Adenomul pleomorf

Este cea mai frecventă tumoră benignă a glandelor salivare, localizată de obicei la nivelul parotidei. Se mai numeşte şi tumoră mixtă de parotidă, datorită structurii sale epiteliale şi conjunctive.

MACROSCOPIC
Parotida prezintă un aspect lobulat, culoare galben-cenuşie, evidenţiindu-se o formaţiune tumorală bine delimitată, încapsulată, cu diametru de aproximativ 2-5 cm. Tumora are formă rotundă, suprafaţă netedă sau boselată şi consistenţă neomogenă; pe secţiune, are culoare albicioasă, cu zone de aspect condroid sau osteoid şi cu zone cu aspect gelatinos.

MICROSCOPIC: preparat colorat H.E.
Diagnostic histologic: Parotidă, ţesut glandular cu acini seroşi.
Diagnostic histopatologic: Adenom pleomorf
Proliferarea tumorală se face pe două componente:
1. Componenta  epitelială, cu celule proliferare de celule cu citoplasmă bazofilă, dispuse în plaje, cordoane sau structuri glandulare sau tubulare, ce conţin un produs de secreţie acidofil. Celulele epiteliale proliferate sunt însoţite de celule mioepiteliale de talie mică, cu nuclei alungiţi, tahicromatici, cu densitate mare şi dispoziţie compactă.
2. Componenta conjunctivă, cu zone fibroase (cu fibre conjunctive şi celule fusiforme), zone mixoide (cu celule stelate , rare, răspândite într-o substanţă amorfă, slab bazofilă), zone condroide şi zone osteoide.

DIAGNOSTICUL DIFERENŢIAL se face cu:
– adenoame simple ale glandelor salivare (fără proliferare pe linia conjunctivă);
– tumori conjunctive ca fibroame, condroame, osteoame (fără proliferare epitelială).

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Hipotiroidismul.AFECTIUNILE TIROIDEI.

Esti palida, ai cearcane, te simti fara chef si energie chiar si dupa o noapte de somn bun? Poate ca...

Tiroidita.TIROIDITA – DUPA NASTERE.

Tiroidita postpartum este o inflamare a glandei tiroide de natura autoimuna caracterizatã prin infiltrarea limfoplasmocitara a glandei tiroide. Se manifesta...

Tiroida: Afectiuni.

Tiroida - informatii generale   Influenta glandei tiroide este extrem de importanta in ceea ce priveste functionarea normala a organismului...

Închide