Category Archives: Endocrinologie
Hormonii adenohipofizari

Hormonii adenohipofizari – Adenohipofiza este locul de secreţie al unor hormoni polipeptidici (GH, STH), PRL, ACTH) şi glicoproteici (TSH, FSH, LH) care controlează funcţia glandelor periferice (hormoni gonadotropi) sau acţionează direct asupra diverselor aparate, sisteme, metabolisme.
STH (GH), hormon somatotrop, este o structura polipeptidică constituită din 191 de acizi aminici. Are caracter de specie. Astfel, la om este activ doar cel uman produs de hipofiză. Ingineria genetică a făcut posibilă sinteza acestui hormon în condiţii de laborator. Acţiunile hormonului sunt mediate de somatomedine, peptide hepatice asemănătoare proinsulinei, denumite şi JGF (insidine like growth factor). La acestea se referă anabolismul proteic, proliferarea celulară, creşterea cartilajului şi osului. STH exercită şi acţiuni directe: lipoliza, antagonizarea acţiunilor periferice ale insulinei, hiperglicemie, retenţie de sodiu şi apă. Reglarea secreţiei de GH este asigurată de GH – RH, somatostatină, feed-back metabolic (glicemia şi nivelul somatomedinelor).
PRL – prolactina – polipeptidă formată din 198 …
Adenomul pleomorf

Adenomul pleomorf
Este cea mai frecventă tumoră benignă a glandelor salivare, localizată de obicei la nivelul parotidei. Se mai numeşte şi tumoră mixtă de parotidă, datorită structurii sale epiteliale şi conjunctive.
Macroscopic
Parotida prezintă un aspect lobulat, culoare galben-cenuşie, evidenţiindu-se o formaţiune tumorală bine delimitată, încapsulată, cu diametru de aproximativ 2-5 cm. Tumora are formă rotundă, suprafaţă netedă sau boselată şi consistenţă neomogenă; pe secţiune, are culoare albicioasă, cu zone de aspect condroid sau osteoid şi cu zone cu aspect gelatinos.
Microscopic: preparat colorat H.E.
Diagnostic histologic: Parotidă, ţesut glandular cu acini seroşi.
Diagnostic histopatologic: Adenom pleomorf
Proliferarea tumorală se face pe două componente:
1. Componenta epitelială, cu celule proliferare de celule cu citoplasmă bazofilă, dispuse în plaje, cordoane sau structuri glandulare sau tubulare, ce conţin un produs de secreţie acidofil. Celulele epiteliale proliferate sunt însoţite de celule mioepiteliale de talie mică, cu nuclei alungiţi, tahicromatici, cu densitate mare …
Afectiunile tiroidei – Hipotiroidismul

Vestea rea este ca hipotiroidia este cea mai frecventa dintre afectiunile endocrinologice in general si in mod special in Romania – zona endemica pentru deficitul de iod, element indispensabil, care intra in constitutia hormonilor tiroidieni. In ceea ce priveste deficitul de iod, suntem pe primele locuri in Europa, alaturi de Elvetia. Necesarul uman este de 150 de micrograme pe zi pentru adulti (usor crescut la femeia gravida) si in jur de 100-120 mcg la copiii …
Tiroidita dupa nastere

Semnele si simptomele acestei afectiuni sunt frecvent confundate sau ignorate si atribuite starii fiziologice de postpartum cand in realitate reprezinta o afectiune independenta, bine delimitata si perfect tratabila si controlabila sub supravegherea endocrinologului.
Tiroidita postpartum este intalnita cu o frecventa alarmant de crescuta, 2 pana la 7 femei din 100 suferind de aceasta afectiune in primul an dupa nastere, fiind insa ignorata sau nediagnosticata in majoritatea cazurilor. Diagnosticul este adesea pus retrospectiv, dupa ani de zile, in momentul in care simptomatologia fiind persistenta si evidenta obliga medicul internist sau cardiologul sa solicite consultul endocrinologic.
Factori predispozanti ai tiroiditei postpartum sunt:
-Factori de mediu …
Tiroida – Afectiuni
