Category Archives: Endocrinologie

Hormonii adenohipofizari

Hormonii adenohipofizari

Hormonii adenohipofizari – Adenohipofiza este locul de secreţie al unor hormoni polipeptidici (GH, STH), PRL, ACTH) şi glicoproteici (TSH, FSH, LH) care controlează funcţia glandelor periferice (hormoni gonadotropi) sau acţionează direct asupra diverselor aparate, sisteme, metabolisme.

STH (GH), hormon somatotrop, este o structura polipeptidică constituită din 191 de acizi aminici. Are caracter de specie. Astfel, la om este activ doar cel uman produs de hipofiză. Ingineria genetică a făcut posibilă sinteza acestui hormon în condiţii de laborator. Acţiunile hormonului sunt mediate de somatomedine, peptide hepatice asemănătoare proinsulinei, denumite şi JGF (insidine like growth factor). La acestea se referă anabolismul proteic, proliferarea celulară, creşterea cartilajului şi osului. STH exercită şi acţiuni directe: lipoliza, antagonizarea acţiunilor periferice ale insulinei, hiperglicemie, retenţie de sodiu şi apă. Reglarea secreţiei de GH este asigurată de GH – RH, somatostatină, feed-back metabolic (glicemia şi nivelul somatomedinelor).

PRL – prolactina – polipeptidă formată din 198 …

Adenomul pleomorf

Adenomul pleomorf

Adenomul pleomorf – este cea mai frecventă tumoră a glandelor salivare. Apare la orice vârstă, mai ales în decadele a 5-a și a 6-a de viață. Localizarea cea mai des întâlnită este la nivelul glandei parotide, dezvoltându-se de obicei în lobul superficial sau polul inferior al glandei. Aproximativ 10% din adenoamele pleomorfe parotidiene își au originea în lobul profund.

Clinic, adenomul pleomorf se prezintă sub forma unei tumori ferme, mobile, bine delimitate, cu formă neregulată și suprafață boselată, cu dimensiuni variate.

1. Macroscopic
Parotida prezintă un aspect lobulat, culoare galben-cenuşie, evidenţiindu-se o formaţiune tumorală bine delimitată, încapsulată, cu diametru de aproximativ 2-5 cm. Tumora are formă rotundă, suprafaţă netedă sau boselată şi consistenţă neomogenă; pe secţiune, are culoare albicioasă, cu zone de aspect condroid sau osteoid şi cu zone cu aspect gelatinos.

2. Microscopic: preparat colorat H.E.
3. Diagnostic histologic: Parotidă, ţesut glandular cu acini seroşi.
4. Diagnostic histopatologic:

Afectiunile tiroidei.Hipotiroidismul

Afectiunile tiroidei - Hipotiroidismul

Afectiunile tiroidei.Hipotiroidismul.

Esti palida, ai cearcane, te simti fara chef si energie chiar si dupa o noapte de somn bun? Poate ca ai nevoie de un control al functiei tiroidiene. Hipotiroidia este una dintre cele mai frecvente afectiuni endocrine, dar si cel mai simplu de tratat.

Hipotiroidismul reprezinta scaderea functiei tiroidiene si se traduce prin lipsa hormonilor tiroidieni in organism sau scaderea lor sub limita pe care o impune functionarea normala a organismului.

Vestea rea este ca hipotiroidia este cea mai frecventa dintre afectiunile endocrinologice in general si in mod special in Romania – zona endemica pentru deficitul de iod, element indispensabil, care intra in constitutia hormonilor tiroidieni. In ceea ce priveste deficitul de iod, suntem pe primele locuri in Europa, alaturi de Elvetia. Necesarul uman este de 150 de micrograme pe zi pentru adulti (usor crescut la femeia gravida) si in jur de 100-120 mcg la copiii cu varste …

Tiroidita dupa nastere

Tiroidita dupa nastere

Tiroidita dupa nastere – Tiroidita postpartum este o inflamare a glandei tiroide de natura autoimuna caracterizatã prin infiltrarea limfoplasmocitara a glandei tiroide. Se manifesta prin doua faze, in cea dintai producandu-se o deversare in exces a hormonilor tiroidieni care reprezinta faza hipertiroidiana, urmata ulterior de faza hipotiroidiana.

Semnele si simptomele acestei afectiuni sunt frecvent confundate sau ignorate si atribuite starii fiziologice de postpartum cand in realitate reprezinta o afectiune independenta, bine delimitata si perfect tratabila si controlabila sub supravegherea endocrinologului.

Tiroidita postpartum este intalnita cu o frecventa alarmant de crescuta, 2 pana la 7 femei din 100 suferind de aceasta afectiune in primul an dupa nastere, fiind insa ignorata sau nediagnosticata in majoritatea cazurilor. Diagnosticul este adesea pus retrospectiv, dupa ani de zile, in momentul in care simptomatologia fiind persistenta si evidenta obliga medicul internist sau cardiologul sa solicite consultul endocrinologic.

1. Factori predispozanti ai tiroiditei postpartum sunt: 

-Factori de …

Tiroida – Afectiuni

Tiroida - Afectiuni

Tiroida – Afectiuni – Influenta glandei tiroide este extrem de importanta in ceea ce priveste functionarea normala a organismului uman.

Tiroida afecteaza pulsul si tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, nivelul energetic, tonusul muscular, vazul, starea psihica, si multe altele. In ciuda influentei sale considarabile, glanda tiroida si afectiunile sale nu sunt indeajuns de cunoscute populatiei.

Tiroida este o glanda endocrina impara, situata in regiunea cervicala anterioara, in dreptul primelor inele traheale. Tiroida are forma literei H, fiind alcatuita din doi lobi uniti printr-un istm.

Glanda tiroida secreta doi hormoni principali, Tiroxina (T4) si Triiodotironina (T3).

T4 este principalul hormon produs de glanda tiroida si se transforma in hormon T3 in unele tesuturi. Acesti hormoni regleaza metabolismul corpului omenesc si functiunile organelor interne.

Glanda tiroida este stimulata in a produce hormoni T3, T4 de catre un alt hormon numit TSH (Thyroid Stimulating Hormone) care este secretat de catre glanda pituitara.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.