Hipermetropia

Hipermetropia este viciul de refracţie în care razele luminoase venite de la infinit sunt focalizate într-un focar virtual situat înapoia retinei. Printr-un efort acomodativ, imaginea este clasificată fiind adusă pe retină.
Hipermetropul în repaos acomodativ nu vede bine nici la distanţă, nici aproape. Acomodaţia este mult utilizată de hipermetropi şi astfel poate apărea
oboseala sau astenopia acomodativă. Hipermetropia este consecinţa dezechilibrului între puterea refractivă a corneei şi cristalinului şi lungimea globului ocular, puterea de refracţie fiind inadecvată unui ochi cu axul anteroposterior mai scurt decât cel normal (fiecare milimetru în minus faţă de axul normal generează o hipermetropie de 3 dioptrii.
Hipermetropia _ Clasificare
Hipermetropia poate fi divizată în raport de mai multe criterii:
– După valoarea dioptrică, pot fi hipermetropii mici (sub 3 dioptrii), medii (între 3 şi 6 dioptrii) şi mari (peste 6 dioptrii).
– După componentele anatomo-fiziologice implicate în apariţia hipermetropiei:
∎ hipermetropie axială (cea mai frecventă);
∎ hipermetropie de curbură, în care scade puterea de refracţie oculară prin modificarea razei de curbură a corneei şi cristalinului cu scăderea puterii lor dioptrice;
∎ hipermetropie de indice prin scăderea indicelui de refracţie a unor componente ale … Citeste tot aticolul