Oftalmologie
Conjunctivita catarala

Conjunctivita catarala

Conjunctivita catarala
Conjunctivita catarala

Conjunctivita catarala

Conjunctivita catarala poate fi acuta, subacuta şi cronica.

∎ Conjunctivita catarala acută

Conjunctivita catarala acuta este o afecţiune contagioasă, care poate apare izolat, sau sub formă de epidemii restrânse în diferite colectivităţi (şcoli, internate, creşe). Agentul patogen este bacilul Weeks.
Simptomele subiective sunt cele menţionate (senzaţie de corp străin, înţepături, mâncărime, senzaţie de arsură şi fotofobie. Debutează prin aglutinarea cililor dimineaţa.
Obiectiv, se observă congestia mucoasei conjunctivale la nivelul fundurilor de sac; pleoapele sunt edemaţiate, iar la nivelul conjunctivei se observă o secreţie filantă de aspect gălbui; uneori se pot asocia hemoragii subconjunctivale. Evoluţia durează 8- 10 zile după care simptomele se atenuează, iar unele forme pot trece în cronicitate.

∎ Conjunctivita catarală subacută


Este o infecţie conjunctivală bilaterală, contagioasă, provocată de bacilul Morax- Axenfeld.
Debutul este mai insidios decât în forma acută şi se manifestă printr-o uşoară aglutinare matinală a cililor, congestie conjunctivală, mai accentuată la nivelul unghiurilor palpebrale (conjunctivită angulară). După câteva zile secreţia devine mai abundentă, spumoasă, de culoare alb-cenuşie. La examenul biomicroscopic pielea şi conjunctiva prezintă o macerare a straturilor superficiale ale epiteliului , datorită unui ferment produs de diplobacil. Afecţiunea are tendinţa la cronicizare cu recidive şi exacerbări în anotimpul cald.

Tratament
Tratamentul conjunctivitelor acute şi subacute constă în administrarea colirurilor cu substanţe antiseptice (colargol 2%, sulfat de zinc 0,5%) şi antibiotice (penicilină, cloramfenicol, kanamicină, neomicină etc).
Profilaxia constă dintr-o bună igienă individuală şi colectivă. Cazurile de conjunctivită apărute în colectivităţi trebuie izolate.

∎ Conjunctivita catarală cronică

Afecţiunea se manifestă printr-o simptomatologie discretă; conjunctiva palpebrală este congestionată, de aspect catifelat. Secreţia conjunctivală este redusă. Din punct de vedere subiectiv pacientul acuză prurit, senzaţie de arsură sau de corp străin.
Poate să apară:
– fie după cronicizarea unei forme acute de conjunctivită;
– fie poate să fie întreţinută :
o de un element iritativ ocular (ametropii necorectate la copii);
o factori locoregionali (rinită cronică, stenoză de căi lacrimale);
o factori generali (tulburări gastrointestinale, hepatice, diabet).

Tratament
Tratamentul conjunctivitei cronice constă în primul rând în suprimarea factorilor iritativi, prin tratarea infecţiei lacrimale, nazale etc. La copii trebuie efectuată corectarea viciilor de refracţie. Foarte importantă este igiena individuală.

(Oftalmologie practică)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *