Endocrinologie

Hormonii adenohipofizari

Hormonii adenohipofizari - estrogen

Hormonii adenohipofizari – Adenohipofiza este locul de secreţie al unor hormoni polipeptidici (GH, STH), PRL, ACTH) şi glicoproteici (TSH, FSH, LH) care controlează funcţia glandelor periferice (hormoni gonadotropi) sau acţionează direct asupra diverselor aparate, sisteme, metabolisme. STH (GH), hormon somatotrop,…

Adenom pleomorf

Adenomul pleomorf - diagnostic

Adenom pleomorf – este cea mai frecventă tumoră a glandelor salivare. Apare la orice vârstă, mai ales în decadele a 5-a și a 6-a de viață. Localizarea cea mai des întâlnită este la nivelul glandei parotide, dezvoltându-se de obicei în…

Hipotiroidism

Hipotiroidism - tratament

Hipotiroidism – reprezinta scaderea functiei tiroidiene si se traduce prin lipsa hormonilor tiroidieni in organism sau scaderea lor sub limita pe care o impune functionarea normala a organismului. Esti palida, ai cearcane, te simti fara chef si energie chiar si…

Tiroidita dupa nastere

Tiroidita dupa nastere - Tiroidita postpartum

Tiroidita dupa nastere – Tiroidita postpartum este o inflamare a glandei tiroide de natura autoimuna caracterizatã prin infiltrarea limfoplasmocitara a glandei tiroide. Se manifesta prin doua faze, in cea dintai producandu-se o deversare in exces a hormonilor tiroidieni care reprezinta…

Tiroida – Afectiuni

Tiroida - Afectiuni - semne si simptome

Tiroida – Afectiuni – Influenta glandei tiroide este extrem de importanta in ceea ce priveste functionarea normala a organismului uman. Tiroida afecteaza pulsul si tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, nivelul energetic, tonusul muscular, vazul, starea psihica, si multe altele. In…