Category Archives: Oftalmologie

Glaucomul cu unghi deschis

Glaucomul cu unghi deschis

Glaucomul cu unghi deschis este o afecţiune caracterizată prin alterări caracteristice ale papilei nervului optic şi ale câmpului vizual ce apar bilateral, la ochi care prezintă gonioscopic unghi camerular deschis (mai mare de 15 grade).
Modificările papilo-perimetrice sunt determinate de regulă de creşterea tensiunii intraoculare peste valorile fiziologice, ceea ce are drept urmare modificări circulatorii la nivelul capului nervului optic, dar şi ca urmare a efectului direct al presiunii oculare crescute pe fibrele optice.

Epidemiologie
Glaucomul cu unghi deschis este o afecţiune care atinge aproximativ 1-2% din populaţia adultă (peste 40 de ani), având o prevalenţă în populaţie de aproximativ 0,93%.

Etiopatogenie
Glaucomul cu unghi deschis este determinat de creşterea rezistenţei la scurgere a umorii apoase la nivelul trabeculului cribriform ; se pare că această
modificare este condiţionată genetic, prin scăderea cu vârsta a numărului de celule endoteliale de la nivelul trabeculului, celule implicate în eliminarea umorii apoase. De asemenea …

Ambliopia toxica nutritionala

Ambliopia Toxica/Nutritionala

1. Ambliopia toxica nutritionala – Definitie

Ambliopia toxica nutritionala reprezinta reducerea acuitatii vizuale ce se datoreaza unei reactii toxice la nivelul portiunii periferice a nervului optic.

Diagnosticul se stabileste prin anamneza si examinarea campului vizual.

Ambliopia toxica este de obicei bilaterala si apare mult mai frecvent la pacientii care consuma alcool si fumeaza excesiv. In cazul alcoolismului cauza determinanta poate fi malnutritia.

Plumbul, metanolul, cloramfenicolul, digoxina, etambutanolul si alte substante chimice pot distruge nervul optic.

Amblipia toxica poate sa se asocieze cu alte deficite nutritionale cu meste sindromul Strachan caracterizat prin polineuropatie si dermatita orogenitala.

Ambliopia toxica nutritionala reduce acuitatea vizuala cauzata cel mai adesea de medicamente sau toxine sau deficiențe nutriționale, în special la alcoolici.
Pierderea vederii este de obicei graduală și parțială.
Diagnosticul este în principal clinic (de exemplu, scotoame bilaterale, istoria sugestivă).
Tratarea cauzei (de exemplu, oprirea expunerii la un medicament sau toxină, îmbunătățirea nutriției).

2. Simptome,

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.