDAX şi pentru ce se utilizează 
CEDAX (ceftibuten sub formă de ceftibuten dihidrat) este utilizat în tratamentul infecţiilor tractului respirator, urechilor şi ale tractului urinar, determinate de anumite tipuri de bacterii. CEDAX poate fi utilizat la adulţi şi copii cu vârste peste 6 luni, conform recomandărilor medicului dumneavoastră.
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi CEDAX
Nu utilizaţi CEDAX: 
– dacă sunteţi alergic la ceftibuten sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
– dacă aţi avut reacţii alergice neobişnuite sau severe, cum sunt urticarie, respiraţie şuierătoare sau alte dificultăţi la respiraţie, când aţi luat orice antibiotic de tipul penicilinelor sau a altor antibiotice betalactamice.
 Atenţionări şi precauţii 
Înainte să utilizaţi CEDAX, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:
– dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi;
– dacă sunteţi alergic la orice substanţă, inclusiv medicamente, alimente sau conservanţi, sau dacă aveţi astm bronşic; – dacă aţi avut o afecţiune renală, digestivă severă sau intestinală;
Informaţi medicul sau încercaţi să obţineţi imediat asistenţă medicală dacă în timpul tratamentului cu acest medicament:
– dezvoltaţi o reacţie alergică (cum ar fi strănut, dificultăţi la respiraţie, respiraţie şuierătoare sau erupţii trecătoare pe piele (eritem));
– apar vărsături sau diaree severă;
– simptomele afecţiunii de care suferiţi nu se ameliorează în decurs de câteva zile sau dacă se agravează
CEDAX împreună cu alte medicamente 
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistul dacă luaţi anticoagulante orale sau dacă aţi luat recent orice alt medicament, chiar dacă nu v-au fost prescrise. Dacă luaţi un anticoagulant, medicul dumneavoastră vă va testa periodic sângele şi vă va ajusta doza în funcţie de necesităţi.
CEDAX împreună cu alimente şi băuturi
CEDAX capsule poate fi administrat independent de mese. Sarcina, alăptarea şi fertilitatea Adresaţi-vă medicul dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor 
CEDAX nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
3. Cum să utilizaţi CEDAX
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact așa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza recomandată este de o capsulă a 400 mg pe zi la adulţi. Capsulele trebuie înghiţite cu puţină apă.
Utilizarea la copii şi adolescenţi
Copiii cu greutatea peste 45 kg sau cu vârste peste 10 ani pot primi doza adultului de 400 mg sub formă de capsule sau suspensie. Pentru copiii mai mici, medicul va prescrie de obicei suspensia orală. Pentru suspensie, doza stabilită în mililitri (ml) va fi prescrisă în funcţie de greutatea corporală a copilului. Utilizaţi linguriţa dozatoare furnizată, ce prezintă marcaje pentru 1,25 ml, 2,5 ml, 3,75 ml şi 5 ml. Agitaţi bine suspensia înainte de măsurarea fiecărei doze. Asiguraţi-vă că luaţi acest medicament la aceeaşi oră în fiecare zi şi că nu omiteţi dozele. Pentru a elimina complet infecţia, luaţi CEDAX pe toată durata pe care medicul v-a prescris-o ca tratament chiar dacă vă simţiţi mai bine după câteva zile. Nu depăşiţi doza recomandată. CEDAX a fost prescris numai pentru infecţia dumneavoastră curentă. Nu daţi medicamentul altor persoane şi nu-l utilizaţi pentru alte infecţii decât dacă vă recomandă medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi impresia că efectul CEDAX este prea puternic sau prea slab, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.
Dacă utilizaţi mai mult CEDAX decât trebuie
După administrarea unei doze excesive, poate apărea o senzaţie de arsură tranzitorie la nivelul nasului, uscarea mucoasei nazale şi strănut. Pot apărea de asemenea insomnie, dureri de cap şi tahicardie. În mod normal aceste simptome dispar la diminuarea dozei.
În cazul în care dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aţi înghiţit medicamentul din neatenţie, este necesară supraveghere medicală.
 
Dacă uitaţi să utilizaţi CEDAX 
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă uitaţi să utilizaţi doza de medicament la timp, luaţi-o cât mai curând posibil, apoi reveniţi la schema obişnuită de tratament.
4. REACŢII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. În cadrul clasificării pe aparate, sisteme şi organe reacţiile adverse sunt prezentate sub formă de paragrafe conform frecvenţei de apariţie, utilizând următoarele categorii: frecvente (≥ 1/100 și < 1/10), mai puţin frecvente (≥ 1/1000 și < 1/100), rare (≥ 1/10000 și < 1/1000), foarte rare (< 1/10000), cu frecvenţă necunoscută. În cadrul fiecărui grup de frecvenţă, reacţiile adverse sunt prezentate în ordine descrescătoare a gravităţii.
Următoarele reacţii adverse au fost raportate în cadrul studiilor clinice sau prin supravegherea după punerea pe piaţă la pacienţi trataţi cu CEDAX:
Infecţii şi infestări 
Mai puţin frecvente: candidoză (orală); infecţie vaginală
Rare: colită pseudomembranoasă
Cu frecvenţă necunoscută: suprainfecţie
Tulburări hematologice şi limfatice 
Mai puţin frecvente: creșterea numărului de eozinofile din sânge (eozinofilie), test Coombs direct pozitiv, scăderea hemoglobinei, timp de protrombină prelungit, creşterea raportului internațional standardizat
Rare: scăderea numărului de celule albe din sânge (leucopenie), creșterea numărului de trombocite (trombocitemie), afectarea capacității de a produce celule sanguine (anemie aplastică), distrugerea prematură a globulelor roșii (anemie hemolitică), tulburări hemoragice, scăderea numărului tuturor celulelor din sânge (pancitopenie), scăderea numărului de neutrofile din sânge (neutropenie), scăderea numărului de leucocite din sânge (agranulocitoză)
Tulburări ale sistemului imunitar 
Cu frecvenţă necunoscută: boala serului, reacţii de hipersensibilizare incluzând reacţie anafilactică, bronhospasm, erupție cutanată tranzitorie, urticarie, reacţie de fotosensibilitate, mâncărime, angioedem, sindrom Stevens-Johnson, eritem multiform, şi necroliză epidermică toxică (boală severă a pielii caracterizată prin descuamarea pielii, formarea de vezicule pe piele și necroză)
Tulburări metabolice şi de nutriţie 
Frecvente: anorexie Tulburări psihice
Foarte rare: la copii: agitaţie, insomnie
Cu frecvenţă necunoscută: tulburări psihotice
Tulburări ale sistemului nervos 
Frecvente: durere de cap
Mai puţin frecvente: alterarea simțului gustativ
Rare: convulsii
Foarte rare: senzație de furnicătură (parestezie), somnolenţă La copii: creşterea numărului de mişcări şi imposibilitatea de a le opri (hiperchinezie)
Cu frecvenţă necunoscută: pierderea totală sau parțială a facultății de a vorbi (afazie)
Tulburări ale urechii şi labirintului 
Foarte rare: amețeală (vertij)
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale 
Mai puţin frecvente: congestie nazală, dificultăți de respirație (dispnee)
Tulburări gastro-intestinale 
Frecvente: greaţă, diaree
Mai puţin frecvente: gastrită, vărsături, dureri abdominale, constipaţie, uscăciunea gurii, tulburare a procesului de digestie (dispepsie), flatulenţă, incontinenţă fecală Cu frecvenţă necunoscută: scaun cu sânge (melenă)
Tulburări hepatobiliare 
Mai puţin frecvente: crreșterea nivelului bilirubineri (hiperbilirubinemie), valori crescute ale aspartataminotransferazei, valori crescute ale alanin-aminotransferazei
Rare: valori crescute ale lacto-dehidrogenazei serice
Cu frecvenţă necunoscută: tulburări hepatobiliare, icter Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat Mai puţin frecvente: la copii: dermatită de contact (provocată de scutec) Tulburări renale şi ale căilor urinare 
Mai puţin frecvente: durere la urinare (disurie) La copii: prezența sângelui în urină (hematurie) insuficienţă renală, afecțiune a rinichilor (nefropatie toxică), prezența glucozei în urină (glicozurie renală), prezența în urină a cetonelor (cetonurie)
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare 
Foarte rare: oboseală La copii: iritabilitate, frisoane
Dacă observaţi orice alte reacţii adverse ce nu au fost menţionate în acest prospect, vă rugăm să anunţaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul. Raportarea reacţiilor adverse Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
5. Cum se păstrează CEDAX 
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine CEDAX
– Substanţa activă este: ceftibuten sub formă de ceftibuten dihidrat – Celelalte componente sunt: Conţinutul capsulei: celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu; capsula: laurilsulfat de sodiu, gelatină, dioxid de titan (E 171); banda de etanşare a capsulei: polisorbat 80, gelatină; cerneala de imprimare: glazură de uz farmaceutic, oxid de fer (E 172), etilenglicol monoetileter, lecitină, simeticonă.
Cum arată CEDAX şi conţinutul ambalajului 
Capsule de culoare alb opac numărul 0, cu bandă clară şi cu capete şi corp opace, conţinând o pulbere albă până la tentă de culoare galben pal. Cutie cu 5 plicuri laminate din PEJD/Al a câte o capsulă

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.